Πήγε να προκαταλάβει τον Σαμαρά ο Κακλαμάνης

Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του Νικ. Κακλαμάνη, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων. Δηλώνοντας μάλιστα ότι η απόφασή του αυτή είναι άσχετη με την επιλογή που πρόκειται να κάνει το κόμμα του και διευκρινίζοντας ότι πρόθεσή του είναι να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Επί της ουσίας, με την κίνησή του αυτή ο κ. Κακλαμάνης επιχειρεί να προκαταλάβει τις αποφάσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό είτε για να αναγκαστεί να του δώσει το χρίσμα, είτε -το προτιμά περισσότερο- να περιοριστεί στη στήριξη της… ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του! Διότι, όπως σημειώνει, «πέρασε η εποχή των κομματικών δημάρχων».

Η αναγγελία του πρώην δημάρχου, ότι θα διεκδικήσει εν νέου το αξίωμα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια μεταξύ των βουλευτών της παράταξης, αλλά και στελεχών του δήμου. Κάθε άλλο παρά θετική ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτήρισαν «άκαιρη», «βιαστική» και… «αδιέξοδη» την πρωτοβουλία του. «Κανείς δεν μπορεί να φέρει προ τετελεσμένων τον Αντ. Σαμαρά» υπογράμμιζαν, ενώ παράγοντες που δεν έχουν κρύψει την αντιπάθειά τους για τον κ. Κακλαμάνη σημείωναν ότι «ένας άνθρωπος που έχασε από τον… ανύπαρκτο Καμίνη, δεν δικαιούται δεύτερη ευκαιρία»! Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμιζαν ότι την ίδια τακτική ακολούθησε και όταν θέλησε να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά προσπάθησε να αποσπάσει τη στήριξη του κ. Σαμαρά και στη συνέχεια κατέβηκε υποψήφιος κόντρα στην επιλογή της ηγεσίας, που ήταν ο Μ. Κεφαλογιάννης, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα θερμό δεν είναι το κλίμα και μεταξύ των βουλευτών της παράταξης, που θεωρούν ότι ο κ. Κακλαμάνης, μετά την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές, «έχει κλείσει τον κύκλο του στη τοπική αυτοδιοίκηση». Άλλοι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη μιας εντελώς νέας υποψηφιότητας, που θα είναι απαλλαγμένη από τα «άγη» του παρελθόντος. Κατά καιρούς έχει συζητηθεί το όνομα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μ. Βορίδη, ο οποίος αν όχι στον πρώτο, σίγουρα στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε να πάρει τις ψήφους των Αθηναίων που κινούνται στο τόξο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. Υπογείως δε και αυτών που στις τελευταίες εθνικές εκλογές επέλεξαν να δώσουν την ψήφο τους στη Χρυσή Αυγή. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Βορίδης θα δεχθεί να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων ή θα αναμένει να ανοίξουν οι διαδικασίες για πιο υψηλά αξιώματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επιθυμία του να κατέλθει υποψήφιος έχει εκφράσει και ο βουλευτής της Αʼ Αθηνών Ανδρ. Ψυχάρης, ωστόσο δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες. Δεν έχει ούτε την αναγνωρισιμότητα ούτε το πολιτικό εκτόπισμα για να διεκδικήσει με αξιώσεις δημαρχιακό θώκο. Στο παρελθόν ακούστηκε το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές μετακινήθηκε από το Ρέθυμνο στην Α’ Αθηνών. Δεν πρέπει κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο τελικά να επιλεγεί ένα όνομα-έκπληξη, που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα για να κερδίσει τις εκλογές. Σε κάποια από τις συζητήσεις, που έχουν γίνει κατά καιρούς στα ηγετικά κλιμάκια, «έπεσε στο τραπέζι» και το όνομα του… υπουργού Δημ. Τάξης Ν. Δένδια! Στη λογική ότι αν συνεχίσει να παράγει θετικό έργο στο υπουργείο, θα μπορούσε να είναι μια «πολύ καλή υποψηφιότητα». Κι αυτό με το σκεπτικό ότι και οι επόμενες εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων θα κριθούν στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