Νέος χώρος υψηλών προδιαγραφών στα Καμίνια

Στον χώρο, που καλύπτει έκταση 25 στρεμμάτων, ήδη γίνεται διαμόρφωση των υπαίθριων τμημάτων του με φύτευση δέντρων, τοποθέτηση γκαζόν, ανάδειξη και περιποίηση του πρασίνου κ.λπ. Επίσης θα αξιοποιηθούν όλα τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου στα οποία θα στεγαστούν το Δημοτικό Ραδιόφωνο (Κανάλι 1), το Δ’ Διαμέρισμα, βρεφονηπιακός σταθμός, ΚΑΠΗ και η Δημοτική Αστυνομία. Επίσης θα διαμορφωθούν αίθουσες εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Τέλος, θα αξιοποιηθεί και το εκκλησάκι του στρατοπέδου, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων, όπου θα γίνονται σ’ αυτό γάμοι και βαφτίσεις, μια που θα υπάρχει γύρω μεγάλος χώρος για τραπέζια και δεξιώσεις. «Μετά το πάρκο Δηλαβέρη, που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πλέον «δύσκολων» Πειραιωτών», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μιχαλολιάκος μιλώντας στο Κανάλι 1, «άλλο ένα τεράστιο έργο γίνεται σ’ αυτήν την περιοχή. Γιατί τα Καμίνια είναι η καρδιά μας, τα Μανιάτικα η ψυχή μας και ο Πειραιάς η ζωή μας»!

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης έγινε και η συζήτηση της έφεσης που είχαν κάνει εκείνοι που έχουν καταλάβει τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου και διαμένουν, κατά της πρωτόδικης απόφασης που ζητούσε την αποβολή τους από τον χώρο και είχε ληφθεί μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Πειραιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το πρωί ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος ήταν στα δικαστήρια του Πειραιά καθώς ήθελε να υποστηρίξει ο ίδιος για λογαριασμό του δήμου το θέμα κι έμεινε εκεί μέχρι τις 2 μ.μ. που τελικά συζητήθηκε!

Μαζί του ήταν οι δικηγόροι του δήμου και από τους αιρετούς ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Κυριάκος Μανωλάκος που σε δύσκολες ή περίεργες καταστάσεις είναι πάντα δίπλα του… Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των καταπατητών του χώρου για αναβολή και η υπόθεση προχώρησε για να συζητηθεί! Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε λίγους μήνες.

****

// Με το παραδοσιακό «πέταγμα» του χαρταετού, κέφι, χορό, τραγούδια και φυσικά άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα και καλό κρασί γιόρτασαν οι Πειραιώτες τα Κούλουμα στην πλαζ της Φρεαττύδας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Δήμος Πειραιά. Από νωρίς το πρωί της Καθαρής Δευτέρας πολλοί Πειραιώτες, αλλά και κάτοικοι των γύρω δήμων, κατέβηκαν στη Φρεαττύδα. Ο ουρανός είχε γεμίσει πολύχρωμα στίγματα, από δεκάδες αετούς.

// Νέα προβλήματα για το ιστορικό Μικρολίμανο. Απόφαση του Εφετείου διατάσσει την κατεδάφιση για τις πέργκολες που είχαν στήσει 4 μαγαζιά στην Ακτή Κουμουνδούρου, στον χώρο κάτω από τον δρόμο προς την παραλία. Αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις για όλα τα μαγαζιά. Δηλαδή, σε λίγο θα έχουμε… θρήνο από τους καταστηματάρχες, που σε καιρό δεινής κρίσης υποχρεώνονται να γκρεμίσουν ό,τι έχουν φτιάξει τόσα χρόνια για να προσελκύουν πελάτες και να μπορούν να λειτουργούν και τον χειμώνα! Η απόφαση έπεσε σαν… κεραυνός στην περιοχή, αλλά και στους αρμόδιους του δήμου, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν… άκρη, αλλά και λύσεις, για ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργείται. Όπως μάθαμε, το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και μάλλον θα απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο.

