Κυπριακός ιός χτύπησε το Μαξίμου…

Η σθεναρή στάση της Λευκωσίας έναντι των εκβιαστικών απαιτήσεων των ευρωπαίων εταίρων δημιουργεί πρόσθετο άγχος στην τρικομματική κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί. Περισσότερο δυσχερής είναι η θέση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος είναι εκ των πραγμάτων «υποχρεωμένος» να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική που χαράζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Γεγονός που τον φέρνει σε κόντρα με το λαϊκό αίσθημα και τη γνώμη της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει. Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς εταίρους του, που έσπευσαν όχι απλώς να πάρουν αποστάσεις από τις αποφάσεις του Eurogroup, αλλά κάλεσαν τους Ευρωπαίους να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Από την άλλη πλευρά, οι σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυπριακή πολιτική ηγεσία, αν και όχι πάντα με σαφή στρατηγική, για την εξεύρεση μιας λιγότερο επώδυνης λύσης, κάνει ακόμη πιο περίπλοκα τα πράγματα για την Αθήνα. Κι αυτό διότι η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσες προηγήθηκαν μετά το 2010, εμφανίσθηκαν ιδιαίτερα υποχωρητικές απέναντι στις απαιτήσεις των πιστωτών και σε καμμιά στιγμή δεν επέδειξαν το πολιτικό σθένος που δείχνει τώρα η κυπριακή πλευρά. Μάλιστα όλοι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών υιοθέτησαν απνευστί και με χαρακτηριστική ευκολία τη λογική του μονόδρομου που επέβαλλαν οι Βρυξέλλες υπό την πάγια απειλή της άτακτης χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο αλλάζουν τα δεδομένα και ήδη η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός, άρχισαν να δέχονται πιέσεις για αλλαγή τακτικής. Πιέσεις που προϊόντος του χρόνου θα ενταθούν, ιδίως δε αν οι προσπάθειες που καταβάλλει η Λευκωσία στεφθούν με επιτυχία. Κυβερνητικά στελέχη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν την ανάγκη η χώρα μας να αναθεωρήσει τη στάση της έναντι των δανειστών. Ν’ αποκρούσει τις εκβιαστικές απαιτήσεις τους και να επιβάλει τις απόψεις της στα κρίσιμα ζητήματα. «Τέσσερα χρόνια που λέμε ναι σε όλα τι καταφέραμε; Καιρός να πούμε και κανένα όχι» σημειώνουν. Προσθέτουν δε με νόημα ότι «ο Αναστασιάδης παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, αν του βγει τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ελλάδα».

Ανάλογο είναι το κλίμα και στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένοι εκ των οποίων ζητούν από τον πρωθυπουργό να δείξει μεγαλύτερη πυγμή, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν οποιοδήποτε νέο μέτρο κατατεθεί στη Βουλή. «Είναι δυνατόν η «μικρή» Κύπρος να υψώνει το ανάστημά της στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε κι εμείς να εκτελούμε κατά γράμμα τις εντολές τους;» αναρωτιούνται. Ακόμη πιο σκληρή είναι η κριτική που δέχεται ο κ. Σαμαράς πρωτίστως και δευτερευόντως ο κ. Στουρνάρας από την αντιπολίτευση. Ειδικώς δε ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα ότι είναι οι μόνοι που έχουν απομείνει να στηρίζουν (και να υλοποιούν) την πολιτική λιτότητας της κ. Μέρκελ! Ενώ η επισήμανση της Κουμουνδούρου ότι η Κύπρος δείχνει τον δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης, που ποτέ δεν έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις, βρίσκει ακροατές σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

«Χωρίς πυξίδα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εμφανής ο προβληματισμός και διάχυτη η ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται σταδιακά. «Είναι σαν να βαδίζουμε στην έρημο χωρίς πυξίδα» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο. Αναγνωρίζουν ότι τα δεδομένα έχουν σαφώς αλλάξει, υπογραμμίζουν ωστόσο ότι τίποτα δεν δείχνει ότι αλλάζει κάτι και στη στάση των Ευρωπαίων. Επικαλούνται γι’ αυτό τις ευθείες απειλές περί «άτακτης χρεοκοπίας» και «εξόδου από το ευρώ» που εκτόξευσαν τα προηγούμενα 24ωρα κατά της Κύπρου ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Δεν κρύβουν όμως ότι αν βγει το ρίσκο στον Ν. Αναστασιάδη, «η κυβέρνηση θα στριμωχτεί». Είναι γεγονός ότι η κρίση στο νησί «έσκασε» στη… χειρότερη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά. Μεσούντων δηλαδή των σκληρών διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» για σημαντικά ζητήματα, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη κοινή στάση από τα κυβερνητικά κόμματα. Από την κυβέρνηση σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Παρά ταύτα, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά στη Κύπρο. Εξ ου κι ο εκνευρισμός των κ. Σαμαρά και Στουρνάρα για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Λευκωσίας και κυρίως η καθυστέρηση στην προώθηση μιας αποτελεσματικής και αποδεκτής από την «τρόικα» λύσης.


Σχολιάστε εδώ