Σύγκρουση και για τις τράπεζες

Η λακωνική δήλωση του Γ. Στουρνάρα την Τετάρτη, που έκλεισε κάθε «παράθυρο» ουσιαστικής αλλαγής των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, όπως είχαν ζητήσει οι τραπεζίτες, δείχνει ότι και για το θέμα αυτό η «τρόικα» παρέμεινε πεισματικά άκαμπτη και προσηλωμένη στο κείμενο του Μνημονίου, παρότι οι έλληνες τραπεζίτες απηύθυναν δραματικές προειδοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τελικά, η «τρόικα» δέχθηκε μόνο μια μικρή, άτυπη παράταση στο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ απέρριψε το βασικό αίτημα, που έχει τεράστια σημασία ιδιαίτερα για τον όμιλο Εθνικής – Eurobank, για αλλαγή του τρόπου κάλυψης των κενών κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καλύψει πρώτα την αρνητική καθαρή θέση των τραπεζών και οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν τα υπόλοιπα, μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η «τρόικα» τράβηξε τη διαπραγμάτευση στα άκρα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για καλύτερη μεταχείριση του ισχυρότερου εγχώριου ομίλου: Τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι, αν ο ενιαίος όμιλος δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια, θα έπρεπε να ακολουθηθεί ξεχωριστή διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου από την Εθνική και τη Eurobank, ακόμη κι αν αυτό οδηγούσε σε αναστροφή της συγχώνευσης!

Θέλουν ν’ αρπάξουν τις τράπεζες

Δεν είναι σαφές αν αυτή η σκληρή στάση της «τρόικας» είναι απολύτως αθώα ή υποκρύπτει κάποιο σχέδιο κρατικοποίησης μεγάλων τραπεζών, ώστε να πουληθούν φθηνά σε ξένους ενδιαφερομένους, όπως επιμένουν να λένε πολλά τραπεζικά στελέχη. Γεγονός είναι, πάντως, ότι ούτε σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αλλάξει κάτι σε σχέση με τις αρχικές, «σκληρές» προβλέψεις του Μνημονίου, και αυτό ήδη αντικατοπτρίζεται στο Χρηματιστήριο, όπου τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν…


Σχολιάστε εδώ