Καταστροφή του Τύπου είναι οι προσφορές και τα δώρα

Τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή η ΕΣΗΕΑ είναι στη χειρότερή της φάση, αποκαλύπτει τον Καραμανλή με τις παντούφλες, αναπολεί τα χρόνια της ηγεσίας του, αν και υπογραμμίζει ότι σε πέντε χρόνια η Ελλάδα θα είναι η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης…

// Γιατί έκλεισε ο «Αδέσμευτος Τύπος»;
Όταν τα μεγάλα συγκροτήματα όπως ήταν ο ΔΟΛ, ο Μπόμπολας η «Απογευματινή» είχαν απο 200.000.000 και άνω δανειακές υποχρεώσεις και η επιχείρηση του «Αδέσμευτου Τύπου» είχε 2,5 εκατομμύρια και εξυπηρετούσαμε κανονικά τις τράπεζες, κλείσαμε εμείς και συνεχίζουν κανονικά οι άλλοι. Είχαν δίκιο να διαμρτύρονται οι εργαζόμενοι, που τους είχα αφήσει απλήρωτους για μερικούς μήνες και σε μια σύσκεψη είχε έρθει μάλιστα και η ΕΣΗΕΑ. Τους είπα τότε ότι είχα πείσει δυο-τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες να δώσουν απο 100.000 ευρώ για να πληρώθουν τα δεδουλευμένα. Σαν όρο όμως είχα βάλει να αποσύρουν τις αγωγές. Ήρθαν όμως οι εργατοπατέρες και εργατομητέρες της ΕΣΗΕΑ και τους είπαν ότι σας εκβιάζει ο Ρίζος και έτσι έχασαν και τα δεδουλευμένα τους. Συνεχίσα τον αγώνα να βρω έναν επενδυτή να δώσει έστω 500.000 ευρώ, αλλά μετά άρχισαν οι απεργίες, μετά η επίσεχεση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Δεν έχω ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε καταθέσεις. Ας ψάξουν. Όλα τα έβαλα στον «Αδέσμευτο». Ο Αλαφούζος, ο Μπόμπολας έκαναν απολύσεις και περικοπές μισθών. Ο «ΑΤ» δεν έκανε, αν και είχα αργήσει να προσαρμόσω τις συμβάσεις. Είχα φωνάξει τους εκπρόσωπους των εργαζόμενων και τους είπα ότι για να προσαρμοστούμε στις συμβάσεις πρέπει να γίνουν απολύσεις και εκείνοι μου απάντησαν: «Ας το αφήσουμε έτσι και ας μη γίνουν μετά οι συμβάσεις».

// Πώς βρεθήκατε στον « Ελεύθερο Τύπο»;
Αφού σταμάτησε να βγαίνει ουσιαστικά ο «Αδέσμευτος» και κατέθεσα αίτηση πτώχευσης, δέχθηκα την πρόταση απο τον «Ελεύθερο Τύπο» για να αρθρογραφώ. Κανείς απο τον «Ελεύθερο Τύπο» δεν ξέχασε ότι τον πήρα απο 12.000 φύλλα και τον πήγα στις 250.000 κυκλοφορία. Ημερήσια κυκλοφορία, εποχή Βουδούρη. Ούτε προσφορές ούτε τίποτα. Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η κυκλοφορία ούτε σε κυριακάτικη εφημερίδα. Οι περισσότεροι αναγνώστες μου με ακολούθησαν απο τον « ΑΤ» και ο «ΕΤ» είχε ανέβει κυκλοφοριακά.

// Μιλήσατε για προσφορές. Πουλάει το ρεπορτάζ σήμερα ή το cd;
Πουλάνε τα κουπόνια για βενζίνη, σούπερ μάρκετ και τα cd. Είναι και ο λόγος που έφτασαν οι εφημερίδες σ’ αυτό το κατάντημα. Οι υπερβολικές προσφορές. Και στο λέως ευθαρσώς, γιατί τα μεγάλα συγκροτήματα την αιτία την κουκουλώνουν. Το «Βήμα», όταν ήταν ημερήσιο, πουλάγε την ημέρα 5.000 φύλλα και την Κυριακή, με τις προσφορές, 100.000 φύλλα. Αυτό δεν σου λέει κάτι; Τι αγόραζε ο κόσμος; Δεν λέω, καλή εφημερίδα, με ειδήσεις, αλλά με το τσουβάλι τα dvd και τα cd.

