Θρίλερ 96 ωρών για το κυπριακό «Σχέδιο Β»

Όμως, το Eurogroup εμμένει ανυποχώρητα σε ένα σχέδιο βάναυσου ακρωτηριασμού του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθουν στο προσκήνιο προτάσεις για «κούρεμα» των μεγάλων καταθετών.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το βράδυ της Πέμπτης, προανήγγειλε ένα θρίλερ 96 ωρών, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας: σε αυτήν την ασφυκτική προθεσμία, η Λευκωσία καλείται να επιλέξει πώς θα ακρωτηριασθεί το πιστωτικό σύστημα, που αποτελεί την «καρδιά» της οικονομίας της Κύπρου. Το κυπριακό «Σχέδιο Β», όπως ανακοινώθηκε από τον ολλανδό προεδρεύοντα του Eurogroup, θα πρέπει να έχει την έγκριση της «τρόικας» και να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή, πριν «ανάψει πράσινο» για την παροχή του δανείου των 10 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που κατήρτισε η κυπριακή πλευρά, προκειμένου να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 δισ. ευρώ, αμφισβητείται έντονα από την «τρόικα»:

Η Λευκωσία προτείνει να ιδρυθεί Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, στο οποίο θα συγκεντρωθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα του Δημοσίου ή ακόμη και ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου. Με ενέχυρο αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, το νέο Ταμείο θα εκδώσει ομόλογα για να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό, που θα καλύψει εν μέρει το κενό των 5,8 δισ. ευρώ. Όμως, η «τρόικα» αμφισβητεί τους υπολογισμούς της Κύπρου για τα αναμενόμενα έσοδα και, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που απομένει για σοβαρή στοιχειοθέτηση αυτής της πρότασης είναι ελάχιστος.

Η Λευκωσία δέχθηκε να θυσιάσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Λαϊκή Τράπεζα, προκειμένου να εξοικονομηθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, από τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα και τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού της θα μεταφερθούν σε «κακή τράπεζα», ενώ τα υγιή στοιχεία ενεργητικού και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που θα προστατευθούν από «κούρεμα», θα περάσουν σε «καλή τράπεζα» ή στην Τράπεζα Κύπρου. Με τον τρόπο αυτό, οι τεράστιες ζημιές της Λαϊκής ουσιαστικά θα καλυφθούν από τους μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι θα «τσεκουρωθούν», ενώ προστατεύονται οι περισσότεροι μικροκαταθέτες της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρόικα» δεν θεωρεί επαρκή αυτή τη λύση, δεδομένου μάλιστα ότι αμφισβητούνται και τα αναμενόμενα έσοδα από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Με αυτά τα δεδομένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η «τρόικα» φέρεται να εμμένει σε μια λύση «ισλανδικού τύπου», που θα μεταφέρει τεράστια βάρη και στους μεγάλους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες και οι περισσότερες καταθέσεις Ρώσων: δηλαδή, να δημιουργηθεί μόνο μία τράπεζα («Νέα Τράπεζα Κύπρου»), στην οποία θα συγκεντρωθούν όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, καθώς και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού τους, ενώ οι μεγαλύτερες καταθέσεις και τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού θα μεταφερθούν σε «κακή τράπεζα», η οποία θα τεθεί σε εκκαθάριση. Με τη διαδικασία αυτή, οι μεγάλοι καταθέτες των δύο τραπεζών θα υποστούν τεράστιες ζημίες και τα κεφάλαιά τους θα αποδεσμεύονται σταδιακά, όσο θα προχωρά η εκκαθάριση. Αν η Λευκωσία επιμείνει στο «όχι» σε αυτήν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης «ισλανδικού τύπου», η «τρόικα» εμφανίζεται αποφασισμένη να επαναφέρει την πρόταση επιβολής εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της Ρωσίας στο «πακέτο» χρηματοδότησης, όλα δείχνουν ότι αυτή θα περιορισθεί στο ελάχιστο δυνατό, δηλαδή σε μια επιμήκυνση, με πιθανή μείωση και του επιτοκίου, στο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε το 2011 από τη Μόσχα.

Ουσιαστικά, στη διαπραγμάτευση, που πρέπει να ολοκληρωθεί σε ασφυκτικές προθεσμίες, η Λευκωσία θα προσπαθήσει να περισώσει την Τράπεζα Κύπρου και να περιορίσει τις επιβαρύνσεις των Ρώσων (και άλλων) μεγαλοκαταθετών, ώστε να διατηρήσει, έστω και μέσα σε συντρίμμια, ένα μέρος των οικονομικών δραστηριοτήτων της ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι, όποια μορφή και αν πάρει το τελικό σχέδιο διάσωσης, οι τραπεζικές δραστηριότητες της Κύπρου θα συρρικνωθούν βάναυσα, με βέβαιη συνέπεια τη διολίσθηση της οικονομίας σε βαθύτατη ύφεση, που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την επίτευξη όποιων οικονομικών στόχων τεθούν μέσω του Μνημονίου. Έτσι, πολλοί πλέον στην Κύπρο αμφισβητούν αν το κόστος παραμονής στο ευρώ θα είναι μικρότερο από το κόστος εξόδου και επανόδου στην κυπριακή λίρα…


Σχολιάστε εδώ