ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Και τούτο γιατί στόχος ήταν η διάλυση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου, που ήταν από τους δυο πνεύμονες ζωής, ο άλλος είναι ο τουρισμός. (Δεν είπε τυχαία ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών ότι οι Κύπριοι θα μείνουν μόνο με τις παραλίες τους).

Και η ασφυξία ήρθε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το εγκληματικό κούρεμα – δήμευση των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες, που ήταν μια βόμβα που δεν υπονόμευε μόνο τις κυπριακές τράπεζες, αλλά έσπειρε τον πανικό στους καταθέτες των τραπεζών όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς. Τώρα η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μετά την Κύπρο κάποια στιγμή θα έρθει η σειρά μας. Αυτό είναι το μέγα… επίτευγμα του δίδυμου Μέρκελ – Σόιμπλε.

Από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup, για να αποφευχθεί επιδρομή καταθετών που θα ήθελαν να πάρουν τα λεφτά τους, η αγορά της Μεγαλονήσου έχει στερέψει από μετρητά, με αποτέλεσμα τα βενζινάδικα να έχουν μείνει από καύσιμα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει το ένα μετά το άλλο να μένουν από φάρμακα και αναγκαία ιατρικά υλικά, γιατί όλοι οι προμηθευτές δεν δίνουν τίποτε αν δεν πάρουν μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολα θα επιτρέψουν να ανοίξουν οι τράπεζες, γιατί προβλέπουν ότι θα τρέξει ο κόσμος να αποσύρει τις καταθέσεις που ακόμη και αν δοθούν τα 10 δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει το Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδεχθεί το σχέδιο, δεν φθάνουν. Θα χρειασθούν, όπως λένε τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, γύρω στα 32 δισ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι υπάρχει η δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκου Δημητριάδη πως «αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας», χωρίς όμως να δώσει καμιά εξήγηση από πού πηγάζει αυτή η εκτίμηση. Αντίθετα όλες οι πληροφορίες συμπίπτουν ότι οι Γερμανοί δεν θα κάμουν σπιθαμή πίσω, για να αναγκάσουν την Κύπρο να παραδοθεί.

Η επιλογή της Κύπρου δεν είναι τυχαία, θεωρούν ότι είναι ο αδύναμος κρίκος της ΕΕ και δεν θα βρει καμιά συμπαράσταση. Θα είναι το… υπόδειγμα του τι θα συμβεί σε όποιον δεν συμμορφωθεί προς τις οδηγίες… Και φυσικά στο πίσω μέρος του μυαλού της η Μέρκελ έχει πώς θα πατήσει πόδι στα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Προς το παρόν πάντως γερμανική εταιρεία δεν έχει μπει στις έρευνες, αντίθετα με τη Γαλλία, που η εταιρεία της TOTAL έχει πάρει οικόπεδο.

Ευθύνες στον Αναστασιάδη

Βαριές είναι οι ευθύνες που πέφτουν στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Τον κατηγορούν ότι πήγε στο Eurogroup, ότι ενώ γνώριζε μήνες πριν ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας, χωρίς να έχει στην τσάντα του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση, που δύσκολα θα απέρριπταν οι εταίροι, όπως επίσης ότι δεν είχε φροντίσει για συμμαχίες. Ακόμη τονίζουν παράγοντες από τα άλλα κόμματα και πολιτικοί κύκλοι της Λευκωσίας, ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έπρεπε να συμφωνήσει στο σχέδιο του Eurogroup, που προτάθηκε. Στη συνέχεια, όταν είδε τη λαϊκή αντίδραση άλλαξε γραμμή και δεν αποκλείεται να επεδίωξε την απόρριψή του από τη Βουλή.

Τα λάθη του Χριστόφια

Ευθύνες μεγάλες για την τραγωδία που ζει η Κύπρος καταλογίζουν και στον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, επί των ημερών του οποίου έγινε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες. Η ζημιά από το PSI ήταν 4,5 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα τρίτο του ΑΕΠ της Κύπρου. Τότε ο κ. Χριστόφιας δεν απαίτησε να μπουν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες της Κύπρου που υπέστησαν το κόστος του κουρέματος.

Φως από πουθενά…

Το κακό για την Κύπρο είναι ότι μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται διάθεση από πουθενά για κάποιου είδους στήριξη. Ελπίδες που είχαν στηριχθεί στη Ρωσία ότι θα έβαζε πλάτη, αποδείχθηκαν άνευ αντικρίσματος. Φαίνεται δε ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύεται αυτή την τραγική κατάληξη, για να έχει τα στοιχεία του ποιοι Ρώσοι έχουν βγάλει μαύρο χρήμα από τη Ρωσία για να τους φορολογήσει άγρια ακόμη και να τους βάλει και φυλακή. Να σημειωθεί ότι ο καλός φίλος της Κύπρου είναι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ.

Μιλιά όμως και από Αμερική, λέξη και από τον σύμμαχο στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, το Ισραήλ. Από την Ελλάδα υπάρχει κάποια βοήθεια, αλλά όχι εκείνη που θα έδινε μεγάλες ανάσες. Άλλωστε και αυτή είναι υπό επιτήρηση.


Σχολιάστε εδώ