XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

ΤΗΝ ανάγκη εφαρμογής ενός τολμηρού και με επιθετικό χαρακτήρα προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, επισημαίνει ο Δ. Σιούφας, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές Ιδιωτικές Επενδύσεις. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός σημειώνει ότι στο σχέδιο αυτό πρέπει να περιληφθούν πολιτικές για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης όχι με οριζόντιες πολιτικές, αλλά με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, την ενίσχυση εξωστρεφών κλάδων και επιχειρήσεων, αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού (ιαματικός, ιατρικός) κ.ά. Ο κ. Σιούφας ζητάει ακόμη να δοθεί βάρος στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα φαρμακευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά. Επίσης προτείνει να ολοκληρωθεί και να οριστικοποιηθεί το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, να καταργηθούν τα αναχρονιστικά μέτρα, τα οποία λειτουργούν ως αντικίνητρα για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Τέλος, ο κ. Σιούφας υπογραμμίζει ότι πρέπει να επανεργοποιηθεί του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που λειτούργησε με σημαντικά αποτελέσματα την περίοδο 2004-9.

> Και οι κρίνοντες… κρίνονται, ειδικά όταν προφυλακίζουν χωρίς καμία επίπτωση ανθρώπους που στο τέλος αθωώνονται! Ας αφήσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τα περί παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης, ευθείας παράβασης του Συντάγματος και προσπάθειας κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την αμεροληψία τους, καθώς ούτε το αλάθητο κατέχουν ούτε τη μόνη αλήθεια, ενώ μέχρι την αμετάκλητη κρίση ισχύει για όλους τους κατηγορουμένους το τεκμήριο της αθωότητας.

> Συστημικές τράπεζες δεν θέλατε στα χαρτοφυλάκιά σας; Καθίστε κάπου για να πάρετε την κρυάδα από τις νέες τιμές-στόχους! Σύμφωνα με τη Nomura, Εθνική 0,7 ευρώ με σύσταση μείωσης, Alpha 0,6 ευρώ με ουδετερότητα, Eurobank 0,2 ευρώ με μείωση και Πειραιώς 0,1 ευρώ, επίσης με μείωση.

> Αν δεν έχουν μαντικές ικανότητες, λειτουργούν προβοκατόρικα! Από πού αντλούν στοιχεία όλοι αυτοί οι ειδικοί που έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ΧΑ κινείται στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα; Τα επίσημα, πάντως, του Αποθετηρίου δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από μια offshore ή ένα fund ή ένα private equity.

> Την ώρα που θα έπρεπε να ανοίγουν, κλείνουν ένα ακόμα… επάγγελμα! Η αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης της παράλογης απαίτησης της «τρόικας» να μην εκδοθούν νέες τραπεζικές άδειες καθιστά αυτομάτως τις υπάρχουσες περιζήτητες για όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εγχώριο banking.

> Τα κοράκια εμφανίζονται όταν μυρίζουν πτώμα… είναι νόμος της φύσης! Στις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ρευστότητας και στις τράπεζες που είναι πρόθυμες να πουλήσουν assets στρέφονται κατά προτεραιότητα οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

> Χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης! Είναι λογικό η κυβέρνηση από τη μια να διαλαλεί πως επιθυμεί να αυξήσει τις εξαγωγές και από την άλλη να αυξάνει δραστικά το κόστος των επιχειρήσεων, είτε φορολογικά είτε ενεργειακά είτε…;

> Σαν έτοιμες από καιρό! Τυχαίο που οι τράπεζες προχώρησαν σε επαναγορά των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης; Δεν νομίζουμε, καθώς φαίνεται να γνώριζαν πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποδεχόταν «κούρεμα» και σε αυτού του είδους τα προϊόντα.

> Ας μην εκπλαγούμε από τις εξελίξεις! Παρά τα περί του αντιθέτου λεχθέντα, την «τρόικα» δεν φαίνεται να την προβληματίζει η παραίτηση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η καθυστέρηση που θα προκύψει στις αποκρατικοποιήσεις τής δίνει το δικαίωμα να διορίσει σε αυτό άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης της.

