Καθαρά Δευτέρα: Παχαίνουν τα σαρακοστιανά;

Όπως όλες οι γιορτινές μέρες, έτσι και η Καθαρά Δευτέρα χαρακτηρίζεται από διατροφικά έθιμα: λαγάνα, χαλβά, ταραμοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στη γεύση τους, αλλά δυστυχώς τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα είναι διστακτικά στην κατανάλωσή τους λόγω των πολλών θερμίδων. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Μπορούμε να καταναλώσουμε τα σαρακοστιανά χωρίς να παχύνουμε;

Η αλήθεια, όπως και σε κάθε άλλη εορταστική περίοδο, είναι ότι σαφέστατα μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η συγκατάθεση στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή διατροφική τους αξία, που είναι αναλυτικά η εξής:

• Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επιπλέον, σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (100 γραμμ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 Kcal).

• Λαγάνα, πατάτες βραστές, ντολμαδάκια γιαλαντζί: Μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον μεταβολισμό μας.

• Ταραμάς (δηλαδή, τα αυγά ψαριού): Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρά Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι), γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή του από όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, είναι και εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε πάνω από 2 κουταλιές της σούπας (30 γραμμ.), αφού ο ταραμάς είναι πλούσιος σε θερμίδες (100 γραμμ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

• Θαλασσινά: Είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, Ω-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ., του μαστού και του προστάτη). Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα, καθώς μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

• Τουρσί: Μας εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. Θερμιδική αξία: Τα 100 γραμμ. τουρσί μάς παρέχουν 120 θερμίδες.

Έτσι, καταναλώνοντας σε μικρές ποσότητες τις σαρακοστιανές λιχουδιές, μπορούμε να διασκεδάσουμε την Καθαρά Δευτέρα χωρίς να παχύνουμε. Τέλος, το έθιμο του χαρταετού αποτελεί ιδανική ευκαιρία να τρέξουμε και να αντισταθμίσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες της ημέρας. Καλή Σαρακοστή!


Σχολιάστε εδώ