// O κόσμος κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι δεν αποκάλυψαν σκάνδαλα, ότι φταίμε και εμείς για την κρίση.
Τα περισσότερα σκάνδαλα τα έβγαλε ο «ΑΤ». Πολλοί με θεωρούν δεξιό και με βαράνε. Αλλά θα σου πω μια ιστορία. Ο πατέρας μου ήταν αριστερός, αλλά πολύ κολλητός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με εστείλε ο πατέτρας μου, με το που τελείωσα το Λύκειο, δίπλα στον Καραμανλή και από τότε ζω αυτήν την παράταξη. Δεν ήταν πότε κομματικές εφημερίδες ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο «Αδέσμευτος Τύπος». Ήταν παραταξιακές εφημερίδες. Οι αναγνώστες θα θυμούνται ότι ο Μητσοτάκης, όταν ήταν πρωθυπουργός, δέχθηκε την πιο σκληρή αντιπολίτευση από εμάς. Όπως και τα λάθη του Κώστα Καραμανλή τα έκρινα σκληρά.

// Πώς σας φαίνεται σήμερα η κατάσταση; Ζούμε μια νέα κατοχή;
Η κατατάσταση είναι τραγική. Ποτέ δεν θυμάμια στη δημοσιογραφική θητεία μου τον πολίτη τόσο εξαθλιωμένο. Όμως οι Έλληνες δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία μας. Η κρίση θα μας δώσει την ευκαιρία να ανακάμψουμε ως χώρα και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι σε πέντε με δέκα χρόνια θα είμαστε η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα αγνοούσαμε καταρχάς -εκτός απο τις σπατάλες που κάναμε στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα δανειζόμασταν χωρίς να παράγουμε τίποτα, ακόμη και οι αγρότες είχαν αράξει στους καφενέδες και αγοράζαμε κρεμμύδια απο την Αίγυπτιο- ότι έχουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές και μας άνοιξαν τα μάτια οι Γερμανοί. Η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα είναι ικανή να τροφοδοτήσει σε ηλιακή ενέργεια ολόκληρη την Ευρώπη. Κανένα άλλο κράτος δεν έχει τόσο ήλιο. Επιβεβαιώθηκαν όσα κυκλοφορούσαν ως φήμες. Έχουμε πλούσια κοιτάσματα πετρελείου, φυσικού αερίου, χρυσού. Με μια στοιχειώσδη εκμετάλλευση αυτών των πηγών η Ελλάδα θα γίνει πλούσια. Βέβαια απο ένα διαλυμένο κράτος μην περιμένεις θαύματα, αλλά και στο 50% να γίνει η εκμετάλλευση, θα έχουμε ξεπεταχτεί. Και ας μην ξεχνάμε τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Υποφέρουμε τώρα, αλλά τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα, που δεν θα την πιάνει κανείς.

// Πώς βλέπετε τον Σαμαρά;
Ο Σαμαράς έχει αποδείξει ότι είναι ένας καλός και πρακτικός πρωθυπουργός. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Σαμαρά είναι η δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης, όχι απο όμορα ιδεολογικά κόμματα, αλλά και απο την Αριστερά. Σκέψου σ’ αυτήν την κατάσταση που ζούμε η κυβέρνηση να ήταν Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Δεν θα λειτουργούσε τίποτα. Θα καιγόταν η Ελλάδα. Το γεγονός ότι τα βρήκανε τα τρία κόμματα στα βασικά, είναι απο τις επιτυχίες του Αντώνη Σαμαρά.

