Κατάρρευση της κυβέρνησης θα προκαλέσει η κρίση στην Κύπρο, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το «όχι» της Κύπρου δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, όπως ισχυρίζεται η τρικομματική κυβέρνηση στη χώρα μας, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδιάζουν την κλιμάκωση της επίθεσης κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι επέλεξε να συστρατευθεί με την ΕΕ και την «τρόικα», αντί να στηρίξει τον κυπριακό λαό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τη στάση του κόμματος, ότι μπορεί να υπάρξει αντίσταση στις επιταγές των δανειστών, τις οποίες «κατάπιαν αμάσητες» οι κυβερνώντες τη χώρα μας, και θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την τελική πτώση της κυβέρνησης.

Προς το παρόν περιμένουν τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κύπρο και έτσι δεν προχωρούν σε βιαστικές κινήσεις. Ο Αλ. Τσίπας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, απέρριψε την πρόταση του Παν. Καμμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι η ευθύνη πέφτει συνολικά στην κυβέρνηση και όχι σε έναν μεμονωμένο υπουργό, ο οποίος προφανώς και δεν ενεργεί μόνος του.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει τις απαραίτητες 50 υπογραφές για την κατάθεση πρότασης μομφής, λένε ότι θα επιλέξουν οι ίδιοι τον χρόνο που θα προχωρήσουν στην κίνηση της πρότασης μομφής συνολικά κατά της κυβέρνησης. Υπάρχει ο προβληματισμός ότι μια πρόταση μομφής μπορεί μέσα από την τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να λειτουργήσει «ως πλυντήριο», που θα διασώσει την κυβέρνηση και γιʼ αυτό αρκετά στελέχη προτάσσουν τη λύση να μπει μπροστά η πρόταση για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ήδη από το επίσημο βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παν. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση –και με τη στάση της στο θέμα της Κύπρου– είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει γρήγορα.

Πάντως, παρά την απόρριψη της πρότασης Καμμένου για πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα, ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής άφησε ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αναφέροντας ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια πλατιά συστράτευση σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την «τρόικα».

Στην ίδια συνέντευξη ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Ν. Αναστασιάδη, ο κύπριος Πρόεδρος του είπε ότι δέχεται πιέσεις για να συμφωνήσει με το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, τονίζοντας όμως ότι θα ήταν το τελευταίο μέτρο που θα αποδεχόταν. Ως εκ τούτου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι το θέμα το γνώριζε και η κυβέρνηση και έπρεπε, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ που πλήττονται από την κρίση, να αντιδράσει, γιατί το θέμα δεν αφορούσε μόνο την Κύπρο, αλλά όλη την ΕΕ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το «όχι» της κυπριακής Βουλής είναι ιστορικού χαρακτήρα και αποτελεί την πρώτη ήττα και το πρώτο παράθυρο ελπίδας απέναντι στην πολιτική που επιβάλλουν, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που ηγεμονεύουν σήμερα στην ΕΕ.

Δεν διστάζουν, επίσης, να χαρακτηρίζουν ως «ντροπή και όνειδος» τη στάση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος στη Βουλή ουσιαστικά κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να υποταχθεί στα κελεύσματα της «τρόκας» και αναρωτιούνται ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης εάν και όταν ζητηθεί από τη χώρα μας ένα αντίστοιχο κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, ενδεχόμενο υπαρκτό αφού το πρόγραμμα της «τρόικας» δεν βγαίνει και προφανώς θα ζητηθούν νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολλαπλά έκθετη, αφού στήριξε την καταστροφική απόφαση για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Στον αντίποδα προτείνουν τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για τη διεκδίκηση μιας συνολικής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, στα πρότυπα της λύσης που δόθηκε για το γερμανικό χρέος το 1953, η οποία δημιούργησε στην ουσία το μεταπολεμικό γερμανικό οικονομικό θαύμα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ηχηρό και περήφανο «όχι» της κυπριακής Βουλής στα σχέδια διάλυσης στην ουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι στη συνέχεια και ένα «όχι» όλων των ευρωπαϊκών λαών στον αδιέξοδο και αυτοκαταστροφικό για την Ευρώπη δρόμο.

Θα αποδείξει, τονίζουν, ότι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή υπάρχουν περιθώρια αντίστασης και διαπραγμάτευσης και ήδη αποδείχθηκε, με την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ότι η Κύπρος δεν κατέρρευσε, παρά τους πρωτοφανείς εκβιασμούς που δέχθηκε.

Οι κυρίαρχοι της ΕΕ, υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΣΥΝ, πρέπει να αναλογιστούν ότι εκτός από τις κυβερνήσεις του χεριού τους, όπως είναι οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και οι λαοί, που δεν πρόκειται να παραδοθούν αμαχητί.


Σχολιάστε εδώ