Η φούσκα: 68 δισ. ευρώ καταθέσεις, 80 δισ. ευρώ χορηγήσεις!

Και ήταν θέμα χρόνου να μπει στο μάτι εκείνων που έχαναν κεφάλαια γιατί κατευθύνονταν στις κυπριακές τράπεζες.

Πριν επιχειρηθεί η… χειρουργική επέμβαση των κυρίαρχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, οι συνολικές καταθέσεις μετριούνταν γύρω στα 68 δισ. ευρώ και τα δάνεια που είχαν δοθεί ήταν πάνω από 80 δισ. ευρώ! Ένα άνοιγμα 12 δισ. ευρώ που ήταν στον αέρα. Στην Αθήνα, στις κυπριακές τράπεζες, τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, οι συνολικές καταθέσεις ήταν 12,5 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις 20 δισ. ευρώ! Άνοιγμα 7,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήταν μέσα 20,5 δισ. ευρώ, ποσό που ήταν κατά πολύ πέρα από τα όρια που επιτρέπει η εποπτεία των τραπεζών. Θέμα χρόνου ήταν να εκραγεί η βόμβα. Αυτό που συνέβη στο Eurogroup ήταν προδιαγεγραμμένο.

Στόχος της γερμανικής επέμβασης είναι σε πρώτη φάση να πέσει στο 50% ο τζίρος του χρηματοπιστωτικού κέντρου και μετά τρία χρόνια να κατέβει στο 33%, δηλαδή στο ένα τρίτο. Αυτό, λένε οι… ειδικοί, είναι το στάνταρ που δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Γνώστες παρασκηνιακών επαφών τόνιζαν ότι στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν από 300.000 μέχρι 500.000 λογαριασμοί, στους οποίους οι Ρώσοι, για να μην προκαλούν με καταθέσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ, έβαζαν ποσά ύψους από 25.000 μέχρι 50.000 ευρώ.

Η Γερμανία, που ξαφνικά ανακάλυψε τη διακίνηση-ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν είχε ιδέα για τον φόνο, δεν είχε πάρει χαμπάρι τι γινόταν μέσα στην ίδια. Και όμως κάποια στιγμή έσκασε η φούσκα, αποκαλύφθηκε ότι η μεγάλη γερμανική τράπεζα, η Dresdner ξέπλενε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Ανατολικοευρωπαίων. Μέσα σε μία μέρα εξαγοράστηκε από την Commerzbank, δεύτερη σε όγκο τράπεζα της Γερμανίας και μπήκε ταφόπλακα, μόνο που δεν δόθηκε κανένα στοιχείο, ούτε ονόματα για το μαύρο χρήμα που διακινούνταν μέσω της Dresdner. Στην Ισλανδία, στις εκεί τράπεζες, η φούσκα που έσκασε ήταν αξίας 100 δισ. ευρώ… μεγατόνων και όλα αυτά τα λεφτά ανήκαν σε Άγγλους. Τα πλήρωσε όλα η Αγγλία και όλα έληξαν όμορφα και ωραία…

Παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε και στην Ιρλανδία, που είχε όμως τα χαρακτηριστικά της αμερικανικής φούσκας, της Lehman Brothers.

Όλα αυτά τα ξέχασαν, τα κατάπιαν και η Κύπρος τώρα φταίει για όλα…


Σχολιάστε εδώ