// Ο Βενιζέλος τι πρέπει να κάνει;
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανιδρυθεί με άλλο όνομα και άλλες αρχές. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τι μπορούσε για να αυτοκαταστραφεί. Τώρα, δεν ξέρω αν ο Βενιζέλος θα επιβιώσει, αλλά κάποια πολιτική κίνηση θα γίνει για να αντιμετωπιστεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

// Ο Τσίπρας έχει μέλλον, δυναμική;
Ο Τσίπρας έχει το ατού ότι είναι νέος και αρκετά άνετος. Όμως έχει παρασυρθεί στον λαϊκισμό απο τότε που ανέλαβε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λαϊκισμός είναι η καταστροφή και της Ελλάδας και των πολιτικών. Αυτή η συνεύρεσή του με τους κουκουλοφόρους και η υποστήριξή του προς τους αναρχικούς, αυτή η αμφισβήτηση των επενδύσεων αποβαίνουν εις βάρις της πατρίδας. Όλα αυτά τον κάνουν να απομακρύνεται από την εξουσία.

// Η ΕΣΗΕΑ τι ρόλο παίζει στον τομέα τον δικό μας;
Είμαι ο παλιότερος εν ενεργεία δημοσιογράφος και πρέπει να σου πω ότι ποτέ δεν είχα δει χειρότερη ΕΣΗΕΑ. Πρώτα πρώτα είναι ημιδιαλυμένη, δεύτερον δεν έχουν αντιληφθεί την κρίση που μαστίζει τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τις εφημερίδες. Αντιθέτως, η ΕΣΗΕΑ κάνει ό,τι μπορεί για να κλείνει η μία εφημερίδα μετά την άλλη. Και το έχω νιώσει στο πετσί μου. Πώς να προχωρήσει ο Τύπος χωρίς διαφήμιση; Ο κυριότερος πόρος των εφημερίδων. Πώς να προχωρήσει η εφημερίδα με το ίντερνετ; Όλη η νεολαία μπαίνει εκεί και δωρεάν. Όταν είχαμε εκδώσει τον «ΑΤ» είχαμε 120 δημοσιογράφους. Και μας λέγανε έχετε λίγους, όταν η «Ελευθεροτυπία» είχε 800. Λίγο πριν κλείσουμε, η εφημερίδα αυτή θα μπορούσε να εκδίδεται με τριάντα. Και αυτό λόγω του ίντερνετ.

// Πάντως, στον χώρο μας μπαίνουν νεέοι επνδυτές, εφοπλιστές…
Όσοι μπήκαν, μπήκαν. Δεν μπαίνουν πια, αποσύρονται. Οι έλληνες επιχειρηματίες ήταν οι περισσότεροι νεόπλουτοι. Είχαν παρασυρθεί απο τα πλούτη και τους έλειπε η αναγνωρισιμότητα. Και έτσι θεώρησαν καλό να μπουν στα ΜΜΕ. Κατάλαβαν όμως τι συμβαίνει και την έκαναν.

// Γιατί δεν σας βλέπουμε στην τηλεόραση;
Μια εποχή με είχαν κατακλύσει τα κανάλια. Ερχόμουν στην εφημερίδα και τα λινκ ήταν ήδη στο γραφείο μου, χωρίς να με ειδοποιήσουν καν. Εντάξει, έβγαινα, αλλά έπειτα από κάποια στιγμή το πράγμα κατάντησε αηδία. Μου έλεγαν έλα στο πάνελ της εκπομπής, πήγαινα, ήμασταν δέκα άτομα, μιλούσαμε και οι δέκα μαζί και δεν ακουγόταν τίποτα. Δεν υπάρχει πιο γελοίο παράγμα από αυτό. Αυτό μ’ έφτασε σ’ ένα σημείο να έχω σιχαθεί την τηλέοραη. Και σκέψου: Ήμουν από τους πρώτους που ξεκίνησα την ελληνική τηλεόραση, με τον Φρέντυ Γερμανό και τον Νίκο Μαστοράκη. Τότε όμως κάναμε πολύ καλή τηλεόραση με πάμπτωχα μέσα.

