Μήνυμα Πούτιν στον Σαμαρά

Και μόνο το γεγονός ότι χρειάσθηκε να έρθει εκτάκτως στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας για μια επίσκεψη δυο ωρών, ενώ ήταν προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι του στην Κίνα, δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί και απειλούσε τη διατάραξη των παραδοσιακών σχέσεών μας με τη Ρωσία. Και σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες ο πρόεδρος της Gazprom μετέφερε προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Ρωσίας προς τον έλληνα πρωθυπουργό, το οποίο αναφερόταν και σε άλλα θέματα πέραν της ιδιωτικοποίησης των δυο κρατικών οργανισμών, όπως για στενότερη συνεργασία αλλά και για τις εξελίξεις στην καυτή περιοχή μας.

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη στη Μόσχα του υφυπουργού Επικράτειας και κυβερνητικού εκπροσώπου πριν από δυο εβδομάδες Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με παράγοντες του Κρεμλίνου, στους οποίους μετέφερε τις θέσεις του Μαξίμου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο πρωθυπουργός κ. Σαμαρας στην κατʼ ιδια συνάντηση που είχαν οι δυο, η οποία κράτησε σαράντα λεπτά και η συζήτηση έγινε στα αγγλικά, κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του ρωσικού κολοσσού κ. Μίλερ, ότι μοναδικό κριτήριο για την απόκτηση των δυο εταιρειών μεταφοράς και εμπορίας φυσικού αερίου, είναι η υψηλότερη τιμή που θα προσφερθεί και ο διαγωνισμός θα είναι απόλυτα διαφανής.

O κ. Μίλερ είχε τους προβληματισμούς του για τις διαδικασίες του διαγωνισμού, με όρους που είχαν προστεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στις αρχικές προδιαγραφές και στην ουσία απέτρεπαν τη συμμετοχή. Αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι η προσφορά θα πρέπει να συνοδεύεται με δεσμευτική εγγυητική επιστολή ύψους 20% του ποσού της προσφοράς, η οποία σε περίπτωση αποχώρησης σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας, λόγω αλλαγής των όρων, θα καταπίπτει, που σήμαινε ότι στην προσφορά 1 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Gazprom, η εγγυητική θα ήταν 200 εκατ. ευρώ. Επίσης υπήρχε όρος ότι που προβλέπει έλεγχο των προσφορών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, που θα κρατήσει περίπου 10 μήνες.

Για αυτές τις αλλαγές ο πρωθυπουργός δεν είχε καθόλου ενημερωθεί από τον (πρώην πλέον) πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλο!

Από τη συνάντηση των δυο ανδρών αυτό που βγήκε είναι ότι τα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, για την καθαρότητα των διαδικασιών πώλησης του… οχήματος ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ που οδηγεί το ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ μάλλον διαλύονται.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις αμερικανικές… επιθυμίες να μην περάσουν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια, γιατί έτσι θα έχει ισχυρή ενεργειακή επιρροή στην Ευρώπη, τόνιζαν ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι (μέσω του ΔΝΤ, που μετέχει στην «τρόικα») έβαλαν τις δυο εταιρείες πρώτες στο… πωλητήριο, από το οποίο πρέπει μέσα στο 2013 να προκύψουν 2,5 δισ. ευρώ έσοδα. Και πρόσθεταν, ας δώσουν εντολή να μην πουληθούν.

Σε Σκοπιανούς η ΛΑΡΚΟ

Εκτός από την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για την οποία δεν είχε ιδέα το Μαξίμου, ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης, περίεργος είναι ο ρόλος του κ. Αθανασόπουλου και με τον χειρισμό της πώλησης της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς κανένα λόγο και ούτε να υπάρχει υποχρέωση ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ έστειλε στην Κομισιόν όλο το φάκελο της ΛΑΡΚΟ και από τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν ότι 500 εκατ. ευρώ είναι παράνομες επιδοτήσεις από το κράτος και αυτά θα πρέπει να επιστραφούν. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, άλλωστε είναι γνωστή η οικονομική κατάρρευσή της και άλλη λύση δεν υπάρχει από την πτώχευση! Για τη ΛΑΡΚΟ έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον σκοπιανή εταιρεία και αυτό δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα…

Δεν κάνει πίσω ο Σαββίδης

Ως προς τη ΣΕΚΑΠ, με την παράταση που δόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ επί ημερών Αθανασόπουλου –και αυτό προκαλεί στο Μαξίμου άλλο ένα ερώτημα– για την υποβολή προσφορών, εμφανίσθηκαν τέσσερις εταιρείες, που όπως λέγεται είναι όλες τουρκικών συμφερόντων και αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η Άγκυρα έχει βάλει στόχο να πάρει την κρίσιμη για τη Θράκη καπνοβιομηχανία. Το εμπόδιο όμως λέγεται Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είναι αποφασισμένος να κρατηθεί σε ελληνικά χέρια η ΣΕΚΑΠ.


Σχολιάστε εδώ