Το χαράτσι απειλεί με κυβερνητική κρίση
Η κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναινέσει στην παράταση -ως έχει- του μέτρου και για το 2013, εγείρει ισχυρές αμφιβολίες ως προς την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο. Γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι στις αρχές Απριλίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι έχουν ρητώς ζητήσει το ειδικό τέλος να συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Σ’ αυτήν την προοπτική διαφωνεί κάθετα ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος επιμένει να τηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση για την εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων. Ερώτημα παραμένει ποια στάση θα τηρήσει τελικά ο Β. Βενιζέλος και μολονότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, αυτό ελάχιστα διαφοροποιεί τα πράγματα. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε απρόβλεπτες εξελίξεις, μέχρι του σημείου να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αν ο κ. Σαμαράς δεν καταφέρει να μεταπείσει τον κ. Κουβέλη, στην πραγματικότητα θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια μίνι κυβερνητική κρίση, καθώς ένας από τους εταίρους διαφωνεί με μια κορυφαία πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, με άμεσο τον κίνδυνο να προκληθεί νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός θα έχει να επιλέξει μεταξύ δύο λύσεων: Είτε θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την έγκριση του μέτρου από τη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μόνο, που σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα είναι θρίλερ και το αποτέλεσμα αμφίβολο. Είτε θα επιδιώξει μια πιο διαλλακτική στάση από την πλευρά των επικεφαλής της «τρόικας» – ενδεχόμενο σύγκρουσης μαζί τους πρέπει να αποκλεισθεί, λόγω του ότι η δόση του Μαρτίου δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη.
Πρόσθετες ανησυχίες προκαλούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο οι εξελίξεις στην Κύπρο, με το σκεπτικό ότι η σθεναρή στάση που τηρεί η Λευκωσία ενδεχομένως να βάλει σε… πειρασμό ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Οι ανησυχίες αυτές δεν είναι καθόλου αβάσιμες και αναίτιες, αν λάβει κανείς υπόψη του το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας. Η εκβιαστική τακτική που ακολουθούν εκ νέου Βρυξέλλες και Βερολίνο έχει εξοργίσει αρκετούς, οι οποίοι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «κάποιος πρέπει να τους σταματήσει»! Οι βουλευτές θεωρούν ότι κακώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός συνεχίζουν να τηρούν τόσο υποχωρητική στάση έναντι της «τρόικας», αφού έτσι «ανοίγει η όρεξή τους και απαιτούν όλο και περισσότερα, όλο και πιο οδυνηρά μέτρα». Ο κ. Σαμαράς ούτε ν’ ακούσει δεν θέλει για «κόντρες» και «συγκρούσεις». Αντιθέτως, επισημαίνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» να ολοκληρωθούν χωρίς απρόοπτα και να προκύψουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για τα ζητήματα που εκκρεμούν. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ναυαγήσουν και πάλι οι συζητήσεις, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας θα στραφούν στην Αθήνα και αυτό μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι έπειτα από σκληρές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει σαφώς βελτιωθεί και πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο. Στο παρασκήνιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την άμβλυνση των ενστάσεων και των διαφωνιών των βουλευτών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν δυσάρεστα απρόοπτα στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.