Ύποπτο παιχνίδι σε βάρος της Κύπρου!

Την ώρα που η Κύπρος προσπαθούσε εναγωνίως να καλύψει την «τρύπα» στη χρηματοδότησή της, η ελληνική κυβέρνηση, με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, απέρριψε το αίτημα των Κυπρίων για κάλυψη του μισού κόστους ανακεφαλαιοποίησης των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στερώντας από την Κύπρο μια πολύτιμη διευκόλυνση ύψους 2 δισ. ευρώ!

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου, κατήγγειλε ευθέως τον ρόλο της Αθήνας στις προσπάθειες διάσωσης της Κύπρου, τονίζοντας (στην τηλεόραση του ΡΙΚ) ότι ζητήθηκαν 2 δισ. ευρώ από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έχει «κουμπαρά» 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έχει προγραμματίσει, ως τώρα, να διαθέσει τα 41 δισ. ευρώ. Όμως, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, εισηγήθηκε να μη διατεθούν τα 2 δισ. ευρώ για τις κυπριακές τράπεζες, με το επιχείρημα ότι δεν περισσεύουν κεφάλαια! Η ανακεφαλαιοποίηση των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι απαιτεί 4,1 δισ. ευρώ. Αν το μισό κόστος (2 δισ.) καλυπτόταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Κύπρος θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους, τη στιγμή που βρισκόταν στο τραπέζι το επαχθέστατο «κούρεμα» καταθετών, για να αντληθούν 5,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας όχι μόνο ενέκρινε την εισήγηση Προβόπουλου, αλλά ξεκαθάρισε ότι, αν υπήρχε επιμονή από το Eurogroup να συμβάλει και η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, θα έπρεπε να αυξηθούν αντίστοιχα οι χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα μας από την «τρόικα», κάτι που ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε ότι δεν μπορεί να γίνει. Έτσι, η Κύπρος αφέθηκε εντελώς μόνη να σηκώσει τον «σταυρό» της ανακεφαλαιοποίησης και των θυγατρικών των τραπεζών της στην Ελλάδα.

Θα έλεγε κανείς ότι οι αποφάσεις Στουρνάρα – Προβόπουλου εξυπηρετούν το (στενά νοούμενο) εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, έστω και αν παραβλέπεται η ηθική υποχρέωση της χώρας μας όχι μόνο να στηρίξει τη Μεγαλόνησο για εθνικούς λόγους, αλλά και επειδή το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκαν οι κυπριακές τράπεζες (ζημίες 4,5 δισ. ευρώ) προέρχεται, ως γνωστόν, από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Όμως, είναι σαφές ότι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτές τις αποφάσεις δεν είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά πρωτίστως οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, που ετοιμάζουν… πλιάτσικο στις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα, υπολογίζοντας ότι κάποια από τις μεγάλες συστημικές ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα τις πάρει σε τιμή ευκαιρίας, αλλά θα… πληρωθεί κιόλας για αυτήν την «εξαγορά».

Δηλαδή, ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε με τις θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών, οι οποίες παραδόθηκαν σε ελληνικές «καθαρές», αφού προηγουμένως είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως από τις μητρικές τράπεζες και είχαν πλεόνασμα κεφαλαίων. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες που αγόρασαν τις θυγατρικές γαλλικών, όχι μόνο ενίσχυσαν δωρεάν τη θέση τους στην αγορά, αλλά επωφελούνται και από τα πλεονάσματα κεφαλαίων που είχαν οι εξαγορασθείσες τράπεζες.

Στην περίπτωση, όμως, των κυπριακών τραπεζών, το «πλιάτσικο» αυτό δεν θα γίνει σε κεφάλαια κάποιας ευρωπαϊκής τράπεζας, αλλά στα κεφάλαια που με τεράστιες δυσκολίες προσπαθεί να συγκεντρώσει η Κύπρος, προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζές της. Δηλαδή, η Ελλάδα όχι μόνο οδήγησε σε αδιέξοδο τις κυπριακές τράπεζες με το «κούρεμα» χρέους, όχι μόνο δεν βοηθά την Κύπρο σε μια κρίσιμη ώρα με την παροχή των 2 δισ. ευρώ, αλλά διευκολύνει τους τραπεζίτες της να επωφεληθούν από την κυπριακή κρίση!

N.X.


Σχολιάστε εδώ