Κατεδαφίσεις και «κόκκινη γραμμή» για τα αυθαίρετα!

Φαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα εφαρμογής του νόμου και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που επικρατούσαν μέχρι σήμερα ότι «ποτέ δεν κατεδαφίζονται αυθαίρετα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ενέργειες κατεδάφισης υπήρχε ζωντανή κάλυψη από πολλά κανάλια, με σχόλια δημοσιογράφων και καλεσμένων ότι «δεν πίστευαν στα μάτια τους». Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο, ακόμη κι αν δεν το λένε ευθέως από το υπουργείο: «Τέλος η ανοχή στα αυθαίρετα, ειδικά σε δάση, παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους». Όπως έχουμε αποκαλύψει, το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση, εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων, ένα νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα. Και το μήνυμα των κατεδαφίσεων συμπλέκεται άμεσα με αυτό. Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, δεν πρόκειται να γίνει καμία νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε περιοχές που προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα.

Νέα ρύθμιση για αυθαίρετα

Όπως αποκαλύψαμε προ δύο εβδομάδων, ο Στ. Καλαφάτης στο ΥΠΕΚΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα. Στοχεύει σε συνολική ρύθμιση του ζητήματος και γι’ αυτό έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο επαφής με αρμόδιους φορείς, με εκπροσώπους ενδιαφερομένων, με συζητήσεις στη Βουλή και άλλα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου που (μας λένε) θα μας εκπλήξει! Σε αυτό θα περιλαμβάνεται οριστική νομιμοποίηση μικροαυθαιρεσιών αλλά και κάποιου μεγέθους υπερβάσεων στη δόμηση, ενώ θα μπορεί να γίνεται τακτοποίηση για 30 χρόνια για τα ακίνητα που στερούνται οικοδομικής άδειας.

Σημείο-κλειδί της διαδικασίας είναι η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, πέραν της οποίας δεν θα γίνεται δεκτή καμία νέα αυθαιρεσία. Αυτή η ημερομηνία (28/7/2011) είναι η ημερομηνία ισχύος του νόμου 4014 που ισχύει σήμερα για τα αυθαίρετα.

Η καινοτομία που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ, και σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά σήμερα, είναι ότι θα υπάρξει πολύ γρήγορα επίσημος τρόπος απόδειξης για το αν το ακίνητο υπήρχε ή όχι τον Ιούλιο του 2011! Συγκεκριμένα, στο υπό διαμόρφωση σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΚΑ, επισήμως, θα διαθέτει αεροφωτογραφίες ή ορθοφωτοχάρτες αυτής της ημερομηνίας (!), διαθέσιμους στο ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με τους οποίους θα αποδεικνύεται επισήμως αν το ακίνητο είχε χτιστεί τότε! Η υποβολή αποσπάσματος αυτού του χάρτη με σημειωμένο το ακίνητο θα είναι υποχρεωτική για την ένταξη στις ρυθμίσεις του νόμου! Η ύπαρξη αυτών των χαρτών, τους οποίους έχει ήδη δρομολογήσει το ΥΠΕΚΑ να προμηθευθεί σύντομα, αποτελεί καινοτομία και κλείνει τον δρόμο σε όσους προσπάθησαν ή σκόπευαν να «τακτοποιήσουν» αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά την ψήφιση του 4014. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε πολλά τουριστικά νησιά του Αιγαίου, οι οποίες, με τη ρύθμιση που προωθείται, δεν έχουν καμία ελπίδα νομιμοποίησης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρόβλεψη αυτή του ΥΠΕΚΑ, που «θωρακίζει» θεσμικά και νομικά την «κόκκινη γραμμή» με την αυθαιρεσία, έχει γίνει (ατύπως) δεκτή με επαίνους από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγοντας τον δρόμο γενικότερα για το νέο νομοθέτημα.

****

• Το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε σε μια ακόμη απόφαση-έκπληξη την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποδεικνύει ότι έχει μετακινηθεί στον τρόπο με τον οποίο εξετάζει υποθέσεις που έχουν να κάνουν με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για την αδειοδότηση εμπορικών κέντρων και υπεραγορών στην ελληνική περιφέρεια (εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης) είναι αντισυνταγματικό. Θυμίζουμε ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η Περιφέρεια, πριν αδειοδοτήσει, κρίνει τις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις, όπως την επιρροή στα μικρά καταστήματα της περιοχής, τις θέσεις εργασίας κ.λπ. Το ΣτΕ κρίνει ότι τέτοιοι περιορισμοί εμποδίζουν την οικονομική ελευθερία (δεν επιτρέπουν την ελεύθερη εγκατάσταση επιχειρήσεων), ενώ παράλληλα δεν συμβαδίζουν με τις διατάξεις για βιώσιμη ανάπτυξη βάσει ορθολογικού σχεδιασμού, καθώς οι αρμόδιοι κρίνουν κατά περίπτωση και όχι στη βάση ενός γενικότερου σχεδίου. Οπότε, αναμένουμε πολύ σύντομα αλλαγές και στο συγκεκριμένο ζήτημα, πιθανώς στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ.

• Μπλόκαρε η Κομισιόν τα σχέδια για δημιουργία υπερεθνικού μεγέθους γίγαντα στον χώρο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας… Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank, δεν θα υποβάλει τελικά πρόταση υποχρεωτικής εξαγοράς των μετοχών της EurobankProperties, καθώς δεν έλαβε τη σχετική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς για λόγους συγκέντρωσης στον ελληνικό χώρο. Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος του Ομίλου της Εθνικής στον χώρο των ακινήτων είναι πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μετά τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΕΕΠΑΠ, δεν αποκλείεται νέα προσπάθεια συγχώνευσης, καθώς όλοι εκτιμούν ότι θα εισέλθουν στον χώρο ξένα κεφάλαια και θα γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.

• Αληθεύει ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί «έχουν φορτώσει» με τη διοίκηση του ΤΕΕ διότι έχει χάσει όλες τις μάχες που έδωσε (ή δεν έδωσε…) γι’ αυτούς λόγω κακού σχεδιασμού; Και φωνάζουν διότι τον τελευταίο καιρό το ΤΕΕ ασχολείται κυρίως με τα δικαιώματα και τα θέματα των μηχανικών που είναι δημόσιοι υπάλληλοι…

****

Νέο «πονοκέφαλο» δημιουργεί το ΥΠΟΙΚ σε όσους έχτισαν πολυκατοικία σε οικόπεδό τους και πούλησαν (ή προτίθενται να πουλήσουν) τα διαμερίσματα που απέκτησαν, ακόμη κι αν τα έλαβαν ως αντιπαροχή από εργολάβο. Το ΥΠΟΙΚ αποδέχθηκε εισήγηση του ΝΣΚ σύμφωνα με την οποία κάθε τέτοιο εισόδημα είναι εισόδημα από εμπορική επιχείρηση, επομένως φορολογείται αναλόγως! Το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με την απόφαση, εισάγονται κάποια μόνο κριτήρια, ενώ αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της «φορολογικής αρχής» (άρα του τοπικού εφόρου…) να κρίνει κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να γίνει…


Σχολιάστε εδώ