«Μην περιμένετε κούρεμα χρέους από τους Γερμανούς»!

Ο Λη Μπουκέιτ, με δηλώσεις του στη βρετανική «Guardian» προέβλεψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το δυσβάστακτο ελληνικό χρέος προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να «κουρευτεί» μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως περιμένουν πολλοί στην Ελλάδα. Κανένας ευρωπαίος ηγέτης, τονίζει ο τέως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI, δεν θα δεχθεί να χάσει η χώρα του χρήματα από δάνεια διάσωσης, μέσω μιας διαγραφής χρέους.

Το μόνο που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δηλαδή πρωτίστως η γερμανική, είναι να επιμηκυνθεί στο… διηνεκές ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και με πολύ χαμηλά επιτόκια. Για την Ελλάδα, τόνισε ο Μπουκέιτ, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μια παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων κατά… 40 χρόνια, με διαμόρφωση του επιτοκίου στο 2%! Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα μεγάλης διάρκειας, αφού οι ιδιώτες πιστωτές θα γνώριζαν με ασφάλεια ότι τα δικά τους δάνεια θα αποπληρωθούν πολύ πριν χρειασθεί να ξεπληρώσει η Ελλάδα τα δάνεια προς τις κυβερνήσεις.

Δέσμια η Ελλάδα για δεκαετίες

Για την ελληνική οικονομία, μια τέτοια λύση δεν θα ήταν δυσμενής, αφού και η επιμήκυνση δανείων με χαμηλά επιτόκια θα επέτρεπε να πάρουμε βαθιά «ανάσα» από τη θηλιά του χρέους.

Όμως, για την πολιτική θέση της χώρας, η επιμήκυνση της διάρκειας του διακρατικού δανεισμού θα είχε αναμφίβολα ολέθριες συνέπειες: η Ελλάδα θα παρέμενε για δεκαετίες δέσμια των ξένων κυβερνήσεων-πιστωτών, αδυνατώντας να αποφύγει την ασφυκτική επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής και μετατρεπόμενη στην πρώτη… αποικία χρέους της Ευρωζώνης. Αρκεί να αναφερθεί ότι, όταν συμφωνήθηκε το πρώτο Μνημόνιο, το 2010, η χώρα προγραμματιζόταν να εξοφλήσει όλα τα δάνεια από κυβερνήσεις και ΔΝΤ ως το τέλος του 2016, ενώ, αν εφαρμοσθεί η ιδέα του Μπουκέιτ για επιμήκυνση, θα συνεχίσει να εξυπηρετεί διακρατικά δάνεια και μετά το… 2050, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διεθνή θέση της χώρας και τη στοιχειώδη ελευθερία άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Οι προβλέψεις του αμερικανού νομικού, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα, έχουν μεγάλη βαρύτητα, καθώς εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα κληθεί και πάλι να συμβουλεύσει την κυβέρνηση για την επόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Και υπενθυμίζουν ότι ο Μπουκέιτ, πολύ πριν προσληφθεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση ως σύμβουλος για το PSI, ήταν αυτός που σε εκτενές άρθρο του είχε υποδείξει τον τρόπο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (μέσω των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης) και αυτή ακριβώς η μέθοδος ακολουθήθηκε τελικά, κατά γράμμα, από την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο Μπουκέιτ συμβουλεύει σχεδόν όλα τα κράτη που αναδιαρθρώνουν τα χρέη τους εδώ και 30 χρόνια, αρχής γενομένης από την αναδιάρθρωση του χρέους του Μεξικού, ενώ πρόσφατα, εκτός από την Ελλάδα, συμβούλευσε και την Ισλανδία, για την αναδιάρθρωση του χρέους των τραπεζών της.


Σχολιάστε εδώ