Οικιστικές και όχι δασικές όλες οι εντός σχεδίου περιοχές!

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη στην Κεντρική Νομοπαρασκευστική Επιτροπή αναμένεται να ενταχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο νόμου αφορά βασικά τη λειτουργία της Κτηματολόγιο ΑΕ και την επιτάχυνση των διαδικασιών κτηματογράφησης, ώστε να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το έργο σε όλη τη χώρα ως το 2020. Επίσης στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που μειώνουν τα στάδια και τη γραφειοκρατία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δίνοντας τη δυνατότητα στην Κτηματολόγιο ΑΕ (η οποία έχει χάρτες, εξοπλισμό και υπαλλήλους) να φέρει εις πέρας μεγάλο μέρος της διαδικασίας. Μαζί όμως με αυτές τις διατάξεις, το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να κόψει έναν γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί για χρόνια το ελληνικό κράτος και τους πολίτες. Μέσα από έναν συνδυασμό διατάξεων, που αφορά τόσο τους δασικούς χάρτες όσο και συγκεκριμένες διατάξεις για τις οικιστικές περιοχές, προτείνεται να ισχύει από εδώ και εμπρός μία απλή «χρυσή τομή»: Όπου υπάρχει δάσος παραμένει για πάντα δάσος, αλλά όπου υπάρχει νομίμως και οριστικώς πόλη, θα είναι ξεκάθαρα πόλη!

Η πόλη είναι πόλη και
το δάσος είναι δάσος!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, ο παραλογισμός του ελληνικού κράτους σε ορισμένα θέματα δεν έχει προηγούμενο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις Διευθύνσεις Δασών η Αγία Παρασκευή είναι δάσος, ενώ για ολόκληρη την υπόλοιπη διοίκηση είναι πόλη! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, αν πουλάς ένα ακίνητο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ή στην Αγίου Ιωάννου (τον κεντρικό δρόμο), να χρειάζεσαι βεβαίωση δασαρχείου! Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πολίτες έχουν μπλέξει με δασαρχείο ακόμη και για διαμερίσματα πολυκατοικίας σε περιοχές που έχουν οριστικά σχέδια πόλης, έχουν ρυμοτομηθεί, έχουν εκδοθεί άδειες οικοδομής και ούτω καθεξής! Το ΥΠΕΚΑ έρχεται λοιπόν με συγκεκριμένες διατάξεις και προβλέπει ότι όπου υπάρχουν οριστικά και αμετάκλητα σχέδια πόλης, χάνεται αυτομάτως ο δασικός χαρακτήρας σε όλες τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Και για να μην μπλέκουν οι πολίτες με τα δασαρχεία, αναλαμβάνει η Κτηματολόγιο ΑΕ να χαράξει τα όρια και των σχεδίων πόλεως και να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες των άλλων περιοχών! Επιπλέον, δίνεται στην Κτηματολόγιο ΑΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει, μετά την οριοθέτηση σε χάρτη των προστατευόμενων περιοχών, αν ένα ακίνητο βρίσκεται εντός ή εκτός ζώνης προστασίας περιοχών Natura ή άλλου χαρακτηρισμού προστασίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα κανείς δημόσιος φορέας δεν εξέδιδε τέτοιες βεβαιώσεις, οπότε με αυτόν τον τρόπο λύνεται ένα ακόμη πρόβλημα πολλών ετών.

Προωθείται
το Κτηματολόγιο

Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για το Κτηματολόγιο περιλαμβάνονται και αρκετές διατάξεις που προωθούν την κτηματογράφηση της χώρας. H ολοκλήρωση του έργου της κτηματογράφησης είναι μια αμαρτωλή ιστορία, καθώς έχει ξεκινήσει εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, αλλά έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίας μόνο για ελάχιστες ποσοστιαία περιοχές. Το ΥΠΕΚΑ μάλιστα τονίζει ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αν δεν έχουμε Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες». Και οι καθυστερήσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν δεν συντομευθούν οι διαδικασίες, το έργο θα ολοκληρωθεί γύρω στο 2029!

Γι’ αυτό το ΥΠΕΚΑ αλλάζει όλο το πλαίσιο διενέργειας διαγωνισμών, μειώνει τα αναγκαία χρονικά διαστήματα και επιταχύνει τις διαδικασίες. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, αν ο νόμος ψηφισθεί και εφαρμοσθεί, θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το 2019, δηλαδή λίγο πριν από το 2020, που έχει ορίσει η «τρόικα» ως απώτατο χρόνο. Θυμίζουμε πάντως ότι το Κτηματολόγιο χρηματοδοτείται πλέον από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω του κτηματόσημου – ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε από κοινοτικά κονδύλια. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να αποτελεί πλέον κριτήριο ανάθεσης των διαγωνισμών του Κτηματολογίου αποκλειστικά η μικρότερη οικονομική προσφορά, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης των τυπικών και τεχνικών προσόντων των αναδόχων. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις στο ΥΠΕΚΑ πιστεύουν ότι θα μειώσουν τον χρόνο μέχρι 70% (για τους διαγωνισμούς) αλλά και το κόστος.

• Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο υπάρχουν και ορισμένες προβλέψεις πολύ εξυπηρετικές για τους πολίτες. Μια βασική πρόβλεψη είναι ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν δωρεάν (ατελώς) υποβολή αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος! Επιτέλους και μπράβο! Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρχουν ηλεκτρονικές διαδικασίες (χωρίς επίσκεψη σε κτηματολογικά γραφεία σε ορισμένες περιπτώσεις) και ενισχυμένη δημοσιότητα, ενώ μελλοντικά θα μπορούν οι πολίτες να ελέγχουν μέσω διαδικτύου (με κωδικούς πρόσβασης) τα στοιχεία των ακινήτων και δικαιωμάτων τους! Τέλος, στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη για να ξεμπλοκάρουν άδειες δόμησης, σε χωριά κυρίως, οι οποίες είχαν κολλήσει εδώ και τρία χρόνια λόγω απόφασης του ΣτΕ που δεν δεχόταν ως μόνη προϋπόθεση δόμησης «τυφλών» οικοπέδων την παραχώρηση λωρίδας γης για πρόσβαση.

***

• Ακούμε ότι ορισμένοι, μεγαλοσχήμονες και μη, έχουν αρχίσει και χάνουν τον ύπνο τους. Διότι πλησιάζει η ημέρα που θα εκδικασθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση του Mall. Συγκεκριμένα, στις 5 Απριλίου συζητείται η προσφυγή ομάδας κατοίκων του Αμαρουσίου κατά του νόμου του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου. Και αν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δικαιώσει τους κατοίκους, ολόκληρο το κτίριο ή και η χρήση του θα είναι έωλα. Οπότε κάποιοι θα δυσκολευθούν πολύ, για κάποιους θα αναζητηθούν ευθύνες και κάποιοι θα τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αφήστε που το ζήτημα θα αποκτήσει και πολιτικές προεκτάσεις. Εμείς τα λέμε από τώρα. Αν φυσικά το ΣτΕ αποφασίσει υπέρ της προσφυγής των κατοίκων…


Σχολιάστε εδώ