Υποτιμούν τη νοημοσύνη των στρατιωτικών…

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη «μεστή νοημάτων» ερώτηση στη Βουλή 51 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι «διαμαρτύρονται» γιατί αυτές οι κοινωνικές ομάδες κλήθηκαν να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια, με «δυσβάστακτες μισθολογικές περικοπές, που είναι όλως δυσανάλογες προς το ευρέως αναγνωρισμένο έργο που παράσχουν…» και ότι οι αναμενόμενες από το 2014 νέες μειώσεις στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία έχουν, εν συγκρίσει με το δημοσιονομικό όφελος, «πολλαπλασιαστικά δυσμενείς συνέπειες» τόσο στους ίδιους όσο και στη λειτουργία του κράτους. Μάλιστα προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω, αφού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση (!), αναφέροντας ότι οι μειώσεις αυτές θα πλήξουν το φρόνημα των ενστόλων, «πράγμα που οφείλουμε να αποτρέψουμε εγκαίρως» και προτρέπουν την κυβέρνηση να λάβει «ειδική μέριμνα για διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης και για τους συνταξιούχους».

Οι βουλευτές ρωτούν (λες και δεν ξέρουν) τους αρμόδιους υπουργούς «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης» και τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες μισθολογικές περικοπές στους εν ενεργεία και εν αποστρατεία ενστόλους.

Όπως αναμενόταν, τόσο τα σχόλια των εν ενεργεία όσο και των αποστράτων ήταν ειρωνικά, με πιο χαρακτηριστική την ανακοίνωση του ΣΥΣΜΕΔ (των εν ενεργεία στρατιωτικών) η οποία αναφέρει: «Ειλικρινά κυρίες και κύριοι βουλευτές, σας ερωτούμε: Εσείς δεν ψηφίσατε όλες τις περικοπές; Εσείς δεν ψηφίσατε τις νέες όμοιες (για το 2014); Τι προσπαθείτε να πετύχετε με το ανωτέρω ερώτημά σας; Ποιους ρωτάτε; Το ερώτημά σας μόνο ως ρητορική άσκηση αυτοκριτικής μπορεί να εξηγηθεί. Η μνήμη αποθηκεύει. Η κίνησή σας έχει καθαρά στόχο τη διασκέδαση των εντυπώσεων. Υποτιμάτε τη νοημοσύνη των στρατιωτικών. Μη μας θεωρείτε πλέον ούτε δεδομένους ούτε εύπιστους…».

Πάντως, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των αποστράτων -οι οποίοι μάλιστα εμφανίστηκαν μαζικά στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στο ΣΚΑΪ και δημιούργησαν αίσθηση-, αυξάνεται η πίεση προς την κυβέρνηση για να αναθεωρήσει την πολιτική της συνεχιζόμενης αφαίμαξης των ενστόλων. Η πίεση πέφτει κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θεωρούσε «προνομιακό χώρο» τους ενστόλους, όμως η απάντηση εδόθη και ήταν σαφής: «Μη μας θεωρείτε πλέον ούτε δεδομένους ούτε εύπιστους» και ο νοών νοείτω…


Σχολιάστε εδώ