Κουβέλης: Η διακριτή μας θέση δεν απειλεί την κυβέρνηση!

Ούτως ή άλλως, η απόσταση που χωρίζει την επιτυχία από την αποτυχία στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την «τρόικα» είναι πολύ μικρή κι έτσι οι συσκέψεις που προηγήθηκαν όλες αυτές τις μέρες ήταν αλλεπάλληλες, προκειμένου η τρικομματική κυβέρνηση να δείξει το καλύτερο πρόσωπό της στους… μουσαφίρηδες.

Εν τέλει, η «τρόικα» έφυγε έχοντας καταγράψει ότι το λεγόμενο ορόσημο του Μαρτίου δεν έχει εκπληρωθεί, δίνοντας ουσιαστικά πίστωση χρόνου στην ελληνική πλευρά για να προετοιμάσει πιο ολοκληρωμένα τις προτάσεις της και εκείνη θα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω.

Ενδεικτικό της έντασης, της ανησυχίας, αλλά και των αρρυθμιών που παρουσιάστηκαν εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αποτέλεσε η δημόσια παρέμβαση, με αιχμές προς την «τρόικα», του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης ανέβασε τους τόνους και προχώρησε σε μια ηχηρή προειδοποίηση προς τους δανειστές, στέλνοντας το μήνυμα πως «η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της». Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου, ασκώντας κριτική στη στάση των δανειστών, έκανε ταυτόχρονα έκκληση για να μην… τραβήξουν το σχοινί και να κινηθούν με ευελιξία, καθώς ο λαός της χώρας δεν αντέχει άλλη «γροθιά» στο στομάχι.

Το κόμμα με τις αριστερές καταβολές, και ενώ είχε φουντώσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ανησυχία για τις εξελίξεις με την τριμερή, επεσήμανε πως «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η “τρόικα” και οι ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΗΜΑΡ τόνισε εκ νέου τις πάλαι ποτέ ξεθωριασμένες «κόκκινες» γραμμές της, κρίνοντας αναγκαία την προώθηση των μέτρων, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ελάφρυνση των νοικοκυριών και η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών που δεν έχουν κανένα ενήλικα εργαζόμενο, προτάσσοντας έτσι τις κοινωνικές της ευαισθησίες και την κοινωνική συνοχή.

Στο μεταξύ, τα τηλέφωνα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στις αρχές της βδομάδας πήραν φωτιά. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι δύο άντρες συζήτησαν όλα τα κρίσιμα υπό διαπραγμάτευση με την «τρόικα» ζητήματα.

Ο κ. Κουβέλης, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές στο «Π», επέμεινε και εξήγησε στον πρωθυπουργό –που είχε και την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία– τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, τόνισε ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Συν τοις άλλοις, είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση της Αγίου Κωνσταντίνου για την έλλειψη ενημέρωσης –για ακόμη μία φορά– από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Πάντως, όσο και να ανθίσταται το κόμμα με το αριστερό DNA στις απαιτήσεις και τις εμμονές της «τρόικας» βάζοντας «κόκκινες γραμμές», αυτό που κρατάμε επί της παρούσης είναι η… ψυχρολουσία που υπέστη ο υποτυπώδης κυβερνητικός σχεδιασμός, αφού οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν και το… μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται!

Ομιλία με… πολλούς αποδέκτες

Την πρώτη του δημόσια ανοιχτή ομιλία μετά τις εκλογές πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο Σινέ Κεραμεικός. Οι επιτελείς της Αγίου Κωνσταντίνου προϊδέαζαν μέρες τώρα για μια ομιλία-έκπληξη κι αυτό διότι ο κ. Κουβέλης προχώρησε πράγματι σε μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση, δίνοντας ταυτόχρονα ένα κοινωνικό στίγμα στη ρητορική του.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ –εν είδει απολογισμού– αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «δεν κρύβουμε ότι δεν συμφωνούμε με όλα όσα έγιναν από την κυβέρνηση αυτούς τους 9 μήνες… υπάρχουν πλευρές της ασκούμενης πολιτικής που δεν μας εκφράζουν», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η διακριτή μας θέση δεν απειλεί την κυβέρνηση». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού δήλωσε ρητά πως «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα μέτρα», αναφέρθηκε στην ιστορική επιλογή που έκανε η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε, «συμβάλλοντας στη σωτηρία της χώρας και στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα», ενώ, όπως επεσήμανε ο κ. Κουβέλης φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, «είχαμε και εμείς τη δυνατότητα να μείνουμε στο έδαφος της διαμαρτυρίας… όμως η αγωνιστική πολιτική στάση δεν ταυτίζεται με την υποχρεωτική παραμονή στα έδρανα της αντιπολίτευσης».

Η πολιτική εκδήλωση διοργανώθηκε ένα 24ωρο αφότου αναχώρησε η «τρόικα» από την Αθήνα χωρίς να έχει αρθεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να επαναλάβει ρητά τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του, να επιμείνει στο ότι «οι δανειστές είναι και εταίροι» και να υποστηρίξει την άποψη πως η ΔΗΜΑΡ αγωνίζεται για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Επιπλέον, εξήρε την ανάγκη για δημιουργία ενός πλέγματος μέτρων προστασίας και αλληλεγγύης, κυρίως για τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να εστιάσει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών μοχλών στις χώρες που πλήττονται, ενώ από την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ δεν θα μπορούσε να λείπει η «απάντηση» στα όσα έχουν ειπωθεί για την Κεντροαριστερά και για τη συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού (απάντηση επί της ουσίας στα όσα έχει διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος), εμμένοντας στην άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της ανασυγκρότησης του χώρου της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας από τη βάση, όντας αντίθετη σε συναντήσεις κορυφής.

Τέλος, κερασάκι στην… τούρτα ήταν οι εκτενείς αιχμές του κ. Κουβέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία τόνισε εν ολίγοις πως τάζει τα πάντα στους πάντες ανέξοδα, προχωρώντας σε «οβιδιακές μεταμορφώσεις».

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