Η πτώση προ των πυλών

= Κατέληξα, έπειτα από έρευνα, στο υπέροχο βιβλίο «Ματζικέρτ, Αρχή του Τέλους του Μεσαιωνικού Ελληνισμού» του κ. Νίκου Τσόγκα (Εκδόσεις Γκοβόστη)

= Διαβάζω το απόσπασμα του προλόγου:

«Οι αμυντικές προσπάθειες του αυτοκράτορα Ρωμανού Διογένη καταρρέουν άδοξα εξαιτίας της προδοτικής, κατά κύριο λόγο, στάσεως της ιθύνουσας τάξης του Βυζαντίου, η οποία επειδή δεν ήθελε να υποστεί μείωση της οικονομικής της ισχύος, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους που θα του επιτρέπουν να ανορθώσει την στρατιωτική του ισχύ, η οποία είχε σοβαρά κλονισθεί, και να σωθεί έτσι από τον απειλούμενο όλεθρο, αντέδρασε υπονομεύοντας εκ των έσω την τεράστια προσπάθεια».

= Σήμερα στην Ελλάδα

o 2 στους 3 βιομηχάνους δηλώνουν άποροι
o Ζάπλουτοι εφοπλιστές αρνούνται να διαθέσουν πλοία να μεταφέρουν στην Ελλάδα από ΗΠΑ χορηγούμενο υλικό (το ΥΕΘΑ δεν διαθέτει τα ναύλα). Αυτοί οι πολυάσχολοι Κροίσοι έπρεπε ήδη να έχουν δώσει το παρόν, τώρα που η πατρίδα σέρνεται στο έρεβος. Ας αναλάβουν τις δαπάνες καυσίμων του ΠΝ για 2 χρόνια.
o Οι πολιτικοί συνεχίζουν την υπηρέτηση πελατειακού συστήματος, απαιτούν (και λαμβάνουν) τεράστια ποσά για τις πληρωμές αργόσχολων των κομμάτων.
o Το λαθρεμπόριο των καυσίμων οργιάζει κ.λπ. κ.λπ.
o Οι ΕΔ ευρίσκονται από άποψη υλικού και φρονήματος στελεχών σε απογοητευτικό επίπεδο.

= Μήπως υποψιάζεσθε ότι πλησιάζει ένα άλλο Ματζικέρτ; Μήπως πρέπει να το προλάβουμε;

= Στα περί αρπακτικής ελίτ της Ελλάδας τα λέει, εξάλλου, στα ίσα ο περιβόητος πλέον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κατάφερε να «ιππεύσει» με άνεση επί των ανεπαρκών υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας (Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλος): «Οι πολιτικές ελίτ που βρίσκονταν στην ηγεσία της χώρας επέλεξαν να θυσιάσουν την οικονομία της για τα δικά τους, βραχυπρόθεσμα συμφέροντα και για τα συμφέροντα ομάδων». Η ελίτ, κυρίως, των ΣημιτοΚαραμανλοΓιωργάκηδων. Αμφιβάλλει κανείς;

Υποτροφία ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

= Έκπληξη, ομολογουμένως, προκάλεσε η απόφαση του Ιδρύματος MARFIN να τιμήσει τη μνήμη της αλησμόνητης σπουδαίας δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου (με τις μεγάλες επιτυχίες αποκαλύψεων στον χώρο των εξοπλισμών), με καθιέρωση χορηγίας ετήσιας υποτροφίας σε φοιτητή ή φοιτήτρια δημοσιογραφίας. Οφείλουμε να χειροκροτήσουμε.

= Φήμες ότι την κίνηση αυτή του κ. Βγενόπουλου μιμήθηκαν οι ΔΟΛ, AXON, ΑΚΤΩΡ (τους οποίους η αείμνηστη είχε «χορέψει») διαψεύσθηκαν.

