«Καλώς δεν μεταδόθηκε» η ανακοίνωση για το δάνειο…

Με ψήφους 6-1 (μειοψήφησε η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, η οποία πρότεινε σύσταση) το ΕΣΡ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη δεοντολογία, αναγνωρίζοντας στο Mega πως μόνο εκείνο, με τους όρους που θέλει και με τα στοιχεία που θέλει, θα ενημερώνει για το μοναδικό δάνειο που δόθηκε σε ΜΜΕ πριν αναλάβουν τον έλεγχο των τραπεζών οι «τροϊκανοί».

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μεσούσης της προκαταρκτικής εισαγγελικής έρευνας για τους όρους με τους οποίους παραχωρήθηκε το δάνειο στην Τηλέτυπος. Θυμίζουμε πως από τα 98 εκατ. ευρώ του δανείου τα 10 εκταμιεύτηκαν από την Τηλέτυπος και τα 88 εκατ. αφορούσαν την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού. Από αυτά τα 10 εκατ. το 1,5 εκατ. ευρώ επιστράφηκε στις πέντε τράπεζες ως νόμιμη προμήθεια και τα υπόλοιπα 8,5 εκατ. δόθηκαν για κάλυψη άμεσων αναγκών.

Στην προκειμένη περίπτωση το Mega ελέγχεται δημοσιογραφικά γιατί στο ΧΑ ανακοίνωσε πως έλαβε ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω του δελτίου ειδήσεων διέψευσε το γεγονός, κάνοντας λόγο για δάνειο 10 εκατ. ευρώ και αποδίδοντας σε φήμες τα υπόλοιπα… 88 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερο χρόνο, επέλεξε να μη μεταδώσει τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και να επιτεθεί στο κόμμα την επόμενη μέρα επειδή τόλμησε να επικρίνει τη διαδικασία. Το ΕΣΡ επιλήφθηκε του θέματος μόνο μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και έκρινε πως δεν μπορεί να επιβάλει στο Mega τη μετάδοση της ανακοίνωσης, έχοντας υπόψη του μια παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ, όπου αναφέρεται πως δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση στην ιεράρχηση των ειδήσεων από τα δελτία των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά αποφεύγοντας να ελέγξει τη διαφορετική στάση του Mega στην ανακοίνωση προς το ΧΑ και στο δελτίο ειδήσεων.


Σχολιάστε εδώ