Ψήφος στη Χρυσή Αυγή!
Οι αιτιολογίες που προέβαλλε στη συνέχεια για την απόφασή του να ψηφίσει κατά της άρσης, αποκλίνοντας της επίσημης γραμμής του κόμματος, ενισχύουν την άποψη ότι με την κίνησή του αυτή θέλησε να προκαλέσει το… ενδιαφέρον της ηγεσίας. Τελικώς προκάλεσε οργή και εκνευρισμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι του ζητήθηκε αρμοδίως να παραιτηθεί, αλλά η απάντησή του ήταν ότι είναι εκλεγμένος στη θέση και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, που έδειξε να αιφνιδιάζεται με τη στάση του κ. Κεφαλογιάννη, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ εξαιρετικά ενοχλημένος εμφανίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο τέθηκε θέμα διαγραφής. «Είναι δυνατόν ο γραμματέας του κόμματος να ψηφίζει αντίθετα από την επίσημη γραμμή;», διερωτήθηκε ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά. «Έτσι δίνουμε την εντύπωση ότι το κόμμα έχει διαλυθεί και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», επέμεινε.
Διαφορετική ήταν η προσέγγιση που έκαναν άλλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι, αν επιλεγεί η λύση της διαγραφής, η υπόθεση θα πάρει ανεπιθύμητες διαστάσεις και η ζημιά για την παράταξη θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. «Μια αλλοπρόσαλλη απόφαση σε ένα ελάσσονος σημασίας ζήτημα (σ.σ.: ψηφοφορία) θα εξελιχθεί σε εσωκομματική κρίση», σημείωσαν, με το σκεπτικό ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δεν είναι απλός βουλευτής, αλλά γραμματέας του κόμματος. Πρόσθεταν, δε, ότι από τα γεγονότα «μεγάλος χαμένος» είναι ο ίδιος, καθώς εμφανίσθηκε να διαφωνεί με την άρση της ασυλίας ενός βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκειμένου να δικαστεί για την «επίθεση» εναντίον της βουλευτού του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
Δυσμενείς εντυπώσεις, πάντως, δημιουργήθηκαν και για τη ΝΔ και κατ’ επέκταση για τον πρωθυπουργό, καθώς οι πολίτες είδαν τον γραμματέα του κόμματός του να αγνοεί την επίσημη γραμμή, επιλέγοντας να ακολουθήσει μια πολιτικά επιλήψιμη στάση. Κι αυτό, μάλιστα, λίγες μόνο ώρες μετά τις δημόσιες επισημάνσεις του κ. Σαμαρά για τον επιζήμιο ρόλο που διαδραματίζουν τα δύο «άκρα» (αριστερά – δεξιά) στη χώρα. Έδωσε έτσι την ευκαιρία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διαπιστώσει την αντίφαση: Από τη μια, ο πρωθυπουργός να καταγγέλλει τα άκρα και, από την άλλη, ο γραμματέας του κόμματός του να προσφέρει με την ψήφο του ασυλία σε βουλευτή της Άκρας Δεξιάς.
Η απόφαση του κ. Σαμαρά να αντικαταστήσει τον κ. Κεφαλογιάννη από τη θέση του γραμματέα (θα προωθηθεί στέλεχος της νέας γενιάς) στο συνέδριο του Ιουνίου ήταν ειλημμένη εδώ και αρκετές εβδομάδες. Απλώς τα τελευταία γεγονότα την επικύρωσαν. Στα ηγετικά κλιμάκια υπήρχε συσσωρευμένη απογοήτευση για την απόδοση του κ. Κεφαλογιάννη στη συγκεκριμένη θέση. Η εντολή που πήρε από τον κ. Σαμαρά τον περασμένο Αύγουστο, την επομένη της εκλογής του, ήταν να προχωρήσει αμέσως στην αναδιοργάνωση και την ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού. Ωστόσο, επτά μήνες μετά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αν όχι μηδενικά. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι περισσότερες οργανώσεις του κόμματος υπολειτουργούν ή είναι διαλυμένες, ενώ οι πολίτες έχουν «γυρίσει την πλάτη στα κόμματα». Επιπλέον, στις περιοδείες που έκανε στην περιφέρεια το κλίμα που συνάντησε ήταν αρνητικό λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατομμύρια πολίτες.
Μικρότερο… κακό θεωρούν στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας την κίνηση των άλλων δύο (Γ. Ιωαννίδη, Γ. Καράμπελα) να ψηφίσουν κατά της άρσης της ασυλίας, αν και η περίπτωση του πρώτου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ότι κατέχει κυβερνητική θέση. Η κίνησή τους να προχωρήσουν σε διορθωτικές δηλώσεις ελάφρυνε τη θέση τους και άμβλυνε τις δυσμενείς εντυπώσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αν ο τρίτος δεν ήταν ο κ. Κεφαλογιάννης, οι δύο θα είχαν ήδη διαγραφεί.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