Όταν τα πυρομαχικά σκοτώνουν

= Τα του τραγικού δυστυχήματος στον Έβρο κατά την καταστροφή οπλοβομβίδων και του θανάτου ενός 42χρονου λοχαγού-πυροτεχνουργού είναι γνωστά.

= Η πιθανότητα μιας τέτοιας τραγικής εξέλιξης κατά την καταστροφή, μειώνεται αισθητά όταν τηρούνται οι διαδικασίες και προϋπάρχει προστασία των πυρομαχικών από τις διαβρώσεις.

= Δεν θα προτρέξω των ερευνών με εικασίες. Θα θυμίσω απλώς ότι από τριετίας «καταστρέφονται», χωρίς να καταστραφούν, χιλιάδες νάρκες κατά προσωπικού, εξαιρετικά πιο επικίνδυνες από τις οπλοβομβίδες.

= Τον χειρισμό και τις διαδικασίες έχουν αναλάβει τα ΕΑΣ. Είναι ευκαιρία στο σημερινό διοικητικό δίδυμο της εταιρείας να προωθήσει το θέμα. Να το λήξει, επιτέλους.

= Κύριε πτέραρχε Μανούσο, απογειωθείτε… Ιδού η ευκαιρία…

Επετειακό

= Τα στελέχη των ΕΔ διακρίνονται για το υψηλό φρόνημά τους, ακόμη και υπό τις σημερινές, δυσμενείς, οικονομικές συνθήκες, (κυβερνητική ανακοίνωση)

= Διάβασα στο προηγούμενο «Π» ότι στο πρυτανείο των αργόμισθων, που λέγεται ΕΡΤ, προσελήφθησαν 4 υπάλληλοι με μέσο όρο μισθού 3.200 ευρώ· και οι οποίοι δεν πατούν το πόδι τους στο ίδρυμα.

= Τι θα πει ο κ. πρωθυπουργός στους Αρχηγούς των Επιτελείων, που λαμβάνουν, έκαστος, χίλια οκτακόσια ογδοήκοντα εξ (1.886) ευρώ μηνιαίως και εργάζονται επί 14ωρο; Για να μην πάω παρακάτω, στους συνταγματάρχες… Κι αυτό για την επέτειο της παλιγγενεσίας…

Ελληνική κυβέρνηση:
Ιδού ο στρατός σου

= Ελλάδα: Η αποικία με τις φρεγάτες! (Τις νέες που έρχονται και τις παλιές που εκσυγχρονίστηκαν.)

= Ήθελα να ξέρω αν, πριν από τους κ. Κεδίκογλου και Παναγιωτόπουλο, που ανήγγειλαν με εξαιρετική αγαλλίαση, ασυγκράτητο ενθουσιασμό και πατριωτική έξαρση την πρόσκτηση-απόκτηση ή ενοικίαση (ή δεν ξέρω πώς αλλιώς το λένε) 2 γαλλικών φρεγατών, ρωτήθηκε, όπως επιβάλει η στοιχειώδης δεοντολογία, το ΓΕΝ για τις προτεραιότητές του. Τι ανάγκες έχει ΤΩΡΑ, τις δύστυχες ημέρες, με το ολιγότερο κόστος και τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή προσφορά.

Διαλέγουμε πριν
από σας για σας…

…ήταν το σλόγκαν-διαφήμιση μεγάλης εμπορικής επιχείρησης. Το υιοθέτησαν, επιτυχώς, οι ΣημιτοΑκοΓιάννοι. Ξαναγυρίσαμε σε εκείνη την εποχή.

= Λίγοι αντελήφθησαν ότι ο κ. Ολάντ δεν ήρθε εδώ για να βοηθήσει την τρεκλίζουσα άμυνα της Ελλάδας, αλλά τα ναυπηγεία DENS που, αν δεν πουλήσουν τώρα, θα πραγματοποιήσουν απολύσεις που θα κοντύνουν ακόμα περισσότερο το prestige (για να… γαλλίσω λιγάκι) του γάλλου Προέδρου.

