Στον αέρα η επανεκλογή του Παναγόπουλου
Μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση και «ΕΜΕΙΣ») δίνεται σκληρή ιδεολογική μάχη, καθώς, με αφορμή τη ματαίωση της συμφωνίας των Βρυξελλών (στην οποία συναίνεσε η τρικομματική συγκυβέρνηση), η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ κυρίως δέχεται πυρά (λιγότερα η ΔΑΚΕ) από τις αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς, ότι δεν εκμεταλλεύτηκε δυνατότητες και περιθώρια για να αποτρέψει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων που οι μνημονιακές πολιτικές απαιτούν και επιβάλλουν.
Το συγκρουσιακό κλίμα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ επιτείνεται και από σοβαρότατες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, αλλά και από την κινητικότητα που παρατηρείται για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικοσυνδικαλιστικού σκηνικού, με κυριότερα χαρακτηριστικά:
1 Το τέλος της παντοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ, έπειτα από δεκαετίες είτε αυτοδυναμίας είτε οριακής πλειοψηφίας.
2 Την εμφάνιση από τα σπλάχνα της ΠΑΣΚΕ νέας παράταξης που αποχώρησε με πολιτικούς όρους από την παράταξη και στην οποία συμμετέχουν σημαντικότατα συνδικαλιστικά στελέχη, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλο (τάσσονταν υπέρ μιας πιο μαχητικής και παρεμβατικής πολιτικής του συνδικαλιστικού κινήματος).
3 Την ενισχυμένη παρουσία της παράταξης Αυτόνομη Παρέμβαση, παρά το γεγονός ότι οι σύνεδροι του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ εξελέγησαν πριν από 3-4 χρόνια. Στην παράταξη ήταν έτοιμος και πρόθυμος να προσχωρήσει ο γνωστός συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ Ανδρέας Κολλάς, αλλά (δυστυχώς) διάφορες σκοπιμότητες ματαίωσαν την εξέλιξη αυτή. Έτσι το ιστορικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ προσανατολίζεται να κατέβει μόνο στις αρχαιρεσίες του συνεδρίου.
Μια άλλη και ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, που θα δρομολογήσει ανακατατάξεις στη νέα ηγεσία της ΓΣΕΕ, είναι και η απόφαση της ΔΑΚΕ να μη στηρίξει τυχόν υποψηφιότητα του Γ. Παναγόπουλου για επανεκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της συνομοσπονδίας.
Όπως δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ν. Κιουτσούκης, παρότι η πρώτη σε αριθμητική δύναμη παράταξη δικαιωματικά καταλαμβάνει διά εκπροσώπου της τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ, εντούτοις τυχόν υποψηφιότητα του νυν προέδρου θα προσκρούσει στην άρνηση της ΔΑΚΕ, καθώς ο κ. Παναγόπουλος υπήρξε διορισμένος από την κυβέρνηση στη διοίκηση της ΔΕΗ που υπέγραψε την «αμαρτωλή» σύμβαση του Αλιβερίου. «Δεν μπορεί να απαιτήσαμε την παραίτηση των κ. Τ. Αθανασόπουλου και Γ. Μέργου και ο κ. Παναγόπουλος να μένει στο απυρόβλητο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κιουτσούκης.
Σχετικά με τη ΔΑΚΕ, ο κ. Κιουτσούκης, μετά την άρση της διαγραφής του από τη ΝΔ (ύστερα από μεσολάβηση και του γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Φίλ. Ταυρή), εμφανίζεται στο συνέδριο χωρίς εσωπαραταξιακά προβλήματα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ελέγχει το 80% των αντιπροσώπων της ΔΑΚΕ και μια «κίνηση», που ήθελε την είσοδο νέων στελεχών στην ηγετική ομάδα της παράταξης, δεν απειλεί την «κυριαρχία» του κ. Κιουτσούκη.
Η σύνθεση του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ είναι μειωμένη κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο της συνομοσπονδίας.
Εκπροσωπούνται σε αυτό 430 σύνεδροι (από 480) που αντιστοιχούν σε 50.000 λιγότερα μέλη της ΓΣΕΕ. Μια απομαζικοποίηση που βεβαίως έχει σχέση με τα εφιαλτικά ποσοστά της ανεργίας (κοντά 2.000.000 ανέργους προβλέπει για το 2013 ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλης). Είναι προφανές όμως ότι η κρίση αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει τους θεσμούς έχει πλήξει εδώ και καιρό και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς υπολογισμούς, οι αρχαιρεσίες του συνεδρίου θα λήξουν με την εκλογή νέας διοίκησης, με τους εξής συσχετισμούς:
= ΠΑΣΚΕ 15-16 έδρες (από 22)
= ΔΑΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις της:
11 έδρες
= ΠΑΜΕ 8-9 έδρες
= Αυτόνομη Παρέμβαση
4-5 έδρες (από 3)
= «ΕΜΕΙΣ» 4-5 έδρες.
Αν το ΠΑΜΕ εγκαταλείψει την περιχαράκωσή του, τότε είναι προφανές ότι μια νέα δυναμική προδιαγράφεται για τη μελλοντική πορεία της ΓΣΕΕ.
Μείζονα τα ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, καθώς οξύτατα είναι τα προβλήματα των εργαζομένων.
Η εκρηκτική ανεργία που απειλεί την κοινωνική συνοχή.
Η διάλυση κάθε εργατικού και ασφαλιστικού δικαιώματος σε βάρος των εργαζομένων. Η άρση κάθε συνδικαλιστικής και κοινωνικής προστασίας.
Η πρωτοφανής κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από το υπουργείο Εργασίας (θα ισχύσει από 1.4.2013). Μια εργασιακή ζούγκλα που ταλανίζει τους εργαζόμενους, μεγάλο ποσοστό των οποίων δουλεύουν απλήρωτοι, με ανεξέλεγκτα ωράρια εργασίας κ.λπ.Πολλοί έχουν προσκληθεί στην έναρξη του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Πιθανολογείται πάντως ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν πρόκειται να παρευρεθεί. Και οι πρωταγωνιστές γνωστοί: Γ. Παναγόπουλος, Στ. Ανέστης, Βαγγ. Μουτάφης, Φίλ. Θωμάς από την ΠΑΣΚΕ, Ν. Κιουτσούκης από τη ΔΑΚΕ, Γ. Πέρρος, Θ. Κούτρας, Χρ. Κατσώτης από το ΠΑΜΕ και Γ. Γαβρίλης, Ζ. Πεπές, Θ. Βασιλόπουλος από την Αυτόνομη Παρέμβαση.
Και από τη «2η ΠΑΣΚΕ», εκτός από τον κ. Ν. Φωτόπουλο, η πρόεδρος του ΕΚΑ Στάβυ Σαλουφάκου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μετ. Στεκουλέα, ο πρόεδρος του ΕΚ Εύβοιας, το στέλεχος από τον χώρο των συγκοινωνιών (λεωφορεία) Γ. Κουλουμπαρίτσης κ.ά. Άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με χαμηλές προσδοκίες τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Αν η συνδικαλιστική ηγεσία καταφέρει τη μεγάλη «ανατροπή» –και ανακτήσει έστω και μέρος της αξιοπιστίας της η ΓΣΕΕ– μπορεί να υπάρξουν ελπίδες.
Αντιθέτως, αν ο χρόνος του συνεδρίου αναλωθεί σε τυφλές συγκρούσεις χωρίς αποτέλεσμα, τότε η κρίση του θεσμού θα είναι ίσως μοιραία…