Βάλαμε υποθήκη το οικόπεδο Ελλάδα…

«Με έχουν κακολογήσει για όσα λέω. Με λένε γραφικό γιατί μιλάω…» Όμως ο Νότης συνεχίζει να μιλάει, δεν κλείνει το στόμα του, όπως θα δείτε παρακάτω, από την κουβέντα που είχαμε. Και δεν σταματάει να τραγουδάει. Οι «16 Αυτοτελείς Ιστορίες» είναι ο τίτλος του ολοκαίνουργιου δίσκου που κυκλοφορεί από τη Universal και ήδη το τραγούδι «Μη με ρωτάτε» έχει γίνει επιτυχία.

Συναντηθήκαμε με τον Νότη Σφακιανάκη στη Γλυφάδα για μια καλή συζήτηση, όπως μας είπε. Ευγενής, ήρεμος, με άποψη και επιχειρήματα ο τραγουδιστής που τολμά να λέει αλήθειες.

// Ποια είναι η γνώμη σας για τα ΜΜΕ;
Αυτοί που ελέγχουν τα πράγματα έχουν φτιάξει Μέσα Μαζικού Επηρεασμού, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα. Εδώ λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί χωρίς άδεια. Και αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί ουσιαστικά έχουμε παραπληροφόρηση. Εδώ οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν ότι τα πράγματα που μεταδίδουν δεν είναι έτσι, αλλά τα μεταδίδουν γιατί έτσι θέλουν οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι κάνουν παιχνίδια με την εξουσία, γιατί παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο.

// Είχατε δηλώσει ότι η κρίση που περνάμε είναι εικονική. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε;
Μπορεί κάποιοι να τη δημιούργησαν, αλλά δεν είναι εικονική πλέον, είναι πραγματική γιατί ο κόσμος υποφέρει. Ο κόσμος είχε βάλει σε μια τάξη τη ζωή του, είχε τη δουλειά του, πλήρωνε τα δάνειά του και τώρα είναι μετέωρος, καθώς οι περισσότεροι έχουν χάσει τη δουλειά τους και έγιναν αιχμάλωτοι των τραπεζών. Και αν αντισταθείς στο σύστημα, θα σε βαρέσουν τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ έχουν γίνει Τάγματα Ασφαλείας. Δηλαδή ο λαός πληρώνει αυτά τα παιδιά, που είναι υπάλληλοί του ουσιαστικά, για να τον κτυπούν στις συγκεντρώσεις; Ποιον τον εργοδότη τους; Αυτό για μένα είναι φασισμός. Και μετά λένε άλλους φασίστες. Αυτούς που παρουσιάζουν ως παράσιτα της Βουλής γιατί αγριεύουν και το δείχνουν, αλλά δεν απέχουν πολύ από αυτούς που κάνουν νταηλίκια με τα ΜΑΤ ή με τις αποφάσεις που παίρνουν εναντίον του λαού.

// Μα τι να κάνουν και οι πολιτικοί, η «τρόικα» ελέγχει. Είμαστε πλέον μια αποικία…
Κάποιες αποφάσεις τις ορίζει η «τρόικα», όμως πολλές άλλες, που τις χρεώνουν στην «τρόικα», τις παίρνουν οι ίδιοι οι δικοί μας. Είμαστε αποικία από το 1453. Αλλά και με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, με Άγγλους, Γάλλους Ρώσους, Αμερικάνους είχαμε να κάνουμε. Ανελεύθεροι και δορυφόροι των μεγάλων δυνάμεων ανέκαθεν. Γιατί, μήπως από τον Σημίτη και μετά δεν περάσαμε στον άξονα της Γερμανίας; Μας ζητάει τώρα γνωστός συνταγματόλογος πολιτικός να του δώσουμε δύναμη να μας βγάλει από τον γκρεμό, ενώ εκεί αυτός και το σινάφι του μας έριξαν. Τι λες, ρε μάγκα;

