Θρίλερ διαρκείας…

ΠΑΡΑΤΑΣΗ στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την «τρόικα». Η διάσταση απόψεων σε όλα τα ζητήματα αιχμής δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί κατά τη διάρκεια των πολυήμερων συζητήσεων, αν και αμφότερες οι πλευρές επισήμαναν ότι υπήρξε σημαντική προσέγγιση. Ωστόσο, η τελική συμφωνία παραπέμφθηκε στο μέλλον, για την ακρίβεια στις αρχές Απριλίου, οπότε και εκτός εξαιρετικού απροόπτου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Υπό τον όρο ότι τότε η ελληνική πλευρά θα καταθέσει πιο πειστικές προτάσεις (λύσεις) για τα συγκεκριμένα ζητήματα, αφού προηγουμένως θα έχουν ξεπεραστεί οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ή επιφυλάξεις για ορισμένες πτυχές των ρυθμίσεων που απαιτεί η «τρόικα». Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εξελίξεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν το πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας και ότι η δόση του Μαρτίου, των 2,8 δισ., θα καταβληθεί κανονικά. Από την κυβέρνηση, πάντως, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι, ακόμη κι αν η δόση καθυστερήσει μερικές ημέρες ή εβδομάδες, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων εβδομάδων.

ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αποδείχθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, αν και διαφωνίες υπάρχουν και στο ζήτημα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Το πρόγραμμα κινητικότητας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίθηκε μη πειστικό και μη αποτελεσματικό από τους επικεφαλής της «τρόικας», με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να θέτουν ευθέως θέμα απολύσεων, 27.000 εντός του 2013, καθώς θεωρούν ότι καμία άλλη λύση δεν είναι συμβατή με τις επιταγές του Μνημονίου και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά των απολύσεων και κατά συνέπεια και οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι επίπονες. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα για τον τρόπο είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων, με την «τρόικα» να επιμένει η είσπραξη να συνεχίσει να γίνεται από τη ΔΕΗ για μία ακόμη χρονιά. Κι αυτό διότι αμφισβητεί το κατά πόσο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Ελλάδας είναι σε θέση να εισπράξει το ποσό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό από το τέλος ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των πολιτών ότι το 2013 θα εφαρμοστεί ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος και θα εισπράττεται από τις εφορίες.

«Ενέσεις»

ΕΠΙΜΕΝΕΙ στις… «ενέσεις αισιοδοξίας» ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και σε νεότερες δηλώσεις του ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία για να βγει από την κρίση. Την ίδια στιγμή, τα νούμερα περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, με κάθε άλλο παρά ευοίωνες προοπτικές. Τα έσοδα από έμμεσους φόρους καταρρέουν λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους (εφορίες, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, η κάμψη στην αγορά θα συνεχισθεί και το 2013, περί τις 55.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν και γύρω στους 200.000 εργαζομένους θα χάσουν τη δουλειά τους.

«Συμμορία»

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους άλλους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι το πόρισμα του Συμβουλίου Εφετών. Όπως αναφέρει, οι παραπάνω δρούσαν ως συμμορία, με συγκεκριμένο ρόλο ο καθένας, ενώ ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζεται ως προσωπικότητα που ρέπει προς το έγκλημα με σκοπό το χρήμα. Στο πόρισμα σημειώνεται ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δρούσαν από κοινού ή κατά μόνας το διάστημα από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Ότι τα ποσά από τις μίζες ανέρχονται σε δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ η συμμορία είχε σημαντικά κέρδη από επενδύσεις σε ακίνητα. Τέλος, στο πόρισμα τονίζεται ότι η διακίνηση των χρημάτων γινόταν μέσα από ένα δαιδαλώδες σύστημα, προκειμένου να διαγραφούν τα ίχνη. Σημειώνεται ότι η δίκη του κ. Τσοχατζόπουλου και των άλλων έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 22 Απριλίου.

Με πούλμαν…

ΜΕ αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συλλήψεις προσώπων που εμπλέκονται στο οικονομικό σκάνδαλο της Proton Bank, ενώ ο επικεφαλής του ομίλου, επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, βρίσκεται ήδη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού. Η αρμόδια ανακρίτρια εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψη πέντε ατόμων, που είτε κατείχαν θέσεις-κλειδιά στις εταιρείες του ομίλου είτε είχαν λάβει από την τράπεζα υπέρογκα δάνεια χωρίς τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και τα νόμιμα παραστατικά. Με την κατηγορία του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» κλήθηκε να απολογηθεί ο εκδότης Αντ. Δελλατόλας, ο οποίος εμφανίζεται παραλήπτης ποσού 500.000 ευρώ από τον Π. Κυριακίδη. Ο τελευταίος ήταν «δεξί χέρι» του Λ. Λαυρεντιάδη, είναι καταζητούμενος και, όπως φημολογείται, έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Ο κ. Δελλατόλας δήλωσε ότι το ποσό αποτελεί το αντίτιμο επιχειρηματικής συμφωνίας και έχει δηλωθεί στην εφορία.

Διά της βίας…

ΣΤΟ σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ τώρα, θέμα χρόνου είναι η βίαιη προσαγωγή στην Προανακριτική Επιτροπή των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με τα σημαντικά ποσά που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Σημειώνεται ότι οι τελευταίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν, επικαλούμενοι το γεγονός ότι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στους Οικονομικούς Εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Η αρχική απόφαση των μελών της Προανακριτικής ήταν να αναμένουν το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους λογαριασμούς, ωστόσο αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν παρέλθουν δύο με τρεις μήνες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εμπλοκή στις εργασίες, ενώ είχε και διάφορες παρενέργειες. Το προεδρείο της Επιτροπής ζήτησε από το ΣΔΟΕ να ολοκληρώσει το πόρισμα εντός δύο – τριών ημερών, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του στην Περιφέρεια Αττικής Ν. Παναγιωτόπουλος να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη.


Σχολιάστε εδώ