// Δύο αστυκτηνίατροι που συνεργάζονται με τη Δημοτική Αστυνομία, με τον αντιδήμαρχο που προΐσταται της υπηρεσίας Στάθη Κωσταντούζο και ομάδα δημοτικών αστυνομικών πήγαν την περασμένη εβδομάδα να κάνουν έλεγχο στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά. Μόλις τους είδαν κάποιοι καταστηματάρχες «εξαφάνισαν» τους μπακαλιάρους και κάποια άλλα είδη θαλασσινών, νωπών και κατεψυγμένων. Το γιατί ευνόητο είναι…

// Αν ισχύουν αυτά που περιγράφονται στη δικαστική απόφαση (ασφαλιστικά μέτρα) που εκδόθηκε σε βάρος του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή και του αντιδημάρχου Νίκου Οικονομάκη, κάποιοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται άνετα στην πόλη. Όχι μόνο επειδή εξύβρισαν κατά τρόπο χυδαίο μια γυναίκα επιστήμονα, και μάλιστα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2012 η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μαράκου, καθηγήτρια, που έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό του δημάρχου, διαφώνησε σε ένα θέμα που είχε φέρει ο συνδυασμός στον οποίο ανήκε και αντέδρασε. Η απάντηση ήταν να δεχθεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς από τον δήμαρχο και τον κ. Οικονομάκη, κάτι που την ανάγκασε να παραιτηθεί από τον συνδυασμό και να μείνει ανεξάρτητη. Για την επίθεση που δέχθηκε κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα. Η αγωγή θα εκδικαστεί λίγο αργότερα, αλλά τα ασφαλιστικά εκδικάστηκαν πρόσφατα και το δικαστήριο έκρινε πως οι δύο κατηγορούμενοι υπέπεσαν στο αδίκημα της εξύβρισης και τους απαγόρευσε να αναφέρουν το όνομα της κ. Μαράκου απαξιωτικά και όποτε το κάνουν θα τιμωρούνται με προσωποκράτηση 20 ημερών ο καθένας και με πρόστιμο 1.000 ευρώ! Η κ. Μαράκου στην αγωγή της θα ζητήσει και τη δίωξη συνεργατών του δημάρχου για ψευδορκία.

// Εκδήλωση ενημέρωσης για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του πρώην δημαρχείου Δραπετσώνας (Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη) στις 6 το απόγευμα. Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΕΛΑΝΕΤ). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Λεωνίδας Αθανασιάδης, ενώ το πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου – Υπηρεσιών» θα παρουσιάσει η Μαρία Τσίτσου, στέλεχος ΕΛΑΝΕΤ.

// Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα φιλοζωικά σωματεία του Πειραιά, αλλά και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, η είδηση ότι η τρομερότερη ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, η λύσσα, έκανε την επανεμφάνισή της στη χώρα μας και ήδη έχει αρχίσει να… κατεβαίνει νοτιότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΙΚΕΠΑΖ, πριν από λίγους μήνες κρούσμα λύσσας εμφανίστηκε σε ζώο στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Πρόσφατα στα Τρίκαλα, μια γάτα δάγκωσε την ιδιοκτήτριά της και της μετέδωσε τη φοβερή νόσο, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως οδηγεί στον θάνατο και μάλιστα με επώδυνο τρόπο! Στην περιοχή του Πειραιά και των γύρω δήμων (Μοσχάτο, Ταύρος, Αιγάλεω, Περιστέρι κ.λπ.) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα αδέσποτα ζώα, καθώς όλα έχουν ήδη εμβολιαστεί από το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων). Όπως διαβεβαίωσε τη στήλη ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, που είναι ο φορέας που λειτουργεί το ΔΙΚΕΠΑΖ, τα αδέσποτα ζώα στις περιοχές (δήμους) που είναι μέλη του έχουν εμβολιαστεί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κίνδυνος ελλοχεύει για ζώα που οι ιδιοκτήτες τους ενδεχομένως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα εμβολιάσουν. Αν το υπουργείο Γεωργίας ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του και κατέβαλλε τα κονδύλια που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός στο ΔΙΚΕΠΑΖ, που εδώ και τρία χρόνια έχει να καταβάλει, το Διαδημοτικό Κέντρο θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

