Βέτο ΔΗΜΑΡ στη χορήγηση ιθαγένειας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ στα περισσότερα θέματα υπάρχει ταύτιση απόψεων, εκεί που υπάρχει σοβαρότατη διαφωνία είναι στην περίπτωση που γεννιέται παιδί εδώ από αλλοδαπούς πολίτες που δεν έχουν έρθει νόμιμα στη χώρα.

Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη θέση που μόνιμα προβάλλει, της χορήγησης ιθαγένειας από τη στιγμή της γέννησης. Κάπου την ίδια άποψη έχει και το ΠΑΣΟΚ. Η θέση της ΝΔ, που επανειλημμένα και δημόσια έχει εκφράσει μέσω του αναπληρωτή υπουργού και πρώην αρεοπαγίτη είναι το κριτήριο της ελληνικής Παιδείας, ήτοι το παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση που ισχύει για τα ελληνόπαιδα και ιθαγένεια θα πάρει στα 15 με 16 χρόνια, υποχωρώντας από το 18 έτος που ήταν αρχικά η θέση της ΝΔ. Στοιχείο που κάνει απαραίτητη την προϋπόθεση της εννεαετούς εκπαίδευσης κατά την άποψη που καταθέτει στις συζητήσεις ο κ. Αθανασίου είναι η περίπτωση που γεννιέται το παιδί από γονείς που δεν μιλούν ελληνικά.

Στις συσκέψεις που γίνονται για τη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων που θα έρθουν στη Βουλή σε νομοσχέδιο, μετέχουν από πλευράς ΔΗΜΑΡ ο βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Αναγνωστάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κυκλάδων Π. Ρήγας και από τη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για τα θέματα αυτά, η εικόνα προκύπτει είναι ότι παραμένει η απόσταση. Και μάλιστα όχι μόνο φαίνεται αγεφύρωτη, αλλά και σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντος Κουβέλη αποτελεί casus belli το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας από την στιγμή της γέννησης του παιδιού και όχι μετά το πέρας της εννεαετούς υποχρεωτικής σχολικής εκπαίδευσης.


Σχολιάστε εδώ