// Η οικονομική κρίση είναι τεράστια. Έξι στα δέκα μαγαζιά έβαλαν λουκέτο, τρεις στους τέσσερις πολίτες είναι άνεργοι. Στη νύχτα, στη διασκέδαση, τι γίνεται;
Η νύκτα είναι η συνέχεια της ημέρας. Οτιδήποτε πλήττει την ημέρα, πλήττει και τη νύχτα. Αυτοί που βγαίνουν τη νύχτα είναι οι άνθρωποι που εργάζονται την ημέρα. Και όταν δεν βγάζουν πλέον χρήματα, θα περικόψουν από εκεί που είναι πιο ανώδυνο. Παρόλο που η ψυχαγωγία είναι σημαντική για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά στην νύχτα ακόμη δεν έχουν κλείσει τόσα πολλά κέντρα διασκέδασης, όπως πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται την ημέρα. Τόσα μαγαζιά ανοίκιαστα.

// Καλύτερες ημέρες θα ‘ρθούν;
Το τούνελ που μας έχουν βάλει να διασχίσουμε είναι χιλιόμετρα. Θα περπατήσουμε στα σκοτάδια. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν θέλουν να δούμε φως. Οι ξένοι μας βλέπουν σαν τον λαό που παράγει ελάχιστα, εργάζεται λιγότερο και απολαμβάνει την ευλογία ενός όμορφου τόπου. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ζήλια. Στο εξωτερικό, για να ‘ρθουν να κάνουν 15 μέρες διακοπές στην Ελλάδα εργάζονται όλο τον χρόνο, ενώ εμείς χαιρόμαστε αυτήν την ομορφιά δωρεάν. Έτσι επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο υποδούλωσής μας. Χρηματιστήριο, δάνεια… Μας έκαναν σκλάβους. Τώρα, που δεν έχουμε έσοδα για να αποπληρώσουμε τα δάνεια, μας παίρνουν τα περιουσιακά στοιχεία. Το σπίτι σου, το οικόπεδό σου. Και αφού αυτό έκαναν στους έλληνες πολίτες, το ίδιο σχέδιο εφήρμοσαν στο καταχρεωμένο ελληνικό κράτος. Δυστυχώς, βάλαμε υποθήκη το οικόπεδο Ελλάδα στους δανειστές μας. Τα δάνεια ξέρουν ότι δεν θα μπορέσουμε να τα αποπληρώσουμε και τότε θα μας πουν: «Μα έχετε και κοιτάσματα, αλλά δεν έχετε την τεχνογνωσία. Να ‘ρθούμε να τα εξορύξουμε εμείς. Θα βγάζετε και εσείς ένα 20%, θα παίρνουνε και οι εταιρείες μας το 80%, αλλά μην ξεχνάτε ότι χρωστάτε». Άρα δεν μένει τίποτα. Με λίγα λόγια, Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μας παίρνουν την πατρίδα αναίμακτα. Εντάξει, μας λένε ότι έκαναν και κάποιο λάθος στους υπολογισμούς τους, γιατί δεν τους βγαίνει το πρόγραμμα, αλλά παρ’ όλα αυτά το Μνημόνιο θα συνεχιστεί. Και οι ηγέτες της πατρίδας μας συναινούν. Αν αυτό δεν λέγεται εθνική μειοδοσία πώς λέγεται; Δεν είσαι προδότης; Αλλά και ο λαός όταν εκλέγει ακατάλληλους ανθρώπους, αγαπάει την πατρίδα; Τέλος πάντων, για μένα όσοι έβλαψαν σκόπιμα την πατρίδα χρειάζεται να τιμωρηθούν και να λογοδοτήσουν.

