Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Καλοκουρδισμένη μηχανή η οικονομία της Κίνας. Μέσα σε μια σχεδόν παγκόσμια ύφεση σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% (Φεβρουάριος 7,8%), αύξησε τις εξαγωγές της περίπου κατά 25% σε ετήσια βάση και το ΑΕΠ έφτασε στα 7,2 τρισ. δολάρια. Έτσι έχει εκτοπίσει την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη (με πρώτη την οικονομία των ΗΠΑ). Και τώρα η Υπηρεσία Ενημέρωσης για την Ενέργεια των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα έφτασαν στα 6,12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ των ΗΠΑ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 5,98 εκατ. βαρέλια, που για τις ΗΠΑ είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Πρώτη λοιπόν η Κίνα σε εισαγωγές πετρελαίου, που σημαίνει ότι η παραγωγική της μηχανή δουλεύει στο φουλ. Όσο οι ανόητοι εγκέφαλοι της παγκοσμιοποιημένης νεοφιλελεύθερης οικονομίας θα επιμένουν στην εφαρμογή της λιτότητας, τόσο η καταναλωτική προτίμηση θα στρέφεται προς τα φθηνά προϊόντα της Κίνας, έστω και αν αυτά υστερούν ποιοτικά. Αν δεν βάλουν μυαλό αυτοί που κατευθύνουν την οικονομική πολιτική των χωρών της Δύσης, πολύ σύντομα ο οικονομικός γίγαντας της Ασίας θα καταστεί η πρώτη δύναμη στον κόσμο, με τη βοήθεια ασφαλώς του υποτιμημένου κινεζικού νομίσματος (γουάν). Και η οικονομική και πολιτική ελίτ της Δύσης με τους νομπελίστες οικονομολόγους και τις «Επιτροπές Σοφών» θα καυχώνται για τα «σκληρά» τους νομίσματα!

2

Οι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς ευελπιστούν ότι σύντομα η οικονομία των ΗΠΑ θα μπει σε πορεία ανάκαμψης, καθώς διαβλέπουν θετικά σημάδια που ενισχύουν την πρόβλεψη αυτή, και είναι βέβαιοι ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα ενισχυθεί σημαντικά. Τα τωρινά στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης ακινήτων και αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων. Είναι δύο κλάδοι που αποτελούν βαρόμετρο, με τις διακυμάνσεις τους στην ενεργό ζήτηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή οικονομική κρίση ξεκίνησε από την κρίση στην αγορά ακινήτων και στον περιορισμό των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις πάντως είναι θετικές για την αύξηση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης και στον τομέα της ανεργίας είναι θετικές, καθώς η ανεργία δείχνει σαφείς τάσεις υποχώρησης, αλλά με βραδύτατους ρυθμούς (από 7,9% στην αρχή της φετινής χρονιάς τώρα βρίσκεται περίπου στο 7,5%). Έτσι στις ΗΠΑ διαγράφονται ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης. Και η νομισματική και πιστωτική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας (FED) βοηθάει αποφασιστικά την προσπάθεια της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ. Προ ημερών ο πρόεδρος της FED δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική πιστωτικής επέκτασης (αύξηση της ρευστότητας -χαμηλά επιτόκια- κατευθυνόμενη υποτίμηση της ισοτιμίας του δολαρίου) μέχρις ότου μειωθεί δραστικά η ανεργία και φτάσει κάτω από το 6,5%. Παράλληλα η ευρωζωνική ΕΚΤ επιμένει στην πολιτική του ισχυρού ευρώ, με λιτότητα και αντιπληθωριστικά μέτρα (με συνταγή φυσικά Μέρκελ – Σόιμπλε).

3

Ο φόβος των ελλήνων αποταμιευτών για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη προκαλεί, όπως είναι γνωστό, ισχυρό κύμα φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα. Ποιες χώρες θεώρησαν οι έλληνες «φυγάδες» ασφαλή καταφύγια; Πού βρίσκονται τώρα αυτά τα ελληνικά κεφάλαια; Οι περισσότερες καταθέσεις έφυγαν και βρήκαν καταφύγιο στη Βρετανία. Όσοι προτίμησαν τη χώρα αυτή, έδειξαν πίστη στο πράγματι ισχυρό χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Τώρα όμως, με τη διολίσθηση της στερλίνας (και έναντι του ευρώ), έχουν απώλειες. Ο δεύτερος προορισμός ήταν η Ολλανδία, λόγω της ισχυρής οικονομίας της, που θεωρείται (και ασφαλώς είναι) η πλέον εύρωστη στην Ευρωζώνη και μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη. Στην τρίτη θέση είναι η Γερμανία, στην τέταρτη η Ελβετία και στην πέμπτη η Κύπρος. Στη Γερμανία και στην Ελβετία τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είναι πολύ χαμηλά, σε σύγκριση βέβαια με αυτά που ισχύουν στη χώρα μας. Και εδώ λοιπόν απώλειες. Όσοι προτίμησαν σαν «καταφύγιο» την Κύπρο δεν αισθάνονται ότι επέλεξαν ασφαλές «καταφύγιο» μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να επιβάλει «ελαφρύ κούρεμα» (ή, αν προτιμάτε, ειδική εισφορά) στις τραπεζικές καταθέσεις. Ασφαλώς, αν ψηφιστεί, θα είναι το πρώτο κούρεμα. Θα είναι όμως και το τελευταίο;


Σχολιάστε εδώ