διά χειρός
… του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιου για θέματα βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και τουρισμού, από συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:
Οι ξένοι πρέπει να μας τη λένε…
«Η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες του κόσμου. Αλλά θα πρέπει να αλλάξετε την προσέγγισή σας στο τουριστικό προϊόν που προσφέρετε. Να το δείτε σαν μία βιομηχανία που πρέπει να αναπτυχθεί. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι στις δυόμισι το μεσημέρι. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υποδομών σας, ώστε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί και να εκμεταλλευτείτε την καταπληκτική κληρονομιά σας. Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο για την παροχή βίζας σε Κινέζους και Ρώσους επισκέπτες είναι σκέτη καταστροφή».
Και προσθέτει:
«Κοίτα γύρω σου, τι είναι η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Εγώ δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η Ελλάδα είναι τα πάντα, η κληρονομιά μας. Επίσης, η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης. Και τα σύνορά μας θα τα υπερασπιστούμε».
***
… του Θέμου Αναστασιάδη, από το άρθρο στο «Πρώτο Θέμα» του:
Το ελληνικό θαύμα δεν γίνεται με Μνημόνια…
«“Σατανική” η τελευταία ιδέα της Καγκελαρίου να στείλει τον Ότο Ρεχάγκελ, τον αρχιστράτηγο της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής εποποιίας του 2004, να βελτιώσει, λέει, τις σχέσεις ελληνικού και γερμανικού λαού. Αν ήταν να ʼρθει πάνω σε δέκα νταλίκες της Μπούντεσμπανκ που θα μοιράζουν λεφτά –σαν λαχανικά– σε άνεργους, φτωχούς, χαμηλοσυνταξιούχους και κάθε απελπισμένο, καλώς. Γιατί τώρα το αίτημα είναι ο άρτος και όχι το “θέαμα” όπως πριν από δέκα χρόνια. Αν αντιθέτως, όπερ και το πιθανότερο, η κυρία Μέρκελ θέλει να μας κόψει βίαια το καλημέρα και… με τον τελευταίο Γερμανό που μας έκανε καλό, ας κάτσει καλύτερα στην πατρίδα του. Δεν χρειάζεται να ξοδευτεί τζάμπα. Αφού είναι τόσο φίλος με τη Μέρκελ, μπορεί να της εξηγήσει ότι το “ελληνικό θαύμα” γίνεται μόνο με ΤΡΕΛΑ! Όχι με Μνημόνια, κομαντατούρ και αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Αυτά… φερμπότεν! “Περνάνε” στη Ρηνανία-Βεστφαλία, όχι στην Αττικο-Βοιωτία».
***
… του ιστορικού Βασίλη Κρεμμυδά, από τη συνέντευξή του στο «Βήμα» στον Γρηγόρη Μπέκο:
Ποιοι ηγέτες έβλαψαν τη χώρα…
«Συζητήσαμε επί μακρόν και για τους “κυβερνήτες” που είτε πήγαν τη χώρα μπροστά είτε με την πολιτική τους την έβλαψαν:
“Ως ιστορικός, εις ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό, θα πω μονάχα τρία ονόματα: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος”. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατά τα λοιπά, ήταν “αυταρχικός”, ενώ ο Ιωάννης Κωλέττης παραμένει “ατεκμηρίωτα κατασυκοφαντημένος”. Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο ίδιος είναι ιδιαιτέρως αυστηρός «επειδή τον έζησα και επειδή πρέπει να τον εξετάζουμε δύο φορές, μία μέχρι το 1963 και μία μετά το 1974». Με τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι πιο ανεκτικός. “Αυτός ήταν δύο πράγματα επίσης. Του χρωστάω το γεγονός ότι πλέον δεν κοιτάζω τις γωνίες ψάχνοντας τον χωροφύλακα. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι το “Τσοβόλα, δώσʼ τα όλα”, ο πλήρης εκτροχιασμός των πολιτικών, των ηθών και των συνειδήσεων. Το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε το Πολυτεχνείο που στράβωσε. Θυμάμαι ακόμη μια γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου στις αρχές του 1981 που έλεγε “έφυγαν οι δεξιοί και ήλθαν οι αδέξιοι”».
***
… του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου, από άρθρο του στην «Καθημερινή»:
Πες κι άλλα…
«Επιτέλους, το Δημόσιο είναι αυτό που βλέπουμε: υπηρεσίες στις οποίες πλεονάζοντες κηφήνες δεν έχουν πού να σταθούν, κι ούτε καν πατάνε. Κι άλλες, δραματικά υποστελεχωμένες, όπου ηρωικοί υπάλληλοι δουλεύουν για διπλάσιους. Ένας χυλός ισοπέδωσης, χωρίς πραγματική αξιολόγηση, χωρίς κίνητρα για τους άξιους, χωρίς κυρώσεις για τους άχρηστους.
Και ένας χώρος όπου επίορκοι, απατεώνες, πλαστογράφοι πιστοποιητικών, συστηματικοί κοπανατζήδες κ.λπ. εξακολουθούν να μισθοδοτούνται ατιμωρητί. Πρέπει να φύγουν χθες! Πειθαρχικά συμβούλια αρνούνται να συνεδριάσουν, προϊστάμενοι συγκαλύπτουν στο όνομα κακώς νοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης. Εκεί δεν υπάρχει καν θέμα αξιολόγησης αλλά παράβασης καθήκοντος και υπόθαλψης παρανομιών».