Έχει… κολλήσει η κυβερνητική μηχανή

Τα προβλήματα έχουν ιδιαίτερα οξυνθεί το τελευταίο διάστημα σε σημείο τέτοιο που μπορεί να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς να επισπεύσει τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Αν εξαιρέσει κανείς ορισμένους υπουργούς που λόγω… τρόικα είναι αναγκασμένοι να υλοποιήσουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές, οι υπόλοιποι έχουν περιορισθεί στη διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας του τομέα τους. Δεν θέλουν η δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που συνεπάγεται το χαρτοφυλάκιό τους, ενώ άλλοι έχουν…»κατεβάσει τα μολύβια» περιμένοντας τον ανασχηματισμό!

Η κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να διατυπώνουν σαφείς αιχμές κατά υπουργών που «κρύβονται και δεν στηρίζουν τη κυβερνητική πολιτική για να μην έχουν προσωπικό κόστος».

Οι αιχμές έχουν ως στόχο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως π.χ. τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μονίμως ταξιδεύει εκτός Ελλάδος και σπανίως παρεμβαίνει δημόσια για να στηρίξει επιλογές της κυβέρνησης. Στη ίδια λίστα του Μαξίμου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος και άλλοι υπουργοί, ενώ πιο…επιεικείς είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζο, λόγω του φόρτου εργασίας που έχουν αυτή την περίοδο τα υπουργεία τους.

Από την πλευρά τους αρκετοί υπουργοί και υφυπουργοί επισημαίνουν το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σπανίως και τις κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης τις πληροφορούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης. Θέτουν με τον τρόπο αυτό θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης και τα «πυρά» παίρνουν και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά στον οποίο αποδίδουν εμμέσως ευθύνες για ελλιπή συντονισμό. «Ορισμένοι δεν έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών» σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου και υποδεικνύουν στα κυβερνητικά στελέχη να ακολουθήσουν το παράδειγμα του πρωθυπουργού που «εργάζεται νυχθημερόν για τη σωτηρία της χώρας»!..

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αμφισβητούν την ικανότητα του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο και ζητούν την ενίσχυσή του με περισσότερο έμπειρα στελέχη. Υπό αμφισβήτηση τελεί και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου καθώς όπως τονίζουν υπουργοί και βουλευτές αδυνατεί να προβάλλει αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο.

Επιπλέον μεταξύ των μελών του υπάρχει διχογνωμία για τις κινήσεις που χρειάζεται να γίνουν, οι κ. Κεδίκογλου και Μουρούτης βρίσκονται σε διαρκή αντιπαλότητα.

Στο μεταξύ οι τριβές που εξαρχής υπήρχαν σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας σε ορισμένα υπουργεία προϊόντος του χρόνου εντάθηκαν και θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Σαμαράς στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.

Στο υπουργείο Υγείας οι σχέσεις Α. Λυκουρέντζου – Μ. Σαλμά παραμένουν δύσκολες έως τεταμένες, όπως επίσης και των Α. Τσαυτάρη – Μ. Χαρακόπουλου στο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρέμβαση θα χρειαστεί να κάνει ο πρωθυπουργός και στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών κ.λπ. καθώς διαπιστωμένα πλέον ο Κ. Χατζηδάκης δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση. Έτσι εκτός απροόπτου στον ανασχηματισμό θα «σπάσει» σε δύο τουλάχιστον υπουργεία.


Σχολιάστε εδώ