> Από καλαμοκαβαλάρηδες άλλο τίποτε τούτος εδώ ο τόπος! Μπορεί ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ να «διασκεδάζει με τους έλληνες δημοσιογράφους που δεν ξέρουν τι γράφουν…», ωστόσο εμείς λυπούμαστε για όλους αυτούς τους απανταχού προβεβλημένους, ειδικούς, εγνωσμένου κύρους χαρτογιακάδες που τους διόρισαν επειδή μπορούν να μιλήσουν κοινή γλώσσα με την «τρόικα».

> Την ώρα που ποινικοποιούν τα μικροχρέη και απειλούν με φυλάκιση τους μικροοφειλέτες! Σε ποια φάση αφασίας βρίσκεται, άραγε, η εισαγγελική παραγγελία για τα εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να διακίνησε στο εξωτερικό ο πρώην διοικητής της ΑΤΕbank κ. Πανταλάκης;

> Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό την εποχή της σήψης! Δεν φθάνει που η διοίκηση του ΟΠΑΠ προχώρησε στη σύναψη σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών με έναν εκ των διεκδικητών του Οργανισμού, δεν την έθεσε καν υπόψη των υπολοίπων υποψήφιων αγοραστών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται αφενός η αρχή της ισότητας και αφετέρου της διαφάνειας, αφού ουδείς γνωρίζει αν είναι συμφέρουσα ή όχι.

> Άντε τώρα κάποιος ενδιαφερόμενος να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης μεταξύ μητρικής, θυγατρικών και βασικών μετόχων! Κουβάρι οι μετοχές και τα δικαιώματα του εμπιστεύματος στην Ιντεάλ, αφού κατέχονται από «την Truad Verwaltungs ΑG της 100% θυγατρικής της με την επωνυμία Torval Investment Corp., η οποία ελέγχει την κατά 100% θυγατρική της με την επωνυμία Lavonos Ltd, η οποία ελέγχει με τη σειρά της…».

> Σαν λάφυρο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος η τρικομματική κυβέρνηση, μοιράζοντας σε κολλητούς θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό! Πολυθεσίτης ο νέος πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού μεταξύ άλλων είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, συνεργάτης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ μέχρι πρότινος ανήκε στην ηγετική ομάδα της Alphabank.

> Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βγάζει την ουρά της απέξω στην περίπτωση των κινητών αξιών που περιέχονται σε χαρτοφυλάκιο ασφαλείας και διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο; Από πού κι ως πού μια ΑΕΠΕΥ θα πρέπει να έχει την ευθύνη της διενέργειας ελέγχου καταλληλότητας επʼ αυτών;

> Ξέχασαν, δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν; Αληθεύει ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας δεν απαίτησαν από την Credit Agricole να αναλάβει το κόστος της δαπάνης των εθελούσιων αποχωρήσεων, με αποτέλεσμα το ΕΤΑΤ να αδυνατεί να καταβάλει συντάξεις;

> Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι στη σύμβαση εξαγοράς της Δωδώνης και άρχισαν τα προβλήματα με τις πληρωμές των κτηνοτρόφων; Τα περί προσωρινών κωλυμάτων με τα κεφάλαια κίνησης τα θεωρούμε αστεία, όταν στον πρόσφατο διαγωνισμό υποτίθεται ότι είχε ελεγχθεί το όλο πακέτο φερεγγυότητας της Strategin Initiatives.

> Επαρκεί σε περίπτωση που κάποιοι κάτοχοι κινηθούν νομικά εναντίον της; Μπορεί η Cyprus Popular Bank, στο θέμα της αναβολής πληρωμής τόκων σε αξιόγραφα κεφαλαίου, να καλυφθεί πίσω από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις σχετικές απαγορεύσεις;

> Όσοι πιστεύουν πως η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας πτωχευμένης εταιρείας θα καλύψει τις απαιτήσεις τους ας το ξανασκεφτούν μία και δύο φορές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κεράνης, που ύστερα από πέντε χρόνια και έντεκα κατά σειρά πλειστηριασμούς η αξία των περιουσιακών της στοιχείων έχει χάσει τα 2/3 της αρχικής τιμής.

> Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες! Μπορεί κάποιος θεσμικός παράγοντας να μας διαβεβαιώσει ότι πίσω από τα funds που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας δεν κρύβονται ορισμένα από τα συμφέροντα που οδήγησαν τη Λαϊκή Τράπεζα στο να αναγκαστεί να αποχωριστεί τη θυγατρική της;

> Απορούμε με το θράσος κάποιων! Όταν μέχρι και η ΕΧΑΕ φτάνει στο σημείο να προχωράει σε επιστροφή κεφαλαίου, για φορολογικούς λόγους, τι θα πρέπει να περιμένουμε από τις εισηγμένες όπου το κράτος δεν διαδραματίζει κανέναν ρόλο;

> Ως εδώ και μη παρέκει… με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού! Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι δεν θα δώσει το ΟΚ για τη διεκδίκηση του καλού τμήματος του ΤΤ από το σχήμα Εθνικής – Eurobank, θα επιβεβαιώσει όλους αυτούς που τη θεωρούν τροχονόμο ιδιωτικών συμφερόντων. Διατηρούμε πάντως τις επιφυλάξεις μας ως προς τη γνησιότητα των διαρροών, γιατί προέρχονται από κέντρα παράκεντρα που προκρίνουν άλλον αγοραστή.

> Κατά τα άλλα, για την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε άνθηση! Διεύρυνση ζημιών και μείωση του κύκλου εργασιών εμφάνισε το 2012 η εταιρεία Ιονική Ξενοδοχειακή, μια από τις ηγέτιδες του κλάδου.

> Πάνε να το φάνε κοψοχρονιά! Σοβαρότατες οι καταγγελίες που προέρχονται από τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΑΤΕ και το Ταμείο Πρόνοιας σχετικά με το κτίριο της Πανεπιστημίου 4 και Κριεζώτου 2, καθώς η επικείμενη αναβάθμιση της περιοχής αναμένεται να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες.

> Από τις σπάνιες περιπτώσεις που σύμβαση μεγάλου έργου μεταξύ ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιώτη υπογράφεται Σάββατο, ώστε η είδηση να πέσει στα χαμηλά της ενημέρωσης και να παραμείνει σε τοπικό επίπεδο! Για την ιστορία, πάντως, την τζίφρα τους στην ανάθεση της μελέτης και κατασκευής της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) έβαλαν ο Αρθούρος Ζερβός από τη ΔΕΗ και ο Γεώργιος Περιστέρης από την ΤΕΡΝΑ.

> Ας μη σπεύσουν κάποιοι να πανηγυρίσουν και να μιλήσουν για αλλαγή του κλίματος! Μπορεί να περιορίστηκε ο ακριβός δανεισμός των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο αυξήθηκε ο φθηνότερος από την ΕΚΤ.

> «Κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική»! Όταν μέχρι και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τα περί ανάτασης και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας τα ακούμε περιττά.

> Ελλάς, το μεγαλείο σου! Αν και η συγκέντρωση αποδείξεων δεν προσφέρει στους φορολογουμένους έκπτωση φόρου, εντούτοις η μη συλλογή τους οδηγεί σε πέναλτι, με τη μορφή της βεβαίωσης πρόσθετου φόρου επί της αξίας που λείπει.

> Αν σκάσουν θα κάνουν εκκωφαντικό θόρυβο, ενώ οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες! Η μείωση των αντικειμενικών αξιών στις κατά τεκμήριο ακριβές περιοχές, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των εμπορικών τους τιμών, αναμένεται να οδηγήσει στο ξεφούσκωμα κάποιων μεγάλων στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων, καθώς οι εγγυήσεις τους θα είναι πλέον μικρότερης αξίας από τις χρηματοδοτήσεις.

> Τόσο απλά! Αν η ψαλίδα στις τιμές των προϊόντων των πολυεθνικών μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μικρή, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από το αυξημένο κόστος των ντόπιων θυγατρικών τους, κυρίως χρήματος, ενέργειας και μεταφοράς, ωστόσο είναι τόσο μεγάλη, που δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες… κερδοσκοπία.

> Σε μια αγορά που πάσχει από ρευστότητα ποιος να πρωτοπουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία; Μία προς μία οι εισηγμένες βγάζουν στο σφυρί ακίνητα-θυγατρικές, και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να εισέλθει ζεστό χρήμα στα ταμεία τους. Βλέπε Τρία Άλφα, Σάνυο, Σπύρου, Μπήτρος, Dionic κ.λπ.

> Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους σχετικά με τους… λαγούς! Πόσοι από τους υποψήφιους επενδυτές που αρχικά εκδηλώνουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων παραλαμβάνουν την πρόσκληση υποβολής προσφορών και καταθέτουν τελικά δεσμευτικές προσφορές;


Σχολιάστε εδώ