Εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες

Στενοί συνεργάτες του, θιασώτες του συγκεκριμένου εγχειρήματος, επισημαίνουν ότι πρέπει να αξιοποιήσει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις προκειμένου να επιδιώξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Με τον τρόπο αυτό, πρώτον, θα προσδώσει νέα δυναμική στην κυβέρνηση και, δεύτερον, θα αποδυναμώσει την προσπάθεια αμφισβήτησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς τη «μεγάλη κίνηση», καθώς πιστεύουν ότι λόγω και πολιτικών συγκυριών οι πιθανότητες μιας εκλογικής επιτυχίας είναι σημαντικά αυξημένες.

Με το σκεπτικό ότι σε περιόδους αναταράξεων (πολιτικών ή οικονομικών) κατά κανόνα οι πολίτες επιλέγουν το εκάστοτε κυβερνών κόμμα για να αποφύγουν πρόσθετες δοκιμασίες. Επιπλέον, τη δεδομένη χρονική στιγμή ο κατʼ εξοχήν πολιτικός αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται αποδυναμωμένος και ευάλωτος λόγω των κάκιστων χειρισμών του Αλ. Τσίπρα στο ζήτημα της κυπριακής κρίσης. Οι εν λόγω συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι προϊόντος του χρόνου το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης θα μειώνεται σταδιακά, καθώς η πολιτική που είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει θα έχει μεγάλο κόστος. Παράλληλα, είναι ενδεχόμενο το διάστημα που θα ακολουθήσει να βρει τους τρόπους ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι τώρα απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο, που είναι η σωτηρία της χώρας, και μια εκλογική αναμέτρηση αυτήν την περίοδο θα λειτουργούσε ανασταλτικά, θα ανέκοπτε τις προσπάθειες. Επιπλέον, γνωρίζει πολύ καλά ότι στην προοπτική των πρόωρων εκλογών θα αντιδρούσαν έντονα οι πιστωτές, και ειδικά η γερμανική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ορισμένων συνεργατών του ότι εφόσον εγκριθεί και η δόση του Απριλίου μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να διεξαχθούν εκλογές και να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις.

Οι συνεργάτες του προειδοποιούν ακόμη ότι το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, και κυρίως στην κοινωνία, από τις αρχές του φθινοπώρου θα παρουσιάσει σαφή επιδείνωση. Από την άλλη, από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο η χώρα μας θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διάστημα αυτό θεωρείται απαγορευμένη η προσφυγή στις κάλπες, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει (να αντέξει) μέχρι το φθινόπωρο του 2014!

Και αν ο κ. Σαμαράς αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αυτές μπορεί να έρθουν από… την πίσω πόρτα!

Οι αποκλίσεις που σημειώνονται σε βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού αλλά και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες τον… κίνδυνο νέων μέτρων. Στη σχετική συζήτηση που αναπτύσσεται σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία φαίνεται να εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμη και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η «τρόικα» απαιτήσει να ληφθούν νέα μέτρα περιοριστικού χαρακτήρα (περικοπές μισθών ή συντάξεων); Η απάντηση από το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σαφής:

Νέα μέτρα αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει, δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα όποια μέτρα δεν πρόκειται να εγκριθούν από τη Βουλή, κατά συνέπεια η μόνη λύση που θα του απομένει θα είναι οι εκλογές, ώστε την απόφαση να τη λάβει ο ελληνικός λαός.

Προς το παρόν, πάντως, την απειλή των νέων μέτρων επισείει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων σε ορισμένα από τα λεγόμενα προαπαιτούμενα που θέτει η «τρόικα» για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας.

Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του επισημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο πρόγραμμα θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αυτόματης διόρθωσης με την επιβολή νέων μέτρων.


Σχολιάστε εδώ