// Γι’ αυτό και είχατε βγάλει και το τραγούδι «Πρόβατα ξυπνάτε»;
Όταν το έγραψε η Σόφι Παππά, το 2001, ήταν προφητικό, αλλά κανείς δεν το κατάλαβε. Και τώρα που ξύπνησε ο λαός, βγαίνει κάτι; Βγαίνει να αντισταθεί ο λαός και τον πλακώνουν στα χημικά και στο ξύλο τα ΜΑΤ. Δύο χιλιάδες νοματαίοι βάζουν στην τάξη έναν λαό που είναι ο εργοδότης τους και τους πληρώνει; Αλλά ο λαός θα πρέπει να αντισταθεί, να μη δειλιάσει. Έχουμε καταλήξει ο εχθρός να είναι αόρατος. Οι πολιτικοί παίρνουν μέτρα με τέτοιο τρόπο που μας πείθουν ότι είναι αναγκαία, ενώ ουσιαστικά μας βλάπτουν. Αλήθεια, δεν μας έχει μείνει κάτι από την ανδρεία των προγόνων μας;

// Γιατί δεν πληρώνετε την έκτακτη εισφορά;
Διότι δεν θέλω να βάλω πλάτη σε απατεώνες. Να βοηθήσω αυτούς που κλέβουν; Πρέπει να μας αποδείξουν ότι όσα δανείστηκαν είχαν λόγο να τα δανειστούν κι ότι το χρήμα διοχετεύθηκε εκεί που έπρεπε. Τι σημαίνει έκτακτη εισφορά; Να μου εξηγήσει κάποιος γιατί να πληρώσω ξανά το σπίτι μου. Είναι αντισυνταγματικό να πληρώνεις δύο και τρεις φορές φόρους για το ίδιο πράγμα. Ό,τι οφείλω να το δώσω, αλλά όχι να ‘ρθει κάποιος αλήτικα να μου παίρνει τα δικά μου. Όχι, δεν πληρώνω έκτακτη εισφορά. Δεν πληρώνω τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία έπαψε να είναι δημόσια, χρήματα που δεν έχουν να κάνουν με την κατανάλωση ρεύματος. Υπάρχει τεράστια αλλοτρίωση γύρω μας. Απορώ πώς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμη και βία σε όσους μας ξεγελούν. Και τα χρήματα που παίρνουν ακόμη οι 300 της Βουλής είναι αμελητέα ποσότητα σ’ όσα έχουν συμβεί. Έχουν διατεθεί πακτωλοί χρημάτων σε συμπλέγματα διαπλοκής. Το ευρώ μπέρδεψε τους λαούς. Χάσαμε την αξία του χρήματος και κάποιοι έγιναν με το ευρώ όχι εκατομμυριούχοι, αλλά δισεκατομμυριούχοι. Είμαστε χαμένοι από χέρι. Γίναμε υπερκαταναλωτικοί, χάσαμε και την μπάλα με τα οικονομικά, δανειζόμαστε όλοι μας και να καταστραφήκαμε.

// Είστε από το 1985 στο τραγούδι με τεράστια δισκογραφία. Αμέτρητοι οι πλατινένιοι δίσκοι, κάποιοι είναι και επτά φορές πλατινένιοι. Ρεκόρ πωλήσεων. Ωστόσο, σας έχω παρακολουθήσει στα κέντρα που εμφανίζεστε να κάνετε συστάσεις στο κοινό για να ψυχαγωγηθεί κόσμια…
Ναι. Δεν μου αρέσει η επίδειξη πλούτου και δύναμης και ευτυχώς τέτοια κρούσματα δεν είχα, όπου και αν εμφανίστηκα. Αν θες να τα σπάσεις, υπάρχουν και άλλα μαγαζιά. Σε μας θα ψυχαγωγηθείς ποικιλοτρόπως, ακόμη και με κοινωνικό τραγούδι. Δεν απευθύνθηκα ποτέ στην πλουτοκρατία, αλλά στον λαό. Και αυτό το ξέρει ο κόσμος, έχει γραφτεί βαθιά στη συνείδησή του… Μ’ έχουν κακολογήσει για όσα λέω και για τα τραγούδια που έχω τραγουδήσει. Τι σημαίνει λαϊκό πρόγραμμα; Μόνο ζεϊμπέκικα και τσιφτετέλια; Δεν είναι λαϊκό τραγούδι το κοινωνικό τραγούδι; Το κοινωνικό τραγούδι είναι αντιλαϊκό; Με λένε γραφικό, γιατί μιλάω. Πόσο αντιδημοκράτες είναι αυτοί που μου το «απαγορεύουν»; Αν λέω βλακείες, να πληρώσω το αντίτιμο. Μήπως, όμως, συμβαίνει κι αυτό που λέω βγαίνει αληθινό; Πάντοτε τα λεγόμενά μου στηρίζονται με επιχειρήματα.

