στα ενδότερα των ομάδων

• Ο Γιώργος Κατίδης δίχασε την Ελλάδα και ο Πάμπλο Γκαρσία τον ΠΑΟΚ. Ο 20χρονος Έλληνας με τον ναζιστικό χαιρετισμό του όταν πέτυχε το νικητήριο γκολ της ΑΕΚ κόντρα στη Βέροια και ο διεθνής Ουρουγουανός με όσα κατήγγειλε για τη συμπεριφορά της διοίκησης και του Γιώργου Δώνη.

• Με το προτεταμένο χέρι του ο Κατίδης προσέβαλε την ιστορία της Ένωσης και προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία. Όλη η χώρα συντάχθηκε απέναντί του και οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ απαίτησαν την άμεση αποπομπή του από τα Σπάτα.

• Το κλίμα, όμως, άλλαξε όταν η ΕΠΟ τιμώρησε τον νεαρό μεσοεπιθετικό με ισόβιο αποκλεισμό από τις εθνικές ομάδες, αν και υπήρξε αρχηγός τόσο στους Νέους, όσο και στις Ελπίδες. Η ποινή της Ομοσπονδίας, που επιβλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, χαρακτηρίστηκε εξοντωτική και συσπείρωσε πολύ κόσμο στο πλευρό του Κατίδη.

• Το σκεπτικό του κόσμου αυτού ήταν ότι «αξίζει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, αλλά με στόχο τον σωφρονισμό του και όχι την εξόντωσή του». Κυρίως επειδή ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τη σημασία της ενέργειάς του, αλλά και ζήτησε συγγνώμη με μια γραπτή δήλωση, στην οποία ξεχείλιζε η διάθεση για αυτοκριτική.

• Μέχρι και τον εαυτό του εκτός ΑΕΚ έθεσε ο Κατίδης σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων στην ομάδα του για την «ηλίθια ενέργειά μου», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του. Η αλήθεια είναι ότι η Ένωση κινδυνεύει με μηδενισμό σε ένα ματς που αύξησε στον μέγιστο βαθμό τις πιθανότητες παραμονής της στη Σούπερ Λίγκα.

• Ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου προβλέπει ποινή για τις ομάδες που στελέχη της χρησιμοποιούν ναζιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγώνων. Αλλά η ποινή για την ΑΕΚ θα ‘ναι λογικά αποκλεισμός της έδρας της, εάν θεωρηθεί συνυπεύθυνη για την ενέργεια του Κατίδη.

• Οι «κιτρινόμαυροι», πάντως, προχώρησαν για τα μάτια του κόσμου στην τιμωρία του νεαρού παίκτη, με αποκλεισμό από την ομάδα έως το καλοκαίρι και με πρόστιμο. Η ποινή, βέβαια, είναι εικονική, διότι ο Κατίδης τιμωρείται με πέντε αγωνιστικές από τους αθλητικούς δικαστές για τον ναζιστικό χαιρετισμό και συνεπώς χάνει το υπόλοιπο της σεζόν.

• Στο τραπέζι, βέβαια, έπεσε και η σκέψη για λύση συμβολαίου στον πρώην παίκτη του Άρη, αλλά τα δικαιώματά του ανήκουν εξ ημισείας στην ΑΕΚ, καθώς το υπόλοιπο 50% βρίσκεται στην κατοχή του μάνατζερ Άλκη Φωτίου. Έτσι, οι διοικούντες την ΠΑΕ αποφάσισαν να επανεξετάσουν το θέμα το καλοκαίρι, με την προϋπόθεση ότι θα έχει αλλάξει έως τότε ο ιδιοκτήτης της ομάδας.

• Άνω-κάτω έγινε και ο ΠΑΟΚ, έπειτα από την κόντρα του Γιώργου Δώνη και του Πάμπλο Γκαρσία που οδήγησε στο διαζύγιο με τον ουρουγουανό μέσο. Ο Πάμπλο Γκαρσία αποθεώθηκε από τον κόσμο του «Δικέφαλου του Βορρά» και προκάλεσε τον απόλυτο διχασμό, ο οποίος κατέληξε στον προπηλακισμό του Δώνη.

• Ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση με παροχή απόλυτης στήριξης στον προπονητή του ΠΑΟΚ, αλλά οι οργανωμένοι οπαδοί παραμένουν στα χαρακώματα και σε κάθε αρνητικό αποτέλεσμα θα ξεσπούν στον Δώνη. Τα επόμενα εντός έδρας ματς, μάλιστα, αναμένεται να εξελιχθούν σε συλλαλητήρια κατά του έλληνα τεχνικού.

• Στο αγωνιστικό τμήμα του «Δικέφαλου του Βορρά», πάντως, πήραν το μήνυμα ότι απόλυτο αφεντικό στα αποδυτήρια είναι ο Δώνης. Έστω και αν ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στον προπονητή της ομάδας, ότι στο επόμενο πρόβλημα θα εξετάσει και τον δικό του ρόλο στην ομάδα.

• Το διαζύγιο του ΠΑΟΚ με τον Γκαρσία ενδέχεται να επηρεάσει την καθημερινότητα και άλλων στελεχών της ΠΑΕ, καθώς οι οπαδοί βάζουν στο ίδιο καζάνι τον Δώνη και τους παράγοντες. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στα πόδια του Σαββίδη, ο οποίος έδωσε εντολή να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά.

• Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, πάντως, φρόντισε ήδη και έδειξε την αποφασιστικότητά του να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι, παρά τους κινδύνους. Η απειλή του ότι θα πάρει την ομάδα και θα αποχωρήσει από τις εγχώριες διοργανώσεις έπειτα από την τιμωρία του Δημήτρη Σαλπιγγίδη έμοιαζε με μπουνιά στο στομάχι αρκετών παραγόντων της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, διότι όλοι γνωρίζουν τη δυναμική που έχει ο Σαββίδης, αλλά και ο «Δικέφαλος του Βορρά».

• Κυρίως επειδή αντιλαμβάνονται στα θεσμικά όργανα ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν αρκείται απλώς στα λόγια, αλλά προχωράει με πράξεις. Όπως έκανε με τον Σαλπιγγίδη, τον οποίο στήριξε έμπρακτα μία μέρα μετά την τιμωρία του, όταν τον κάλεσε και προχώρησε στην επέκταση του συμβολαίου του έως το καλοκαίρι του 2017.

• Ο έμπειρος επιθετικός απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Σαββίδη, όπως γίνεται αντιληπτό και από την απόφαση να πληρωθεί χωρίς κούρεμα τα χρήματα που του οφείλονταν από την προηγούμενη χρονιά. Αλλά και από την ανοικτή πρόταση να αναλάβει πόστο στην ΠΑΕ ως μέλος του ΔΣ, όταν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

• Εκτός από τους δύο δικέφαλους, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Άρης, μετά την ήττα του στα Γιάννενα. Οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν άμεσα με υποβιβασμό και οι οπαδοί τους άρχισαν να αμφισβητούν ευθέως τη διάθεση των παραγόντων να σώσουν την ομάδα.

• Η ανακοίνωση του Σούπερ 3, με την εντολή «σώστε τον Άρη είτε θέλετε είτε όχι», αποτελεί μια απόδειξη ότι οι φίλοι της ομάδας ανησυχούν για τα σχέδια των παραγόντων. Στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, βοά ο τόπος ότι στον Άρη αρκετοί προτιμούν τον υποβιβασμό και τη διάλυση της ΠΑΕ, με στόχο την οικονομική εξυγίανση.

• Ο Άρης, βέβαια, μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων με μία νίκη επί του Πανθρακικού την επόμενη αγωνιστική στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Είναι ο αγώνας που τραβάει τα βλέμματα όλων των ομάδων οι οποίες δίνουν μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

• Ο Πανθρακικός έχει εξελιχθεί στο υποψήφιο θήραμα του Άρη, μετά το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων τα οποία τον κράτησαν σε απόσταση βολής από τους «κίτρινους». Γίνεται αντιληπτό ότι ο Άρης θα παίξει τα ρέστα του την ερχόμενη Κυριακή και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος οι εξελίξεις χαρακτηρίζονται «απρόβλεπτες».


Σχολιάστε εδώ