Ζαλισμένη… η ΔΗΜΑΡ από τις εξελίξεις στην Κύπρο!

Πολλά σύννεφα είχαν μαζευτεί το βράδυ της Τρίτης στον ουρανό του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τη σκιά της Κύπρου να βαραίνει το κλίμα και με δεδομένο ότι η κατάσταση στη Μεγαλόνησο έχει εκτροχιαστεί.

Στις περίπου δύο ώρες που διήρκησε η σύσκεψη, το ένα μαύρο σενάριο διαδεχόταν το άλλο και όντας πεπεισμένοι οι «τρεις» για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Κυπριακή Βουλή, μοιραία έριξαν στο τραπέζι των συζητήσεων τα διάφορα πιθανά σενάρια από τις ευρύτερες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο κοντινό μέλλον ένα τέτοιο εγχείρημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μεταξύ των… συν-εταίρων ειπώθηκε πως είναι όλα ανοιχτά, ακόμη και το σενάριο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ενώ στο ενδεχόμενο ενός πιθανού κυπριακού κραχ –με δεδομένη την αδιαλλαξία της γερμανίδας καγκελαρίου, που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι– εμφανίστηκε μπροστά τους ο χειρότερος εφιάλτης. Ιδιαίτερα το κόμμα με το αριστερό πρόσημο εξέπεμψε εντονότατη ανησυχία, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του κ. Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο για την περίπτωση της Κύπρου». Σε αυστηρότερους τόνους, άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας, η οποία «μπλοκάρει», όπως σημείωσε, τη διαμόρφωση ενός διαφανούς ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι δυνατόν με τέτοιες αποφάσεις να αντιμετωπιστεί το ζήτημα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά συνολικότερα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου», διεμήνυσε ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου έχουν μάλλον ζαλιστεί ελαφρώς. Καθότι λίγα εικοσιτετράωρα προτού συναντηθούν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και προτού αποφασιστεί η καταψήφιση του «κουρέματος» από την Κυπριακή Βουλή, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της επεσήμαινε σε διαφορετικό… tempo πως «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις» και σημείωνε ότι «ο υπαρκτός κίνδυνος» για τις καταθέσεις «πρέπει να αντιμετωπιστεί με δέσμευση ότι αποτελεί έκτακτο μέτρο που αφορά μόνο την Κύπρο»! Συν τοις άλλοις, ζητούσε απλώς τροποποίηση της απόφασης του Eurogroup, τονίζοντας ότι «η περικοπή και στις μικρές καταθέσεις αποτελεί σκληρό μέτρο και θεωρούμε αναγκαία και επιβεβλημένη την τροποποίηση της απόφασης, ώστε να υπάρξουν πολλές κλίμακες στη φορολόγηση». Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, εμφανίστηκε απολύτως απορριπτικός σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup, ενώ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη ακόμα και για το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει «αντανακλάσεις που πρέπει να αποφευχθούν». Από κει και πέρα, το σίγουρο είναι, όπως τόνισαν στο «Π» υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, «πως η ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να βρεθεί στο πλευρό της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτήν την κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ενώ στενός συνεργάτης του προέδρου έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει στο τέλος ένας «έντιμος συμβιβασμός». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή… Και πού ʼσαι ακόμα!

«Κόκκινη κάρτα» για απολύσεις -χαράτσι

Κατά τα λοιπά, επιστρέφοντας στα αμιγώς δικά μας και με την «τρόικα» να μην κάνει βήμα πίσω, τα κόμματα που συνδράμουν τον κυβερνητικό συνασπισμό εξακολουθούν να ακροβατούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί, προσπαθώντας να βρεθεί κοινός τόπος στα κρίσιμα ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμμένει να… ξορκίζει το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση προχωρεί συστηματικά, αποτελεσματικά και σημείωσε ότι αναμένει να καταγράψει σημαντικότατα αποτελέσματα. Ωστόσο, για όσους ενθυμούνται καλώς, η «τρόικα» μόλις πριν από λίγες ημέρες απέρριψε ως πρόχειρο και αναποτελεσματικό το πρόγραμμα κινητικότητας που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένο πως στις αρχές Απριλίου θα αναμένει να έχει στη διάθεσή της ένα σχέδιο πληρέστερο και πολύ πιο ικανοποιητικό. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε πως, παρότι δεν συζητήθηκε το θέμα του φόρου ακινήτων στη σύσκεψη, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην εφαρμογή ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, αφήνοντας κατʼ αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή –εάν κατατεθεί– διάταξη που θα εισηγείται τη συνέχιση είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι διαπραγματεύσεις επομένως φαίνεται πως εξακολουθούν να βραχυκυκλώνουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου είναι προφανές πως έχουν –μεταξύ άλλων– στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως προεκλογικά είχαν δεσμευθεί για την καθιέρωση ενός ενιαίου τέλους για όλα τα ακίνητα και διαφορετικά θα φανούν αναξιόπιστοι. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πως το κόμμα έχει υποστεί ήδη αρκετή φθορά (πράγμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις) και πρέπει να μπει ένα στοπ. Βλέπεις, οι αντιτροϊκανές δηλώσεις από μόνες τους δεν αρκούν, όταν συμμετέχεις σε μια τρικολόρ κυβέρνηση… η οποία είναι στο παρά ένα να φέρει και νέα μέτρα!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