// Την Κυριακή 21 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί ύστερα από 13 χρόνια ο «Γύρος της Πειραϊκής». Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου 2,5 και 5 χιλιομέτρων που θα είναι ο προάγγελος του «Γύρου του Πειραιά» που γινόταν κάποτε στην πόλη αλλά έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια. Ο Γύρος του Πειραιά γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων παρουσίας της Ελληνογαλλικής Σχολής «Saint Paul» στην πόλη μας, γι’ αυτό και συνδιοργανώνεται από τον δήμο και τη σχολή.

// Μέσα στους δύο επόμενους μήνες θα καταστεί δυνατή να γίνει η παραλαβή του Δημοτικού Θεάτρου, με ανεβασμένο μάλιστα ετήσιο προϋπολογισμό που θα φτάνει τις 950.000 ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα συζήτησε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τζαβάρα, τον οποίο επισκέφθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο υπουργείο. Συζητήθηκε επίσης και η έγκριση μελετών που αφορούν τη δημιουργία ξύλινης πεζογέφυρας και διαδρόμων πολιτιστικού περιπάτου στο Κονώνειο Τείχος, ενώ εξετάστηκαν λεπτομερώς άλλα θέματα που αφορούν την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

// Στον δρόμο της υλοποίησης μπήκε το έργο της κατασκευής ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Ύδρα, και των απαιτούμενων χώρων για τη λειτουργία του (αποδυτήρια κ.λπ.). Την περασμένη βδομάδα υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημ. Κατσικάρη και τον δήμαρχο Ύδρας Άγγελο Κοτρώνη η προγραμματική σύμβαση της κατασκευής του γηπέδου που ήταν προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τη νέα χωροθέτηση του γηπέδου ποδοσφαίρου, συνολικής έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σημαντικό στοιχείο του έργου αποτελεί ο σύνθετος χλοοτάπητας που θα τοποθετηθεί.

// Μια εξαιρετική εκδήλωση θα γίνει ανήμερα της εθνικής επετείου στις 7 το απόγευμα στο δημαρχείο Σαλαμίνας με πρωτοβουλία του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων. Ο πρόεδρος Γιάννης Μαρωνίτης και το θεατρικό εργαστήρι του ομίλου ετοιμάζουν ένα αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης. Είκοσι δύο ηθοποιοί, δύο χορευτικά συγκροτήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου Σαλαμίνας και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκδήλωση ενώ ο Γιάννης Σαρρής και Βάσω Βέρα μαζί με την ορχήστρα του Νότη Θαλασσινού θα τραγουδήσουν σμυρνέικα τραγούδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

****

• Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που γιορτάστηκε την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, σε δήλωσή του τονίζει: «Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) ως φορέας που εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη θεωρεί ότι η αποτελεσματική διαχείριση των νερών είναι αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της Αθήνας.

Ο σύνδεσμος με σοβαρότητα και προσοχή έχει προτείνει και διαθέτει πλήρεις μελέτες για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αξιοποίησης των 850.000 κ.μ. νερού, που σε καθημερινή βάση που παράγει η Ψυττάλεια, σε συνδυασμό με τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής και φωτοβολταϊκού πάρκου, για την αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, την άρδευση του αστικού πρασίνου και για βιομηχανική χρήση.

ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και χωρίς κωλυσιεργία να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων.

Το πρόβλημα των υδάτινων πόρων είναι ζωτικής σημασίας και δεν συγχωρεί οποιαδήποτε αδράνεια και ολιγωρία».


Σχολιάστε εδώ