θΡΑΚΙΩΤΙΚΑ

«Δεν πειράζει»…

Από τη μια οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης και από την άλλη οι Ελντοριανοί, που με μια συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα εμφανίστηκαν ως σωτήρες της ελληνικής οικονομίας… Μα θα πρέπει να είναι τρελοί οι απλοί κάτοικοι και οι θεσμικοί φορείς που αντιστέκονται μπροστά σε μια τέτοια επένδυση που, αν την αποδεχτούμε, θα μας ταΐζει με χρυσά κουτάλια, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Τι πειράζει εάν φαγάκι δεν υπάρχει στο πιάτο; Αρκεί το σερβίτσιο να είναι αριστοκρατικό… Τι πειράζει εάν, στο «βάθος πενταετίας, εικοσαετίας κ.λπ.», σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν οι κύριοι της εταιρείας -η αξιοπιστία των οποίων είναι θέμα δικαιολογημένα συζητήσιμο-, ορατός είναι ο κίνδυνος να πεθαίνουν οι άνθρωποι λόγω του κυανίου στη Θράκη και του αρσενικού στη Χαλκιδική. Τι πειράζει που ο κ. Μαρκόπουλο, στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη για το… θεάρεστο έργο που προσπαθεί να επιτελέσει και δεν τον αφήνουν, είπε ότι τέτοια ορυχεία υπάρχουν «στη Σουηδία και τη Φινλανδία και αλλού», ξεχνώντας όμως να αναφέρει ότι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, στις οποίες αναφέρθηκε, ζουν με τα ατυχήματα που προκαλούν αυτές οι «σωτήριες επενδύσεις»… Τι πειράζει;

Δουλειές…

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κομοτηνή ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, σε κεντρικό καφέ της πόλης. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ηπειρώτικης ομάδας Γιώργο Χριστοβασίλη, ο οποίος είναι κι ο ιδιοκτήτης της Mediterranean Benjamin Moore, δεν έγινε γιατί στην Κομοτηνή ξέρουμε να κάνουμε καλό ελληνικό καφέ (είναι και καλά τα χαρμάνια, βλέπεις). Ο πρόεδρος της ομάδας βρέθηκε πρόσφατα στη Θράκη, με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση με τη Σκόντα Ξάνθη. Ξέκλεψε όμως λίγο χρόνο, για να βρεθεί και στην Κομοτηνή. Αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες… γλυκοκοιτάζει την τεράστια αγορά της Τουρκίας και ζήτησε τη συνδρομή του βουλευτή Ροδόπης, ο οποίος, ως γνωστόν, διαθέτει σημαντικές διασυνδέσεις στη γείτονα… Έτσι γίνονται οι δουλειές…

Ωραίος, ως… Έλλην

Και μια και ο κ. Χατζηοσμάν μας δείχνει ποια είναι τα… δύσκολα καθήκοντα ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου (τι νομίζατε, μόνο ερωτήσεις στα διάφορα υπουργεία και καφέ στο κυλικείο της Βουλής;), καθόλου δύσκολο δεν θα του ήταν να μας ενημερώσει και για τις άλλες δραστηριότητές του, κυρίως στο εξωτερικό. Έτσι, ο κ. Χατζηοσμάν πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στη Βιέννη για να παραστεί σε τουρκοσυνέδριο και βεβαίως για να φωτογραφηθεί με τον Ερντογάν, που ήταν κι αυτός εκεί, αλλά και με τον κ. Χαλήτ Ερέν, κύριο (με τα όλα του) γνωστότατο στη Θράκη. Ποιος είναι ο Ερέν; Είναι ο πρόεδρος του λεγόμενου Κέντρου Έρευνας Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού (IRCICA). Πρόκειται για έναν ακόμα «συντοπίτη μας» (κατάγεται από τη Ροδόπη) που μέσω του εν λόγω κέντρου διακινεί τεράστια χρηματικά ποσά -εννοείται κατάμαυρα- στην ελληνική Θράκη. Όχι, δεν χρειάστηκε πολύ ψάξιμο για να μάθουμε τη νέα… δραστηριότητα του Χατζηοσμάν. Ενημέρωσε μόνος του τους φίλους του στο facebook με δελτίο Τύπου, παρακαλώ, και με τις σχετικές φωτογραφίες… Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε πλέον…

Ε-ε-έρχεται…

Εν τω μεταξύ, ο έτερος «συντοπίτης» (πήξαμε πια στα καρντάσια), συναγωνιστής (του γνωστού παρακράτους) και υπουργός Υγείας της γείτονος, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, έρχεται στην Κομοτηνή το επόμενο διάστημα. Γιατί; Ποιος το ξέρει. Μήπως πρόκειται για επίσημη επίσκεψη ενός αξιωματούχου μιας ξένης χώρας; Κι αν ακόμα είναι «επίσημη επίσκεψη», μήπως θα υπάρχει πρόγραμμα; Κι αν υπάρχει, θα τεθεί εν γνώσει των θεσμικών φορέων της περιοχής; Τι λέτε, καλέ; Γίνονται αυτά τα πράγματα. Οι επισκέψεις αυτού του είδους αποτελούν πάντοτε έκπληξη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…

Περιεχόμενο

Και μπορεί να μη γνωρίζουμε τις «κινήσεις» του εν λόγω κυρίου, δεν θέλει όμως πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς τον λόγο της επίσκεψής του. Άλλωστε μια ιδέα για την… τρέχουσα ατζέντα του Μουεζίνογλου την έδωσε ο ίδιος, όχι μόνο επισκεπτόμενος την 24η Γενική Συνέλευση του γνωστού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), του οποίου, για να μην ξεχνιόμαστε, αποτελεί και επίλεκτο μέλος, αλλά και λέγοντας από του βήματος διάφορα απερίγραπτα. «Εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είμαστε φορείς ενός πολύ σημαντικού πολιτισμού που έρχεται από το ιστορικό παρελθόν και έχουμε αναλάβει μια μεγάλη αποστολή», είπε μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως «για να καταστούν οι σύλλογοι των Τούρκων Δυτικής Θράκης πιο ισχυροί, χρειάζεται συνεργασία, ένωση ψυχών και δυνάμεων -και έτσι θα διανύσουν μεγάλη… απόσταση»! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι κάτοικοι της Θράκης δικαιούνται, τουλάχιστον, επίδομα για… βλάβη ακουστικού πόρου…


Σχολιάστε εδώ