= Εν τω μεταξύ, διάβασα («Lifo» 26.2) ότι μάχιμος αξιωματικός συνοριακής φρουράς, που έχει πάρει δάνειο (το οποίο παρακρατείται αυτομάτως από την τράπεζα) και του οποίου ο μισθός από 1.450 ευρώ μηνιαίως έχει περικοπεί στα 1.000, έλαβε τον Ιανουάριο για να συντηρήσει την τετραμελή οικογένειά του 80 ευρώ(!).

= Ερωτηθείς από αφελή δημοσιογράφο για το φρόνημά του, ο αξιωματικός απάντησε: «Είναι υψηλότατο, όπως εξάλλου δήλωσε ο κ. ΥΕΘΑ».

= Το ίδιο δήλωσε και ο επί έτη μανδαρίνος του ΥΠΟΙΚ, φίλος των ΣημιτοΣτουρνάρηδων, κ. Πλασκοβίτης, ο οποίος τοποθετήθηκε πρόσφατα από το ΥΠΟΙΚ στην Εθνική Τράπεζα και λαμβάνει 12.000 ευρώ μηνιαίως συν τα σχετικά… επιδόρπια. «Έχω υψηλότατο ηθικό», δήλωσε, «και πιστεύω ότι η χώρα θα αντέξει»

= Ο Α/ΓΕΕΘΑ και αρχιστράτηγος, που έλαβε τον Ιανουάριο ως μισθό 1.896 ευρώ, δεν γνωρίζω τι δήλωσε… Ζήτω το Έθνος.

Κανείς δεν χάνεται…

…Από τα πολιτικά τζάκια… Δεν μένει κανείς έξω από το μοίρασμα της πίτας του εθνικού κορβανά,..

= Ο κ. Χρήστος Ζακολίκος, γιος του πρώην ΥΦΕΘΑ, κ. Παυσανία Ζακολίκου (που υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του περιβόητου Α/Α με την ΕΛΒΟ, πιστοποιώντας ότι το σύστημα είχε δοκιμαστεί, ήδη, επιτυχώς από τον Στρατό), αποτυχών υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, είχε διορισθεί, αξιοκρατικά, ως πρόεδρος του ΕΛΟΤ επί Γιωργάκη.

= Σήμερα τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ Διαχείριση Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Εταιρείας, πάλι αξιοκρατικά. Κάπου εκεί είδα και το όνομα του κ. Σταμάτη Παπαδόγκωνα…

= Δεν καταλαβαίνω… Πρέπει οι γόνοι να ψωμίζονται, οπωσδήποτε, από το Ελληνικό Δημόσιο;

Όταν μας σφίγγουν οι φτώχειες…

= Κατόπιν προσωπικής εντολής του τ. Αρχηγού ΓΕΝ, ναυάρχου κ. Κ. Χρηστίδη, εκπονήθηκε σχέδιο από το Τμήμα Διαχείρισης Πυρομαχικών του ΠΝ και το Ε/ΔΦΓ για την άμεση αξιοποίηση 8.700 φυσιγγίων ΟΤΟ MELARA, τα οποία μας είχαν παραχωρηθεί δωρεάν από τη Γερμανία το 1997 με την πρόσκτηση ΤΠΚ τ 143.

= Τα πυρομαχικά αυτά «καθεύδαν» σε αποθήκες, γιατί δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης κατάλληλου πυροσωλήνα (ΣΣ. Ωραίο δώρο μας έκαναν οι Γερμανοί). Τώρα που σφίξαν οι ανάγκες και το ρευστό απουσιάζει για αγορά καινούργιων, τα σαΐνια του ΠΝ τα αξιοποιούν με ψιλοπιστώσεις και τα παραδίδουν στη χρήση με εξοικονόμηση 6,5 εκατ. ευρώ, όπως λένε οι ναυτικοί. Οφειλόμενο ΕΥΓΕ…

= Εδώ ανακαλύπτουμε φλέβα φρονήματος…


Σχολιάστε εδώ