Η διαφύλαξη της ελληνικής γλώσσας είναι υπόθεση όλων

Η διαφύλαξή της είναι υπόθεση όλων, τόνισε με έμφαση ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης στη σύντομη προσφώνησή του, με την οποία έθεσε τον προβληματισμό για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική γλώσσα.

Ο Αντώνης Κουνάδης καυτηρίασε έντονα άστοχες επεμβάσεις και αλλαγές στη γλώσσα και άκριτη πολιτικοποίηση, που έπληξαν την επαρκή διδασκαλία της στη διαχρονική της συνέχεια και δημιούργησαν τη σημερινή σύγχυση, αδυναμία εκφράσεως και λεξιπενία στη νέα γενιά. Η Ελληνική γλώσσα, τόνισε, είναι πάνω από κόμματα και πολιτικές παρατάξεις και αυτό αντικαθρεφτίζεται και στο γεγονός ότι η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, που αγωνίζεται για τη διαφύλαξη και προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας, ενώνει στους κόλπους της πνευματικούς ανθρώπους και προσωπικότητες απ όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης επέμεινε ιδιαίτερα στις προσπάθειες ορισμένων να προωθήσουν από την πίσω πόρτα ύποπτες αλλαγές στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στην Εκπαίδευση, που ανοίγουν τον δρόμο για την υποκατάσταση της ιστορικής ορθογραφίας, με το λεγόμενο φωνητικό αλφάβητο. Στο πλαίσιο αυτό, κατέκρινε έντονα τη νέα γραμματική που δέχθηκε να εισαγάγει το Υπουργείο Παιδείας και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της. Η γραμματική αυτή απευθύνεται ουσιαστικά σε ξενόγλωσσους, τόνισε, και όχι σε Ελληνόπουλα που έχουν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική. Η εκδήλωση οργανώθηκε στην Ακαδημία την περασμένη βδομάδα, από την Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών και την Ένωση Δήμων Ελλάδος. Την εκδήλωση, που ήταν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ανώτατοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και δικαστικών αρχών, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών οριζόντων, ακαδημαϊκοί, άλλοι πνευματικοί άνθρωποι και πλήθος κόσμου. Ομιλητές ήταν Έλληνες Ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίων, άλλες προσωπικότητες και ξένοι ελληνιστές. Μεταξύ των τελευταίων, ο μεγάλος Ισπανός Ελληνιστής F.R. Adrados, εκδότης του Αρχαιοελληνικού-Ισπανικού λεξικού. Αίσθηση προκάλεσε η συμβολή ιδιαιτέρως του Αυστριακού καθηγητή Συγκριτικής Γλωσσολογίας και Μυκηνολόγου O. PANAGL, ο οποίος κατέθεσε νέα στοιχεία για τη Μυκηναϊκή Γραμμική Γραφή Β, με βάση πρόσφατα αρχαιολογικά δεδομένα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων και εισηγήσεων ήταν τα προβλήματα που παρατηρούνται σήμερα, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, στην επαρκή εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας και στη γλωσσική έκφραση και ανάγκη να ενισχυθεί και να διαφυλαχθεί, ως πολύτιμος θησαυρός, η Ελληνική γλώσσα στη διαχρονική της συνέχεια.


Σχολιάστε εδώ