// Βλέπετε τηλεόραση;
Ναι, την ΕΤ3. Είναι μακράν το καλύτερο κανάλι.

// Ποια είναι η πορεία των ιδιωτικών καναλιών;
Φτάσαμε στο απίστευτο. Το μεγαλύτερο κανάλι να έχει παθητικό πάνω απο 50 εκατομμύρια. Αυτό είχε αποτέλεσμα την τουρκολαγνεία μας.

// Γιατί φτάσαμε σ’ αυτήν την οικονομική και ηθική κρίση;
Φταίει ο λαϊκισμός των πολιτικών. Με πρώτο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αντί να πείσει τους Έλληνες να δουλέψουν, είπε: «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Δεν έχει το κράτος, ας δανειστούμε. Δάνεια, δάνεια και καμία παραγωγή. Ο μηδενισμός της αγροτικής παραγωγής, μέγα λάθος.

// Ηγέτες σαν τον Καραμανλή υπάρχουν;
Όχι. Ο μεγάλος ο Καραμανλής ήταν άγνωστος στους Έλληνες. Πολλοί τον θυμούνται ως αυστηρό και βλοσυρό πολιτικό. Ο Καραμανλής ήταν απίστευτα συναισθηματικός, τον έχω δει άπειρες φορές να δακρύζει. Δεν θα ξεχάσω ότι έκανε διακοπές για έναν μήνα σε ένα απλό δωμάτιο στον «Αστέρα», ποτέ σε σουίτα. Κάθε μέρα με περίμενε και τρώγαμε μαζί και του έλεγα το ρεπορτάζ της ημέρας. Και μια ημέρα μου δείχνει την έβδομη βιογραφία του. Μου λέει: «Σου άρεσε; Δεν πρόλαβα να τη διαβάσω». Και τότε, του λεω: «Πρόεδρε, όλοι σε ξέρουν σαν πολιτικό και όχι σαν άνθρωπο». Και μου απαντά: «Τι εννοείς;». Και του λέω: «Δεν ξέρουν τον Καραμανλή με τις παντούφλες». Αυτό τον συνεπήρε. Ήμουν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ξεψυχώντας στο νοσοκομείο και μου είπε κρατώντας μου το χέρι: «Τον Καραμανλή με τις παντούφλες, τον έγραψες;». Έχω τέτοια ντοκουμέντα, φωτογραφικά, ρεπορτάζ, έχω γυρίσει όλο τον κόσμο μαζί του, ήξερα ακόμη και τα ερωτικά του. Ακόμη και τον πιο σοβαρό δεσμό που είχε μετά τον χωρισμό του δεν τον πήρε κανείς χαμπάρι στην Ελλάδα, αφού της έδινε ραντεβού στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στο Λονδίνο.

// Αν είχατε χρήματα, θα ανοίγατε ξανά μια εφημερίδα;
Τώρα όχι. Αλλά μπορώ να δουλέψω ως αρθρογράφος. Η μεγαλύτερη ατυχία στη ζωή μου είναι ότι έγινα επιχειρηματίας χωρίς να το καταλάβω. Και δεν μου πήγαινε καθόλου. Απο τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι ασχολιόμουν με εφορίες, μισθοδοδίες, ΙΚΑ και από τις 3 και μετά με τη δημοσιογραφία. Δεν είμαι γεννημένος για επιχειρηματίας. Στην πορεία μου μια με τιμούν με βραβεία για τη δημοσιογραφία, για το «Κεντρί», για τις στήλες μου, και μια με δικάζουν. Αμέτρητες δίκες. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή με τιμούν. Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο με δικάζουν. Την Κυριακή αργούμε…

// Αν σταματήσουν οι ισολογισμοί, θα κλείσουν και άλλες εφημερίδες;
Πολύ σύντομα και χωρίς να σταματήσουν οι ισολογισμοί. Εδώ φλερτάρει με το άρθρο 99 ο ΔΟΛ.

