Η έγκριση των Αρχηγών πρέπει να περνάει από τη Βουλή
Παραθέτουμε, λοιπόν, ορισμένα αποσπάσματα της ομιλίας του που έφεραν «αναταράξεις» και συζητήθηκαν περισσότερο:
«Αναμφισβήτητα, η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τριών Αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας από τους αρμοδίους.
Οι Αρχηγοί αλλά και άλλες υψηλές θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας πρέπει να έχουν κλειστή θητεία, για εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων.
Στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα, η τελική έγκριση της επιλογής των Αρχηγών πρέπει να περνά από σχετική επιτροπή της Βουλής ύστερα από ακρόαση του υποψηφίου. Η νέα Δομή του Στρατού παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και άσχετων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα του πολιτικοστρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή.
Η θέση του ΓΕΣ και όλων των ΓΕ ήταν να μην πραγματοποιηθούν περαιτέρω μειώσεις (στους μισθούς), όχι γιατί οι στρατιωτικοί αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της κοινωνίας ή γιατί απαιτούσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά γιατί είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις. Δεν εισακουστήκαμε, τα μέτρα ελήφθησαν ερήμην των Γενικών Επιτελείων, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα».
Τα είπε όλα ο άνθρωπος, το θέμα είναι αν θα τον ακούσουν…
Καρατόμησαν τους πτυχιούχους αρχιπλοιάρχους!
Φαίνεται ότι η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δεν συμπαθεί τους πτυχιούχους αξιωματικούς με μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η «καρατόμηση» τόσων μορφωμένων αρχιπλοιάρχων. Έτσι, λοιπόν, από τους εννέα αρχιπλοιάρχους κατόχους Master of Science αποστρατεύτηκαν οι πέντε. Εντύπωση προκάλεσε ιδιαίτερα η αποστρατεία των αρχιπλοιάρχων Πούλου Αδριανού, Αναστασόπουλου Αχιλλέα και Νασόπουλου Γεωργίου, εξαιρετικά μορφωμένων αξιωματικών. Και να φανταστεί κανείς ότι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, είχε εκδώσει διαταγή με την οποία προέτρεπε τους αξιωματικούς να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, ώστε το 2020 όλοι οι ανώτατοι να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων! Σημειώνεται, επίσης, η αποστρατεία του αρχηγού και των πρώτων σε αρχαιότητα αξιωματικών της τάξεως του 1983, ενώ παράλληλα προωθήθηκαν οι «νέοι» της τάξεως. Μάλιστα, πηγές στο ΓΕΕΘΑ εξέφραζαν την έκπληξή τους για την αποστρατεία του πρώτου της τάξεως του 1983, αρχιπλοιάρχου Μακρή Διονυσίου, διότι υπηρετούσε ως ανώτατος έλλην αξιωματικός στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας, ήταν εξαιρετικά μορφωμένος αξιωματικός και με ισχυρό βιογραφικό. Τι να πεις… Στα περίεργα που καταγράφονται είναι το ότι οι τρεις μάχιμοι αντιναύαρχοι είναι συμμαθητές της τάξεως του 1980 και οι έξι μάχιμοι υποναύαρχοι επίσης συμμαθητές της τάξεως του 1981!
«Απεδόθη δικαιοσύνη» στην ΠΑ
Δίκαιες χαρακτηρίζονται οι κρίσεις στην Πολεμική Αεροπορία, πηγή της οποίας έλεγε στη στήλη ότι «απεδόθη δικαιοσύνη», αφού, μεταξύ άλλων, αποστρατεύτηκαν δύο πρώην υπασπιστές, οι ταξίαρχοι ιπτάμενοι Ευάγγελος Κώνστας, πρώην υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ο Λεωνίδας Ευαγγέλου, πρώην υπασπιστής του Ευάγγελου Βενιζέλου, στους οποίους πολλοί «γαλάζιοι» ιπτάμενοι σμήναρχοι «χρεώνουν» -και δικαίως- την αποστρατεία τους τα έτη 2010 και 2011, προκειμένου οι εν λόγω να προαχθούν σε ταξίαρχους. Σημεία προσοχής, η προαγωγή σε αντιπτέραρχο και η τοποθέτησή του ως επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ του ιπτάμενου υποπτέραρχου Γεωργίου Πέτκου (πρώην υπασπιστή του Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά καλού αξιωματικού) και η αποστρατεία του ταξίαρχου Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, πρώην διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Γιάννη Ραγκούση.
«Σφαγή στρατηγών» στον Στρατό Ξηράς
Δεν φτάνει που το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι αντιστράτηγοι δηλαδή, αναδομήθηκε κατά 90%, έγινε πολύ βαθιά τομή και στους υποστρατήγους Όπλων, με δεκατέσσερις από αυτούς να αποστρατεύονται. Ανάμεσά τους και ο υποστράτηγος Νικολάκος Γεώργιος, ένας εξαίρετος αξιωματικός, με μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εμπειρία, που η αποστρατεία του απετέλεσε έκπληξη. Επίσης, αποστρατεύτηκαν δεκαεπτά ταξίαρχοι Όπλων και πενήντα συνταγματάρχες. Πηγές του Στρατού Ξηράς έλεγαν στη στήλη ότι ύστερα από τόσες αλλαγές Αρχηγών, στρατηγών και Ανωτάτων Συμβουλίων μέσα σε 16 μήνες, «ο γέγονε, γέγονε, όμως ο Στρατός πρέπει επιτέλους να ηρεμήσει, να ισορροπήσει και να αφοσιωθεί στην αποστολή του…». Από το στόμα σας και στων ταγών το αυτί…
Το τελευταίο ΣΑΓΕ
Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την αποστρατεία τους είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά στο ΣΑΓΕ ο Α/ΓΕΕΘΑ και οι τρεις πρώην πλέον Αρχηγοί, με θέμα την οριστικοποίηση των αλλαγών στον νόμο 1400 «Περί Καταστάσεως Αξιωματικών». Ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια, ο νέος νόμος είναι έτοιμος και «ενσωματώνει» τις αλλαγές στη νοοτροπία, στη φιλοσοφία, στην κοινωνική εξέλιξη κ.λπ. των τελευταίων τριάντα χρόνων στο Στράτευμα. Πρόκειται πράγματι για μια άρτια συλλογική προσπάθεια των Γενικών Επιτελείων. Κρίμα που τη «δόξα» θα την εισπράξουν οι νέοι Αρχηγοί…
Σωστή τοποθέτηση
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας το α’ εξάμηνο του 2014, τοποθετείται ως στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΑ/ΕΕ) ο άρτι αποστρατευθείς αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης. Πρόκειται για πολύ καλό και έμπειρο περί τα ΝΑΤΟϊκά και ευρωπαϊκά αξιωματικό, ο οποίος μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου NDCGR της Θεσσαλονίκης. Σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου.