Εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ

Την Τετάρτη το βράδυ, άγνωστοι προέβησαν σε εκτεταμένους βανδαλισμούς στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείου στο Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ, όπου κοίτονται νεκροί του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη μεγάλη καταστροφή (έχει καταστραφεί ο κεντρικός σταυρός που σηματοδοτεί το νεκροταφείο και πολλοί επιμέρους τάφοι και σταυροί), που προκαλεί θυμό και αγανάκτηση αφού ελάχιστο δείγμα πολιτισμού όπου Γης είναι ο σεβασμός στους νεκρούς, διαπίστωσαν την Πέμπτη εκπρόσωποι του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων και ο επικεφαλής του γραφείου επικοινώνησε αμέσως με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του ζήτησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Να θυμίσουμε ότι βανδαλισμοί στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Βαλάντοβο είχαν σημειωθεί και τη δεκαετία του ’90 και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1993 και τον Μάρτιο του 1996.

Με εντολή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών κατατέθηκε επίσημο διάβημα, με το οποίο ζητείται από τις αρχές της ΠΓΔΜ να καταδικάσουν το γεγονός και να αποκαταστήσουν όλες τις υλικές ζημιές. Σε σχετική ανακοίνωση, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: «Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που καλλιεργείται στην ΠΓΔΜ και που φτάνει στο σημείο να προσβάλει βάναυσα τους νεκρούς και να ασεβεί απέναντι στην Ιστορία».


Σχολιάστε εδώ