// Πώς βλέπετε τον ελληνικό λαό;
Ως έναν ξένοιαστο λαό με φιλότιμο. Αλλά αυτή η ξενοιασιά γίνεται και αδιαφορία για τα πάντα. Είναι δυνατόν να είσαι πωλήτρια σε σούπερ μάρκετ και να παίρνεις δάνειο για να αγοράσεις τσάντα Πράντα, που κάνει 3.000 ευρώ;

// Ποιες οι πιο ευχάριστες και πιο δυσάρεστες στιγμές της ζωής σας;
Όταν έφτασα τον «Ελεύθερο Τύπο» στις 250.000 κυκλοφορία. Γι’ αυτό μου έστειλαν δώρο μια βόμβα, που ευτυχώς δεν έσκασε στα χέρια μου, γιατί μου πήρε τον φάκελο η γραμματέας μας. Καλή στιγμή η έκδοση του «Αδέσμευτου», κακή στιγμή όταν έμπλεξα με τον Μήτση και διεκδικούσε και τον τίτλο, μέχρι που κέρδισα όλα τα δικαστήρια. Καλή στιγμή η συνεργασία μου με τους δημοσιογράφους, για τους οποίους είχα πάντα την πόρτα μου ανοιχτή, κακή στιγμή το λουκέτο του «ΑΤ». Καλές στιγμές ήταν η γέννηση των παιδιών μου. Αλλά και ο Απόστολος και η Δήμητρα δεν θέλουν να γίνουν δημοσιογράφοι… Κακή στιγμή όταν με συνέλαβε η χούντα και με κράταγε στα υπόγεια της Βουλής, γιατί ήμουν στον γραφείο Τύπου του Κανελλόπουλου.

// Ποιος πολιτικός έχει αδικηθεί απο τα ΜΜΕ;
Ο Μητσοτάκης. ‘Εφυγε απο μια παράταξη για να κάνει ένα κόμμα -αυτό που γίνεται κάθε μέρα- και τον είπαν αποστάτη. Γκαντέμης. Γιατί; Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι περισσότερο. Ο Μητσοτάκης είναι ένα φαινόμενο, ένας καλός πολιτικός, 94 ετών με διαύγεια πνεύματος, αλλά και σωματική δύναμη.

// Ποια ήταν η καλύτερη εποχή πολιτικά;
Του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όταν ο Καραμανλής ανέλαβε την εξουσία, τη δεκαετία του ’50 με ’60 προερχόμαστε από έναν παγκόσμιο πόλεμο, μια κατοχή, έναν εμφύλιο. Ταμεία άδεια, χωρίς δάνεια και ο Καραμανλής έκανε τα μεγαλύτερα έργα. Αθήνα – Λαμία, ΔΕΗ, τη λεωφόρο Συγγρού την έκανε σε τρεις μήνες, μουσεία, τα «Ξενία». Σκέψου ο Καραμανλής να ζούσε τις δεκαετίες που έρχονταν με το τσουβάλι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Και όμως, τότε δεν έγινε τίποτα.

// Ο νεότερος Καραμανλής;
Ο νεότερος Καραμανλής είναι από τους πιο έντιμους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, αλλά δεν ήθελε να μπει στην πολιτική. Τον πίεσαν να γίνει πρωθπουργός και τον εξέθεσαν οι δικοί του. Ήθελε να τα παρατήσει.

// Ποια η μεγαλύτερη αξία στη ζωή;
Η υγεία.

// Και ο έρωτας; Έχετε κάνει τρεις γάμους.
Θα σας πω κάτι. Πάντα ήθελα να τα φτιάξω με μεγαλύτερη γυναίκα από πιτσιρικάς και όλοι οι κεραυνοβόλοι μου έρωτες ήταν με μικρότερες. Οι μεγάλοι όμως έρωτες δεν υπάρχουν στην εποχή μας. Παλιότερα, για να ρίξεις μια γυναίκα προσπαθούσες έξι μήνες. Σήμερα όλοι πάνε από το πρώτο βράδυ. Ποτέ δεν το έκανα. Έρωτας χωρίς συναίσθημα… είναι άνευ ουσίας.


Σχολιάστε εδώ