Γερμανικό «παιχνίδι» και με τις ελληνικές καταθέσεις!

από την επιβολή εισφοράς στους καταθέτες μέχρι την εμπλοκή τους σε επόμενα στάδια διάσωσης των ελληνικών τραπεζών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το Βερολίνο εκφράζει ζωηρή επιθυμία για άμεσο κλείσιμο της φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία, ώστε να «τσεκουρωθούν» οι καταθέσεις ελλήνων φοροφυγάδων με υψηλό εφάπαξ φόρο.

Η νέα κατεύθυνση που παίρνουν τα προγράμματα «διάσωσης» εθνικών οικονομιών και τραπεζών στην Ευρώπη, μετά το σοκ της συμφωνίας για την Κύπρο, επιτρέπει πλέον στο Βερολίνο να αντιμετωπίσει κάθε αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου Μνημονίου με το εκβιαστικό δίλημμα: «Εφαρμόστε το ως έχει, αλλιώς θα έχετε την τύχη της Κύπρου»!

Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», ήδη η «τρόικα», που καταφθάνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, είχε κλείσει τον δρόμο της κυβέρνησης προς σοβαρές επιμέρους αλλαγές του προγράμματος, τονίζοντας ότι τέτοιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα», αλλά μόνο αν υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση για νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με σχετική έγκριση από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ. Τώρα, το μήνυμα που περνάει στην Αθήνα από το Βερολίνο είναι ότι, εάν επιδιωχθεί μια τέτοια, υψηλού επιπέδου διαπραγμάτευση, ουσιαστικά για ένα νέο Μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, με… κυπριακό άρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης ενός ελληνικού «ατυχήματος» πριν από τις γερμανικές εκλογές αλλά και σενάρια για τη διαπραγμάτευση ενός νέου «πακέτου» για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές ή και για ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η εμπλοκή των ελλήνων καταθετών με μεθόδους που ήδη δοκιμάσθηκαν, ή επιχειρήθηκε να δοκιμασθούν, στην Κύπρο:

n Το ελληνικό πρόγραμμα, ως γνωστόν, έχει ήδη σημαντικά ακάλυπτα κενά χρηματοδότησης, που έχουν αφεθεί να συζητηθούν μετά τις εκλογές της Γερμανίας, αλλά θα μπορούσαν να έλθουν πιεστικά στο προσκήνιο και νωρίτερα, εάν αποδειχθεί ότι εκτροχιάζεται εντελώς η εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου και καθίσταται αναγκαία η επίσπευση της διαπραγμάτευσης για νέο πρόγραμμα.

n Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι αυτά τα κενά χρηματοδότησης θα μπορούσαν εύκολα να καλυφθούν με ένα έμμεσο «κούρεμα» χρέους προς τους επίσημους πιστωτές, διά της ανάληψης της χρηματοδότησης των τραπεζών (50 δισ. ευρώ) απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η περίπτωση της Κύπρου και οι καθαρές δηλώσεις του ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αποκλεισθεί στο μέλλον η απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών από τον ΕΜΣ, καθώς θα προτιμηθούν λύσεις «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθετών, θεωρείται ότι κλείνουν για το ορατό μέλλον τον δρόμο σε τέτοιες ευνοϊκές για την Ελλάδα ρυθμίσεις. Επιπλέον, η Γερμανία αποκλείει, σύμφωνα με πληροφορίες, «κούρεμα» ονομαστικής αξίας των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης και μείωσης επιτοκίων.

Θέλουν αίμα!

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι, πριν αλλά και μετά τις εκλογές στη Γερμανία, το Βερολίνο εμφανίζεται άκρως απρόθυμο να προωθήσει έναντι της κοινής γνώμης λύσεις που θα διευκολύνουν εκ νέου χρηματοδοτικά την Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδυασθεί οποιαδήποτε νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση προς τη χώρα μας με την επιβολή θυσιών στους ανασφάλιστους καταθέτες των τραπεζών. Για παράδειγμα, συζητείται το σενάριο επιβολής μιας εφάπαξ εισφοράς στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, σε ποσοστό 5%-10%, η οποία δεν θα είχε μεν μεγάλη δημοσιονομική απόδοση για την Ελλάδα, αλλά θα περνούσε το μήνυμα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι για κάθε διευκόλυνση που θα προσφερθεί στη χώρα μας οι πλουσιότεροι κατά τεκμήριο Έλληνες θα χρειασθεί να «ματώσουν».

n Εκτός του σεναρίου αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια μελλοντικής διάσωσης των ελληνικών τραπεζών, που για πρώτη φορά στη χώρα μας θα εμπλέκουν και τους μεγάλους καταθέτες. Στην παρούσα φάση, η «τρόικα» θα εμμείνει στην εφαρμογή τού, εξαιρετικά δύσκολου στην υλοποίησή του, ιδιαίτερα μετά το σοκ της Κύπρου, υφιστάμενου προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με συμμετοχή τουλάχιστον 10% από τους ιδιώτες μετόχους (εάν δεν εξασφαλισθεί αυτή η συμμετοχή, η διαφορά καλύπτεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι τράπεζες κρατικοποιούνται). Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του προγράμματος αυτού, στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η μεγάλη αύξηση των επισφαλειών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πέραν των αρχικών προβλέψεων, θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, στην ανάγκη νέας ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή, το Βερολίνο φέρεται έτοιμο να πιέσει ώστε αυτή η νέα «ένεση» κεφαλαίων να δοθεί όχι με πρόσθετη χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τους δανειστές μας, αλλά με εμπλοκή (bail-in) των ανασφάλιστων καταθετών, οι οποίοι θα «κουρευτούν» και θα πάρουν νέες μετοχές των τραπεζών, κατά τα πρότυπα του σχεδίου διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