Η Λευκωσία έχει παράπονα από την Αθήνα

Πίσω από τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι ενωμένες η Ελλάδα και η Κύπρος θα βγουν πιο ισχυρές από τη κρίση και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ν. Αναστασιάδη για τη σθεναρή υποστήριξη εκ μέρους της Ελλάδας, περισσεύουν η καχυποψία και οι επιφυλάξεις. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα δηλώνουν ότι δεν έχουν σαφή κι ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τη στρατηγική και τις επιδιώξεις της κυπριακής ηγεσίας, υπαινισσόμενοι με τον τρόπο αυτό ελλιπή ενημέρωση.

Γεγονός το οποίο προκαλεί ερωτήματα και απορίες με δεδομένο ότι τις προηγούμενες ημέρες οι κ. Σαμαράς και Αναστασιάδης είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες. Από τη Λευκωσία κάνουν λόγο για την «αντιφατική τακτική» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ διατυπώνουν αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι η στάση του στη συνεδρίαση του Eurogroup δεν ήταν αρκούντως υποστηρικτική για τη Κύπρο. Ότι «σύρθηκε» πίσω από την εκβιαστική στρατηγική των άλλων Ευρωπαίων.

Απάντηση στα παραπάνω αποτελούν ενδεχομένως όσα φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι η κυπριακή πλευρά εμφανίσθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup απροετοίμαστη και χωρίς σαφή στρατηγική, κάτι που έκανε ακόμη πιο σκληρή τη στάση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το ότι υπερψήφισε την απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων, ανέφερε ότι αυτή ήταν η θέση και της κυπριακής πλευράς.

Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκε μετά και τις πληροφορίες που διακινήθηκαν στην Αθήνα από κυβερνητικούς αξιωματούχους σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς διαφωνεί με το ενδεχόμενο μιας «ευρύτερης εμπλοκής» της Ρωσίας στις προσπάθειες διάσωσης των κυπριακών τραπεζών.

Κι αυτό διότι το τίμημα για τη Λευκωσία θα είναι βαρύ και δυσβάσταχτες οι δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει. Οι συγκεκριμένες «διαρροές» σε μια στιγμή που ο κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής βρισκόταν στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο νησί. Πολιτικά στελέχη με μια δόση υπερβολής μίλησαν για απόψεις που «υπονομεύουν» τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που επικρατεί ένταση στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Η αμέσως προηγούμενη ήταν το 2012 με αφορμή το PSI όταν από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους οι κυπριακές τράπεζες είχαν σημαντικές απώλειες καθότι είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Στη Λευκωσία μάλιστα θεωρούν ότι ήταν αυτός ένας από τους λόγους που οι τράπεζες του νησιού περιήλθαν σε δεινή οικονομική θέση ώστε αυτή τη στιγμή να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τελική κατάρρευσή τους.


Σχολιάστε εδώ