ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθοδηγούμενη από τη «γερμανική πτέρυγα» του διοικητικού της συμβουλίου, μετατρέπεται ανοικτά από θεματοφύλακας του κοινού νομίσματος σε «πάντσερ» της νέας αποικιοκρατικής στρατηγικής του Βερολίνου, την οποία εμφανίζεται να εξυπηρετεί κυνικά, ακόμη και με τίμημα την καταρράκωση της εμπιστοσύνης των χωρών της περιφέρειας και των αγορών στο κοινό νόμισμα και τους θεσμούς του.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να παίξει απροκάλυπτα τον ρόλο… τραπεζικής κανονιοφόρου του Βερολίνου, με μια ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση της Λευκωσίας πάσχιζε να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση ειδικού Επενδυτικού Ταμείου, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να καλυφθεί το «έλλειμμα» των 5,8 δισ. ευρώ στο «πακέτο» διάσωσης των 17 δισ. ευρώ. Ένα σχέδιο που η πολιτική ηγεσία της Κύπρου εμφανιζόταν αποφασισμένη να το προωθήσει, κόντρα στις ενστάσεις της «τρόικας», η οποία επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιταγές της για «κούρεμα» καταθετών.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών από τον μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Liquidity Assistance – ELA) μέχρι και τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Στη συνέχεια, τονιζόταν στην ανακοίνωση, η χρηματοδότηση από τον ELA θα μπορούσε να εξετασθεί μόνο εάν συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των εμπλεκόμενων τραπεζών (της Κύπρου).

Μηχανισμός εξόδου από το ευρώ

Ουσιαστικά, με αυτήν την ανακοίνωση η ΕΚΤ επισημοποίησε τον εκβιασμό που είχε ασκηθεί από τον γερμανό τραπεζίτη Άσμουσεν προς τον κύπριο υπουργό Οικονομικών στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου: Αν δεν συμφωνήσετε σε «κούρεμα» καταθετών, η ΕΚΤ διακόπτει αμέσως τη χρηματοδότηση τουλάχιστον της Λαϊκής Τράπεζας, είχε τονίσει ο Άσμουσεν.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα ενεργοποιούνταν ο μοναδικός μηχανισμός εξόδου («βίαιης έξωσης») μιας χώρας από το ευρώ: Χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες μένουν ακάλυπτες και από αυτό το σημείο και μετά είναι θέμα χρόνου να υποχρεωθεί η Λευκωσία να εκδώσει εθνικό νόμισμα προκειμένου να καλύψει τους καταθέτες.

Η έκδοση εθνικού νομίσματος, ως γνωστόν, αποτελεί κορυφαία παράβαση των κανόνων της Ευρωζώνης και είναι ταυτόσημη με την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η ΕΚΤ έχει απευθύνει ανάλογες απειλές και στο παρελθόν, προκειμένου να σύρει «απείθαρχες» χώρες σε συνθηκολόγηση με την «τρόικα»: Το έκανε με την Ιρλανδία για να αποδεχθεί το Μνημόνιο, το έκανε πολύ πρόσφατα και στην περίπτωση της Ελλάδας, που επίσης απειλήθηκε με διακοπή του ELA προκειμένου να… διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» για το δεύτερο Μνημόνιο. Στην περίπτωση όμως της Κύπρου για πρώτη φορά ο εκβιασμός γίνεται επίσημα, με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ ως τώρα τέτοιες απειλές διατυπώνονταν μόνο πίσω από κλειστές πόρτες.

Είναι προφανές, λένε οι ίδιες πηγές, ότι ο ανοικτός εκβιασμός, με ευθεία απειλή οικονομικής καταστροφής μιας χώρας-μέλους της Ευρωζώνης, δεν αφορά μόνο τη «μικρή» Κύπρο: Η ΕΚΤ μετατρέπεται σε πανίσχυρο όργανο επιβολής των γερμανικών συνταγών οικονομικής πολιτικής στις ασθενείς χώρες της περιφέρειας.

Στο εξής, το παιχνίδι στην Ευρωζώνη αλλάζει δραματικά: Η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της, την (καταστροφική) συνταγή της «τρόικας» για τη «διάσωσή» της και αμέσως έγινε και η πρώτη χώρα που ευθέως απειλείται από την ΕΚΤ με οικονομική καταστροφή. Τι θα εμπόδιζε, άραγε, την ΕΚΤ να κάνει ακριβώς το ίδιο με όποια άλλη χώρα θελήσει στο μέλλον, όπως η Κύπρος, να απορρίψει «συνταγές» της «τρόικας»;

Έπεσαν οι μάσκες…

Μετά την πρωτοφανή ανακοίνωση της ΕΚΤ, που προκάλεσε πανικό στην Κύπρο και ατέλειωτες ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών, οι μάσκες στην Ευρωζώνη έχουν πέσει: Μέχρι τώρα οι χώρες που αντιμετώπιζαν κίνδυνο χρεοκοπίας υποτίθεται ότι διαπραγματεύονταν ελεύθερα τους όρους διάσωσής τους με την «τρόικα» και, ακολούθως, τα εθνικά Κοινοβούλια επικύρωναν τις συμφωνίες για να αποκτούν (έστω τυπικά…) δημοκρατική νομιμοποίηση.

Πλέον γίνεται σαφές ότι τέτοιες «ελευθερίες» και σεβασμός σε έννοιες όπως η δημοκρατική νομιμοποίηση και η εθνική κυριαρχία δεν υπάρχουν, ούτε καν στα χαρτιά.

Οι χρεοκοπημένοι της περιφέρειας έχουν μόνο δύο «επιλογές»: Να αποδεχθούν όποια συνταγή επιβάλλει η «τρόικα» (δηλαδή, το Βερολίνο) ή να… πατήσει η ΕΚΤ το κουμπί της καταστροφής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λόγοι που επικαλείται η ΕΚΤ για τη διακοπή της χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών είναι κατʼ εξοχήν προσχηματικοί: Οι κανόνες παροχής έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA είναι εξόχως (και σκοπίμως…) ασαφείς. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ δεν έχει την υποχρέωση να σταματάει αυτομάτως τη χρηματοδότηση ακόμη και αφερέγγυων τραπεζών, μέσω των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών, ακόμη και αν μια χώρα δεν έχει προσυπογράψει Μνημόνιο διάσωσής της. Η απόφαση για τη διακοπή χρηματοδότησης προβλέπεται ότι λαμβάνεται με πλειοψηφία 2/3 στο 23μελές συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο ως τώρα δεν είχε διστάσει να αφήσει να χρηματοδοτούνται με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ αφερέγγυες τράπεζες χωρών που δεν είχαν προσυπογράψει Μνημόνια (Ελλάδα, Ιρλανδία).

Το ίδιο, λένε τραπεζικές πηγές, θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ και στην περίπτωση της Κύπρου μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από το Κοινοβούλιο της Μεγαλονήσου, χωρίς να διατυπώνει τελεσίγραφα… καταστροφής. Πολύ περισσότερο όταν ο Μάριο Ντράγκι κρατάει σταθερό το οικοδόμημα του ευρώ εδώ και μήνες, ακριβώς με τη δέσμευση να κάνει «ό,τι χρειασθεί» για τη διάσωσή του, δηλαδή να ακολουθήσει και πρακτικές όπως η απευθείας αγορά ομολόγων εθνικών κυβερνήσεων, που δεν προβλέπονται τυπικά από τους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση όμως της Κύπρου, της μόνης μέχρι τώρα χώρας που απορρίπτει συμφωνία με την «τρόικα», η ΕΚΤ έδειξε το πραγματικό (γερμανικό…) πρόσωπό της: Οι όροι διάσωσης προβληματικών οικονομιών υπαγορεύονται από το Βερολίνο και απλώς «σφραγίζονται» από τα εθνικά Κοινοβούλια. Όποιος αρνηθεί τη σφραγίδα αντιμετωπίζει τα… τραπεζικά πάντσερ της Φρανκφούρτης.


Σχολιάστε εδώ