Παράνομο και αντισυνταγματικό το χαράτσι για το 2013

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι το χαράτσι για τα ακίνητα θα εισπραχθεί με άλλο τρόπο, που όμως ούτε ήθελε να ακούσει η «τρόικα», υποστηρίζοντας ότι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μαζέψεις λεφτά. Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν και ο Κουβέλης, όμως η αντίσταση τους δεν κράτησε παρά μόνο λίγες ώρες…

Αδιαφορώντας, αν και κορυφαίοι νομικοί και το Συμβούλιο της Επικράτειας με απόφαση του επί της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχουν κρίνει ότι η είσπραξη μέσω της ΔΕΗ είναι για το 2013 παράνομη, γιατί ο νόμος με τον οποίο επιβλήθηκε ήταν προσωρινής χρονικής ισχύος, θα ίσχυε μόνο για το 2011 και το 2012.

Επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματικός, γιατί όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η δυνατότητα διακοπής του ρεύματος σε όποιον δεν καταβάλλει το τέλος είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές επιταγές.

Συμπερασματικά:

• Το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) αυτή τη στιγμή έχει κριθεί αντισυνταγματικό ως προς τη διακοπή του ρεύματος από τη ΔΕΗ στην περίπτωση μη πληρωμής και επομένως η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα και δεν μπορεί να το εισπράξει.
• Εάν κάποια στιγμή κριθεί αμετάκλητα ως αντισυνταγματικό, οι πολίτες που το έχουν καταβάλει θα μπορούν να το αναζητήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν και
• Το ΕΕΤΗΔΕ θεσπίστηκε μόνο για τα έτη 2011 και 2012 και επομένως ούτε το Δημόσιο και φυσικά ούτε η ΔΕΗ έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν ΕΕΤΗΔΕ από 1 Ιανουαρίου 2013.

Στουρνάρας: Ας λέει ό,τι θέλει το Συμβούλιο Επικράτειας…

Όμως όλα αυτά δεν απασχολούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Έχει την άποψη ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν τον δεσμεύουν και είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και φέτος την είσπραξη του χαρατσίου μέσω της ΔΕΗ, που με την απειλή να μείνεις στο σκοτάδι θα αναγκασθείς να το πληρώσεις.

Σε σχετική συζήτηση με σημαντικό παράγοντα της δικαστικής και της πολιτικής εξουσίας, ότι θα είναι παράνομη η είσπραξη για το 2013, η απάντηση του ήταν:

– Δεν ξέρω τι λέει το Συμβούλιο της Επικράτειας, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να βρω χρήματα.

Και την Πέμπτη το βράδυ από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, o κ. Στουρνάρας υλοποιώντας τις τελεσιγραφικές εντολές της «τρόικας» ανακοίνωσε ότι και το 2013 θα εισπραχθεί το χαράτσι με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, γράφοντας το ΣτΕ στα παλιά του υποδήματα, αν έχει βέβαια παλιά…

Τελικά οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις ισχύουν μόνο για τον λαουτζίκο, για όποιον δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη…

Τι λέει η απόφαση του ΣτΕ

Στην υπʼ αριθ. 1972/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Kρίθηκε αντίθετη προς τις συνταγματικές επιταγές η δυνατότητα διακοπής ρεύματος που προβλέπεται στο άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για όποιον δεν καταβάλλει το τέλος. Πιο συγκεκριμένα, το ΣτΕ θεώρησε η εν λόγω πρόβλεψη αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συμβατική σχέση μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και προσβολή του δικαιώματος του πρώτου για ελεύθερη απόλαυση των απορρεόντων από τη σχετική σύμβαση προμήθειας δικαιωμάτων του. Η Ολομέλεια του Ακυρωτικού Δικαστηρίου δέχθηκε ότι με την κύρωση της διακοπής του ρεύματος σε φορολογούμενο επειδή δεν είναι συνεπής με φορολογικές υποχρεώσεις άσχετες προς τις απορρέουσες από τη σύμβαση παροχής ρεύματος υποχρεώσεις του, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, διότι πρόκειται περί μέτρου το οποίο οδηγεί σε αναίρεση της καθολικότητας της παροχής υπηρεσιών κοινωφελούς δικτύου και εξυπηρέτησης για λόγο ο οποίος δεν είναι συναφής με την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διακοπή της ηλεκτροδότησης κρίθηκε ότι συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση».

Η παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας εκδόθηκε έπειτα από την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του γνωστού δικηγόρου Αντώνη Αργυρού, ο οποίος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου ήταν υπουργός Επικράτειας.


Σχολιάστε εδώ