Μια επικίνδυνη μπλόφα;
Όπως τονίζουν, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να «τραβηχτεί η πρίζα» ακόμη και από ένα τραπεζικό σύστημα μιας «μικρής» χώρας της Ευρωζώνης χωρίς να απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ από ένα επικίνδυνο «ντόμινο»: Οι υποχρεώσεις της Κύπρου, για παράδειγμα, στο σύστημα πληρωμών Target 2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπολογίζονται σε ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ. Αν απαιτηθεί να επιστραφεί αυτό το ποσό, προφανώς η Κύπρος δεν είναι σε θέση να το καλύψει και θα πρέπει να εγγραφεί ως ζημία της ΕΚΤ, η οποία διαθέτει κεφάλαιο μόλις 5 δισ. ευρώ. Τη ζημία θα πρέπει να την καλύψουν, ακολούθως, οι Κεντρικές Τράπεζες-μέλη του Ευρωσυστήματος, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, δηλαδή το μεγαλύτερο μερίδιο θα έχει η Μπούντεσμπανκ, η οποία ενδεχομένως να χρειασθεί να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση από το Βερολίνο προκειμένου να το καλύψει.
Για την Κύπρο ίσως τα ποσά να είναι μικρά και να μη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, όμως όλοι οι αναλυτές γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο με μεγαλύτερες χώρες, ακόμη και του μεγέθους της Ελλάδας, χωρίς να διαλυθεί το ευρώ (ποια γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει από τη Βουλή να καλύψει «τρύπες» δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο της ΕΚΤ χωρίς τον κίνδυνο να προτιμήσουν οι βουλευτές την έξοδο από το ευρώ αντί να πληρωθεί ο λογαριασμός;).
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η περίπτωση της Κύπρου φέρνει τους πάντες, από τους πολιτικούς ως τους τραπεζίτες, μπροστά στην «αχίλλειο πτέρνα» του οικοδομήματος της Ευρωζώνης, καθώς τους υποχρεώνει να εξετάσουν όλα τα σενάρια διάλυσης του ευρώ, που ως τώρα έμεναν στα συρτάρια. Σε τέτοιο κλίμα, όπου οι καταθέτες όλων των χωρών της περιφέρειας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κυπριακού σεναρίου, δηλαδή με τον κίνδυνο να αφήσει η ΕΚΤ ακάλυπτες τις καταθέσεις τους, τίθεται υπό αίρεση η εμπιστοσύνη ακόμη και του μικροκαταθέτη στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της περιφέρειας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Τελικά, δηλαδή, οι απειλές της ΕΚΤ κατά της Κύπρου επαναφέρουν σε τέτοιο βαθμό τα σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης, που είναι πολύ αμφίβολο αν θα υλοποιηθούν τελικά στην περίπτωση που η Κύπρος βρεθεί χωρίς σχέδιο διάσωσης την προσεχή Τρίτη. Άλλωστε, για να υλοποιηθεί η διακοπή χρηματοδότησης, θα χρειασθεί και η ψήφος των τραπεζιτών που εκπροσωπούν τις χώρες της περιφέρειας στο συμβούλιο της ΕΚΤ, οι οποίες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προσφερθούν απλόχερα προς τη γερμανική πτέρυγα του συμβουλίου, όταν οι τραπεζίτες αυτοί γνωρίζουν πως, μετά την Κύπρο, ίσως να έχουν σειρά οι δικές τους χώρες…