Μόνο ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ θα μας βγάλει από το αδιέξοδο

Το ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό απέναντι στους εκβιασμούς και τα βάρβαρα μέτρα που επιχειρούν να του επιβάλουν η ΕΕ, το ΔΝΤ με τη συμμετοχή των αστικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κυπριακής και της ελληνικής, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ωστόσο έσπευσε να παρατηρήσει ότι το «όχι» στο σχέδιο της ΕΕ για την Κύπρο δεν είναι ενιαίο, αφού υπάρχει από τη μια το «όχι» του λαού και από την άλλη το «όχι» εκείνων που θέλουν να υπηρετήσουν ιδιαίτερα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για το ΚΚΕ τα διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, με την εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων κρατών ή με εσωτερικό δανεισμό ο οποίος θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία ή με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, όπως λένε διάφορες δυνάμεις, ακόμα και εάν υλοποιηθούν, είναι εξίσου αδιέξοδα για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού έχουν στο επίκεντρό τους την παράδοση μέρους του ενεργειακού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια.

Με βάση την ανάλυση που κάνουν στον Περισσό, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν αφορούν μόνο το απαράδεκτο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων, αλλά χτυπούν το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κύπρο, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις και είναι ίδια με τα μέτρα που πλήττουν τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της ΕΕ.

Προειδοποιούν, δε, ότι η απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου της ΕΕ και του ΔΝΤ για το κούρεμα των καταθέσεων δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό για την επόμενη μέρα, αλλά, αντίθετα, ο κυπριακός λαός πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν την εξέλιξη για να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Όπως ανέφερε και επίσημα το Γραφείο Τύπου του κόμματος, οι εξελίξεις στην Κύπρο, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά το μέγεθος της εξαπάτησης των λαών από εκείνες τις δυνάμεις (προφανώς εννοεί κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ) που προπαγάνδιζαν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα φέρει ευημερία, σύγκλιση και αλληλεγγύη προς όφελος των λαών. Αυτή, λέει το ΚΚΕ, είναι η ΕΕ και δεν αλλάζει, είτε επικρατούν μέσα σε αυτήν η Γερμανία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί της, είτε διαμορφωθούν άλλοι άξονες και συμμαχίες, όπως η συμμαχία των χωρών του Νότου, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΕ, τονίζουν στον Περισσό, είναι μια λυκοσυμμαχία που επιτίθεται συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζουν στελέχη του κόμματος, επιβεβαιώνουν ότι σήμερα, σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης, δυναμώνουν και οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ενισχύονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου για το ποιος θα βγει κερδισμένος από την κρίση και ποιος θα χάσει λιγότερα και επίσης ενισχύονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή.

Για το ΚΚΕ ο ελληνικός λαός, ο κυπριακός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης μπορούν και πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, να απορρίψουν τους εκβιασμούς του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μη στοιχηθούν πίσω από κανέναν ιμπεριαλιστή και να βαδίσουν τον δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.


Σχολιάστε εδώ