ΠAΡΕ… ΔΩΣΕ…

Το αποτέλεσμα θα δείξει…

H «τρόικα» -και ιδιαίτερα η εν Αθήναις μόνιμη αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για ορισμένους «βαρόνους» της ελληνικής διαπλοκής. Δεν θα ήταν υπερβολή, μάλιστα, να πει κανείς ότι έχει στοχοποιήσει μεγαλοεπιχειρηματίες με «πλοκάμια» στην ενημέρωση, στα δημόσια έργα ή σε μεγάλες αγορές με έντονα ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά (βλ. αγορά καυσίμων).

Ενημερωμένες πηγές της στήλης λένε ότι αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται στους κύκλους των δανειστών μας δεν είναι εντελώς άσχετο με την ξαφνική «αφύπνιση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που τόλμησε εσχάτως να προχωρήσει σε αιφνίδιους ελέγχους σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αναζητώντας στοιχεία για καρτέλ σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων. Και μιλάμε για ξαφνική «αφύπνιση».

Μένει να φανεί, το προσεχές διάστημα, αν αυτοί οι έλεγχοι θα καταλήξουν σε αποτελέσματα, δηλαδή στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν «στήσει» δημόσιους διαγωνισμούς, ή στα… βράχια, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις ελέγχων σε ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα (όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τις αιφνιδιαστικές εφόδους στις μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας προ πενταετίας).

Σε κάθε περίπτωση, η ξαφνική αποφασιστικότητα της Επιτροπής στον έλεγχο πανίσχυρων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ανοίγει «παράθυρα» αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, με δυσβάστακτο κόστος για την ελληνική οικονομία. Και ναι μεν ο κ. Δ. Κυριτσάκης, επιτέλους, παίρνει το… όπλο του, αρκεί όμως να μην αποδειχθεί (πάλι) ότι έχει άσφαιρα πυρά…

Πανάκριβες… πρασινάδες

Ακριβά θα πληρώσουμε τον «πράσινο» ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας τα τελευταία χρόνια. Θεωρητικά, η «καθαρή» ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι μια καλή ιδέα. Μόνο που το ρεύμα που παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο δεν είναι τζάμπα. Αντίθετα, είναι η ακριβότερη μορφή ενέργειας, ίσως μάλιστα να είναι εξωφρενικά ακριβή για μια χώρα με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Τα γράφουμε αυτά εξ αφορμής του προβληματισμού που αναπτύσσεται σε κυβέρνηση και «τρόικα» σχετικά με τις τεράστιες «τρύπες» στο ενεργειακό μας σύστημα, που κυρίως δημιουργούνται από την άθλια οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με συνέπεια τη γνωστή σε όλους «εκτόξευση» των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτή η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών αλλά και η αυξημένη πλέον συμμετοχή του πανάκριβου ρεύματος από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στη συνολική κατανάλωση ενέργειας έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ». Ως γνωστόν, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ -και ειδικότερα από το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας- περιμένουν να πληρωθούν και οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι, όσο αυξάνονται τα «φέσια» στη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα αυξάνει και η κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ, τόσο μεγαλώνει και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, από τον οποίο περιμένουν να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Ήδη πληροφορούμαστε ότι η «τρύπα» του λογαριασμού έχει φθάσει τα 330 εκατ. ευρώ, με την προοπτική, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, να διπλασιασθεί έως τα τέλη του έτους. Εν ολίγοις, τώρα που αναπτύξαμε αρκετά την «πράσινη» ενέργεια δεν έχουμε τρόπο να την πληρώσουμε! Κι αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση, όσοι έχουν επενδύσει στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν θα έχουν καλή κατάληξη: Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα βρεθούν «κουρεμένοι»…


Σχολιάστε εδώ