Βρώμικο παιχνίδι με μοχλό την Κύπρο
Και ως μοχλός ανατροπής τών, μέχρι πριν από την επίθεση στην Κύπρο, δεδομένων που επί δεκαετίες αποτελούσαν απαραβίαστο Ευαγγέλιο, χρησιμοποιήθηκε το ότι από εδώ και πέρα οι καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς. Δεν είναι πλέον ιερή αγελάδα. Παύουν να είναι εγγυημένες, όπως ίσχυε πριν ριχθεί η βόμβα στη Μεγαλόνησο και η δίνη που προκλήθηκε εξαπλώθηκε ακαριαία από την μια άκρη του κόσμου ως την άλλη.
Κάθε άλλο παρά ασχεδίαστη και απρογραμμάτιστη ήταν η… ιδέα του «κουρέματος» των καταθέσεων.
Ούτε από αφέλεια ή ασχετοσύνη ξαφνικά δήλωσε ο διάδοχος του Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, ο oλλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ, ότι οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ είναι επένδυση. Ήταν μέσα στο μεγάλο παιγνίδι που παίχθηκε.
Τις αντιδράσεις που θα προκαλούνταν από την ανακοίνωση «κουρέματος» των καταθέσεων θέλησαν να μετρήσουν αρχικά στην Κύπρο. Αν η βόμβα του φόβου που έριξαν θα τους έβγαινε. Το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν αυτό που περίμεναν. Δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία παντού, πέρα από σύνορα. Ο καθένας ξαφνικά είδε να γκρεμίζεται αυτό που χρόνια ήξερε και ήταν δεδομένο, ότι η κατάθεσή του, τα λεφτά του είναι σίγουρα στην τράπεζα. Τώρα μαθαίνει ότι δεν είναι πλέον ασφαλή στις χώρες που η οικονομία τους δεν είναι ισχυρή, παραπαίει, υπάρχει αστάθεια. Μπαίνει στη μέση ο φόβος και η επόμενη σκέψη είναι ότι πρέπει να μεταφέρω τις καταθέσεις μας σε άλλες χώρες που η οικονομία τους δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αντίθετα είναι κυρίαρχη. Και ποιες είναι αυτές; Η Γερμανία, η Ολλανδία του κ. Ντέισελμπλουμ και κάποιες ακόμη του Βορρά. Αλλά και μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η City group, η Morgan Stanley, η Goldman Sachs και άλλες, αλλά και η γερμανική Deutche Bank. Έτσι ώστε το χρήμα να συγκεντρωθεί στις Τράπεζες αυτές και να δημιουργήσουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία με αποτέλεσμα να δανείζουν αυτές τις χώρες και όχι οι αγορές.
Αυτό ήθελαν και το πέτυχαν, με τη… διασπορά του φόβου.
Αμερικανικός ο εγκέφαλος του σχεδιασμού νέων δρόμων για τις καταθέσεις.
Τον ρόλο στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που έχουν πρόσβαση στα τεκταινόμενα που αλλάζουν τον σημερινό οικονομικό χάρτη, η άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον έχει παραχωρήσει στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για την οποία κάποιοι λένε ότι είναι άνθρωπος της Ουάσινγκτον και άλλοι που προφανώς γνωρίζουν περισσότερα ισχυρίζονται ότι η Μέρκελ είναι… πράκτορας των Αμερικανών. Στην επισήμανση ότι πολλές φορές έχει δημόσια καταφερθεί κατά της Αμερικής και επιλογών του Ομπάμα, η απάντηση ήταν, αυτά είναι η γνωστή τακτική για ξεκάρφωμα.
Ούτε μία λέξη στήριξης της Κύπρου από Ομπάμα!
Δεν είναι έξω από το παιγνίδι αυτό το γεγονός ότι τις μέρες της καταιγίδας που ξέσπασε στην Κύπρο ενώ ο αμερικάνος Πρόεδρος βρισκόταν δίπλα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, δεν είπε τίποτε για την Κύπρο, ούτε μια λέξη συμπαράστασης, περιορίστηκε στα συνήθη τετριμμένα. Και αυτή η στάση έχει την εξήγησή της, ήταν ενταγμένη στο σχέδιο. Αν τασσόταν υπέρ, τότε το σχέδιο τρομοκράτησης των καταθετών δεν θα είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Είχε επομένως τον λόγο του ο κ. Ομπάμα. Άλλωστε το στίγμα της επίσκεψής του ήταν σαφέστατο. Όλα για την Τουρκία. Και η δήλωση συγγνώμης του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Νιετανιάχου προς τον Ερντογάν ήταν απαίτηση του αμερικανού Προέδρου και η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιητ Ντιπάρτμεντ ότι τα οφέλη από την εξόρυξη των κοιτασμάτων της Κύπρου θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια!