Οι… «λεπτομέρειες»
Όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει το «Π» στο σχετικό ρεπορτάζ της προηγούμενης Κυριακής, η «τρόικα» σήκωσε «κίτρινη κάρτα» για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και απαιτεί, στις δύο εβδομάδες που μένουν μέχρι να επανέλθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές, να λάβει από την κυβέρνηση πλήρες πρόγραμμα για όλες τις συμπεφωνημένες κινήσεις μείωσης προσωπικού στο Δημόσιο:
Πόσοι επίορκοι και ακατάλληλοι υπάλληλοι θα απολυθούν και πότε, πόσοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εντός του 2013, με την προοπτική να απολυθούν έναν χρόνο αργότερα ως πλεονάζοντες, και πώς τελικά θα εκπληρωθεί η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης για ένταξη 27.000 υπαλλήλων σε «κινητικότητα» ως το τέλος του 2013, με την προοπτική οι περισσότεροι από αυτούς, όπως αναφέρει το Μνημόνιο, να απομακρυνθούν οριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η «τρόικα» διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο συμφωνημένο πρόγραμμα, παρά μόνο τρόπους εφαρμογής του. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τέτοια αιτήματα μπορούν να υποβληθούν μόνο σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από την «τρόικα», πλην όμως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εμμένουν στην αρχική συμφωνία για επαναδιαπραγμάτευση μετά τις γερμανικές εκλογές, γι’ αυτό και ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε με δηλώσεις του την Τετάρτη το ενδεχόμενο να επιδιώξει η κυβέρνηση πολιτική διαπραγμάτευση υψηλού επιπέδου. Εν ολίγοις, στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, που η κυβέρνηση ορθά εκτιμά ότι έχει εν δυνάμει «εκρηκτικές» πολιτικές προεκτάσεις, η Αθήνα βρίσκεται παγιδευμένη στις… γραμμές του Μνημονίου που μόλις πρόσφατα συνομολόγησε.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» για τις οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» δεν είχαν τον χαρακτήρα… κολοκυθιάς για τον αριθμό των δόσεων (θα είναι 36; 48; 60; 90;), όπως άφηνε η κυβέρνηση να «διαρρεύσει», ότι η ίδια έχει «φιλολαϊκά» σχέδια, αλλά η… κακή «τρόικα» τα μπλοκάρει. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πέρα από τις διαφωνίες για τους επιμέρους όρους της νέας ρύθμισης, η «τρόικα» έχει απαιτήσει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να παρουσιάσει ακριβείς προβλέψεις για τα έσοδα που θα φέρει η ρύθμιση στα κρατικά ταμεία. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, έχει ζητηθεί να διαμορφωθούν δεσμευτικοί εισπρακτικοί στόχοι, που εάν δεν εκπληρωθούν θα καλυφθούν αυτομάτως με άλλα μέτρα.
Ύφεση πάνω από 5% – Πάει για το τέλος του 2014 η ανάκαμψη!
Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προγράμματος, έγινε σαφές πως, παρότι δεν αποτελούν την «καρδιά» αυτού του ελέγχου (θα συζητηθούν σοβαρά στον επόμενο), η «τρόικα» έχει εντοπίσει πλήθος (γνωστών…) προβλημάτων, που οδηγούν σε πιθανό εκτροχιασμό. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μόνο η Κομισιόν, προς το παρόν, επιμένει στις αρχικές προβλέψεις) εκτιμούν τώρα ότι η φετινή ύφεση θα είναι πολύ βαθύτερη (συρρίκνωση του ΑΕΠ περισσότερο από 5%) και ότι η ανάκαμψη μετατίθεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, κάτι που ανατρέπει ολόκληρη τη βάση του οικονομικού προγράμματος. Επιπλέον, έχουν εντοπισθεί οι τεράστιες υστερήσεις στην είσπραξη των φόρων που συνδέονται με την κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης), όπως και η νέα «τρύπα» στις εισπράξεις εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, που με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι κρίσιμοι φορείς για τη διαμόρφωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, όπως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο ΕΟΠΥΥ, έχουν πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα από τα προβλεπόμενα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, όλοι οι δημοσιονομικοί στόχοι βρίσκονται στον «αέρα», παρότι η κυβέρνηση, με τα γνωστά τεχνάσματα, παρουσιάζει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για το α’ δίμηνο του έτους.