Σε τεντωμένο σχοινί…

Λύση που θα βρεθεί στο τρίγωνο Βερολίνου – Μόσχας – Λευκωσίας, ενώ τα γεγονότα παρακολουθούν πολύ στενά και οι ΗΠΑ. Η αρνητική απάντηση της Κυπριακής Βουλής στην απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και τριγμούς σε πολλά επίπεδα (αγορές, χρηματιστήρια). Παράλληλα, εξόργισε τους Ευρωπαίους, που σκλήρυναν περαιτέρω τη στάση τους μέσω της «τρόικας» και απέρριψαν τα εναλλακτικά σχέδια της Λευκωσίας. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς ο Βλ. Πούτιν δεν ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια δραματικού χαρακτήρα σύσκεψη του προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να απορριφθεί η πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων. Όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι, αν μέχρι την Τρίτη δεν έχει υπάρξει αποδεκτή λύση, θα σταματήσει να ενισχύει τη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, που παραμένουν κλειστές μία εβδομάδα. Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αλλά και μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να διακινούν σενάρια περί εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.

Επιφυλακή

ΣΕ επιφυλακή έχουν τεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πιθανές «παράπλευρες απώλειες» από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στην Κύπρο. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να διατύπωσε την… πανηγυρική άποψη ότι «ο Ελληνισμός θα τα καταφέρει», ωστόσο η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέει. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στη χώρα, έσπευσε να δηλώσει ότι η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας είναι διασφαλισμένη και το τραπεζικό σύστημα θωρακισμένο. Στην κυβέρνηση περιμένουν ποια ακριβώς λύση θα επιλεγεί στην Κύπρο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για περισσότερες από μία προτάσεις και στους ενδιαφερομένους είναι η Alpha και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σε άλλο μήκος…

ΟΙ δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο προκαλούν ισχυρές αναταράξεις και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή που ακολούθησε ο Γ. Στουρνάρας, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού. Ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την απόφαση του Eurogroup και ζήτησε να διορθωθεί το ταχύτερο δυνατόν, διότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη και να προστατευθεί η Κύπρος από τις όποιες παρενέργειες. Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι με τέτοιες αποφάσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της Κύπρου αλλά και γενικότερα των χωρών του Νότου. Μετά την αρνητική απόφαση της Κυπριακής Βουλής στην πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι πλέον «οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας». Υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής δείχνει τον δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης, που δεν έκανε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση. Από διαφορετική πλευρά προσεγγίζει τα γεγονότα το ΚΚΕ, που υποστηρίζει ότι η «τρόικα» επιβάλλει βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα με τη συνενοχή των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Φοβάται»

ΕΝΤΑΣΗ προκλήθηκε με αφορμή (και) το αίτημα του Αλ. Τσίπρα για έκτακτη σύγκληση της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν τα τελευταία γεγονότα και οι πιθανές παρενέργειες στη χώρα μας. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, ο Β. Μεϊμαράκης απάντησε αρνητικά, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα έντονη και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ότι «φοβάται τη Βουλή, φοβάται τον λαό, φοβάται το φως», διότι «έχει εξοικειωθεί με την υποταγή στο παρασκήνιο και τρέμει τον διάλογο στο προσκήνιο»! Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «αστείο και εξοργιστικό» το αίτημα του κ. Τσίπρα, ενώ υπενθύμισε ότι προεκλογικά επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προτείνει μεταξύ άλλων και «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Ο Π. Καμμένος ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα επειδή στο Eurogroup συμφώνησε με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Έχει δε προτείνει την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Στουρνάρα.

Ψάχνονται

ΕΝ αναμονή της επιστροφής της «τρόικας» στις αρχές Απριλίου κινούνται στην κυβέρνηση και αναζητούν λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων, με αποτέλεσμα το «ναυάγιο» στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξεπεραστούν οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες. Στο θέμα της αναδιάρθρωσης επιχειρείται να καταρτισθεί ένα σχέδιο με αποπομπή επίορκων, «κοπανατζήδων» και παρανόμως προσληφθέντων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος των άμεσων απολύσεων, με τις οποίες διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Πρόβλημα υπάρχει και με το «χαράτσι» στα ακίνητα, καθώς η πρόθεση του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών να συνεχίσει και το 2013 να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ συναντά την κατηγορηματική διαφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Υπενθυμίζεται ότι μετεκλογική δέσμευση της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν το 2013 να ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, αλλά υπό την πίεση της «τρόικας» ο πρωθυπουργός υπαναχωρεί. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι θα πράξουν ανάλογα και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το μέτρο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και οι ψηφοφορίες θα είναι κρίσιμες για την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού.


Σχολιάστε εδώ