Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η οικονομική κατάσταση της Κύπρου συνεχώς επιδεινώνεται και ειδικά η κρίση στο τραπεζικό της σύστημα. Οι τραπεζίτες έκαναν και εκεί το «θαύμα» τους. Έσπρωξαν τις τράπεζες στον γκρεμό. Στο μεταξύ, το ιερατείο ΕΕ και Ευρωζώνης, καθώς και η νέα κυπριακή κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ευελπιστούν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την «τρόικα» των δανειστών, θα έχει υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και το απαραίτητο Μνημόνιο, που θα τη συντροφεύει. Η όλη διαδικασία, για λόγους παραπλάνησης του κυπριακού λαού, έχει ονομαστεί «πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου»! Στην πραγματικότητα, η διάσωση θα είναι να μετατοπιστούν τα βάρη από τους τραπεζίτες, που τα δημιούργησαν, στους ώμους του κυπριακού λαού και των αλλοδαπών αποταμιευτών που διατηρούν ακόμη προθεσμιακές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες. Η «τρόικα» απαιτεί κούρεμα καταθέσεων (ταμιευτηρίου και προθεσμιακών) και αποδοχών, αποκρατικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας (και κυρίως στους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία) και για την εξυπηρέτηση του χρέους εγγύηση με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αυτά τα «λίγα» μόνον. Προς το παρόν. Ο κυπριακός λαός δεν έχει αισθανθεί την κρίση. Θα την κατανοήσει όταν αρχίσει η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Θα είναι όμως αργά!

2

Ο πόλεμος των ισοτιμιών μεταξύ των ισχυρών και ανταγωνιστικών νομισμάτων (ευρώ, δολάριο, στερλίνα, γιεν, γουάν, ελβετικό φράγκο) συνεχίζεται αμείωτος. Πώς αντιδρούν όμως μέχρι τώρα οι μεγάλες τράπεζες των ισχυρών οικονομικά κρατών και τα ενδιαφερόμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα ακατανόμαστα hedge funds; Σχεδόν όλες οι τράπεζες και ειδικά οι κεντρικές τράπεζες και τα hedge funds κρατούν σήμερα ισχυρές θέσεις σε ευρώ και δολάρια, τις οποίες όμως σταδιακά και προγραμματισμένα τις μειώνουν, για τον φόβο υποτίμησής τους στο άμεσο μέλλον. Για την ισοτιμία του γιεν, στοιχηματίζουν στην πτώση της. Και συμπεριφέρονται ανάλογα, διευκολύνοντας έτσι την πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης για υποτίμηση του γιεν. Πάντως 29 οίκοι που διαχειρίζονται hedge funds ποντάρουν στην άνοδο του γιεν, ενώ 67 ποντάρουν στην πτώση της ισοτιμίας του. Πριν από δύο εβδομάδες, μικρής κεφαλαιακής επιφάνειας κερδοσκοπικά κεφάλαια άρχισαν να πουλάνε ευρώ και να στοιχηματίζουν σε περιορισμένη πτώση του. Για τη στερλίνα, οι περισσότεροι επενδυτές ποντάρουν στην πτώση της έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ενώ για την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου τα στοιχήματα είναι μοιρασμένα. Πάντως, οι επικεφαλής των δύο ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών, ο Μπεν Μπερνάνκι της FED και ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, για να κατευνάσουν την κερδοσκοπική μανία των hedge funds και να περιορίσουν το φούντωμα του «πολέμου» των ισοτιμιών, έκαναν καθησυχαστικές δηλώσεις. Ο Μπερνάνκι δήλωσε ότι η FED δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης πριν πέσει η ανεργία στις ΗΠΑ στο 6,5% (σήμερα 7,5%) και ο Ντράγκι είπε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιτρέπει στην ΕΚΤ αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Αυτά για όσους ενδιαφέρονται για τις διακυμάνσεις των νομισματικών ισοτιμιών.

3

Η Βενεζουέλα, μαζί με ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, πενθεί την απώλεια του μεγάλου και χαρισματικού ηγέτη της, του Ούγκο Τσάβες. Έφυγε σε σχετικά μικρή ηλικία, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Και ο λαός της Βενεζουέλας θα βιώσει έντονα την απώλεια του μεγάλη ηγέτη. Υπήρξε αναμορφωτής και της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας του. Μετά την επικράτηση της επανάστασης, που είχε κηρύξει ενάντια στο κατεστημένο, ανέλαβε την εξουσία και πέτυχε πληθώρα μεταρρυθμίσεων οικονομικών και κοινωνικών, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας. Έτσι έγινε το παράδειγμα προοδευτικού ηγέτη, που αγωνίστηκε για την ανόρθωση της χώρας του. Η πρώτη του πράξη ήταν να κρατικοποιήσει τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η Βενεζουέλα και να εκδιώξει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που λυμαίνονταν τον πλούτο αυτό, ενώ ο λαός της χώρας διαβιούσε κάτω από συνθήκες έσχατης φτώχειας και χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα. Όλο το κατεστημένο του σημερινού συστήματος, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προσπάθησαν να τορπιλίσουν το έργο του και να τον εκδιώξουν από την εξουσία. Δεν το κατάφεραν, γιατί ο λαός στήριζε τον αναμορφωτή ηγέτη του. Και το μεγαλύτερο κατόρθωμά του ήταν ότι βοήθησε οικονομικά τα περισσότερα κράτη της Νότιας Αμερικής, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν από τις δαγκάνες των κερδοσκόπων-δανειστών τους. Και έτσι ολόκληρη η Λατινική Αμερική αναγνωρίζει το έργο του. «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».


Σχολιάστε εδώ