Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με την κυπριακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, η Τουρκία έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα την κορβέτα «Μπάφρα» βόλτα στο Αιγαίο για 14 ώρες. Η κορβέτα απέπλευσε από τη Σμύρνη και παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα περίπου στις 7:30 το πρωί της Τρίτης στο στενό Καφηρέα, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου. Στη συνέχεια κινήθηκε μεταξύ Κέας και Κύθνου και έπειτα από δύο ώρες βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ είχε περιπλεύσει τέσσερα ελληνικά νησιά. Παρότι την «Μπάφρα» παρακολουθούσαν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας, «δεν ίδρωσε» το αυτί των γειτόνων και η κορβέτα έμεινε στο Αιγαίο για 12 επιπλέον ώρες, πλέοντας ανάμεσα στην Κρήτη και τα Αντικύθηρα.

Η βόλτα της κορβέτας δεν ήταν αρκετή και οι κινήσεις κλιμακώθηκαν με την έξοδο στο Αιγαίο και του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Bilim 2» (ανήκει στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας), που διεξήγε μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ωκεανογραφικές έρευνες, τόσο σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο, όσο και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά όφειλε να έχει ενημερώσει για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και, καθώς αυτό δεν συνέβη, δόθηκαν οι οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Παρʼ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει. Αν με την Τουρκία είμαστε σε διαδικασία συζητήσεων και υπάρχει κλίμα καλής θέλησης, τότε προς τι οι συνεχείς «μίνι προκλήσεις» που φροντίζουν, χωρίς να ανεβάζουν δραματικά την ένταση, να υπενθυμίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις και θέσεις;


Σχολιάστε εδώ