// Τις τουρκικές σειρές, που έχουν κατακλύσει τα κανάλια, πώς τις βλέπετε;
Αλλοτρίωση. Δεν υπάρχει μνήμη, έχει επέλθει λήθη. Γίναμε πελατάκια. Δεν θυμόμαστε ότι ο λαός αυτός, που μιλάει αυτήν τη γλώσσα στην τηλεόραση, μας είχε 400 χρονιά σκλάβους. Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ως λαός δεν έχεις πια αντιστάσεις. Οι Τούρκοι μας είχαν υποδουλωμένους και τώρα με πολιτιστικό τρόπο προσπαθούν να μας ξανακατακτήσουν. Ποια είναι η ηθική υποχρέωση του Έλληνα όταν προσπαθεί να του πάρει κάποιος ξανά το σπίτι με τρόπο έμμεσο; Θα το ανεχτείς; Είσαι άξιος της μοίρας σου. Η γιαγιά μου είναι από την Αλικαρνασσό, από τη Μικρά Ασία. Η Ιωνία είναι η πατρίδα μου και οι Τούρκοι μου την έχουν κλέψει. Οι Έλληνες επιτρέψαμε στους Τούρκους να παρουσιάζουν ως Ιστορία τους την Έφεσο. Στην Ελλάδα πόσους Όμηρους ξέρεις; Πόσα παιδιά βαφτίζονται Όμηροι; Στην Τουρκία Ομέρ είναι χιλιάδες.

// Η ευτυχία, ποια είναι στη ζωή;
Η ευτυχία είναι για τον καθένα κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι ένα αυτοκίνητο, για άλλους οι διακοπές στη Μύκονο. Εκμαυλιστήκαμε από το λάιφ στάιλ. Σήμερα αυτοί που έκαναν διακοπές στη Μύκονο έχουν πτωχεύσει τις εταιρείες τους, αλλά έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Στη Μύκονο κυκλοφορούσαν ως επί το πλείστον οι απατεώνες. Για μένα, όταν στην Ελλάδα φτάσαμε να πουλάμε αέρα, είχε χαθεί το παιχνίδι. Για μένα η ευτυχία έρχεται από την αγάπη. Η αγάπη έρχεται όταν δεν υπάρχει αδικία. Αδικία δεν υπάρχει όταν εφαρμόζονται οι νόμοι. Όμως οι κοινωνικοί λειτουργοί λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας; Όλα είναι αλυσίδα. Πρέπει να προσέξουμε την παιδεία μας, για να μπορέσουμε να έχουμε πολίτες που να ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Είμαστε κάτοικοι της χώρας των Ελλήνων. Όμως πώς το αποδεικνύουμε όταν ιδιωτεύουμε και δεν κάνουμε κάτι για το κοινό καλό; Εγώ συνεχίζω να μιλάω με τον τρόπο που σκέφτομαι και ας είναι εις βάρος μου. Μακροπρόθεσμα εγώ νιώθω καλά. Δεν νιώθω χασούρα, νιώθω ότι πράττω σύμφωνα με τη συνείδησή μου.

// Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά;
Να αγωνιστούν. Να διεκδικούν. Να μην κάνουν τα λάθη των γονέων τους. Σήμερα είναι πιο δύσκολη εποχή. Αποκαθηλώνεται ο τρόπος ζωής που ξέραμε. Τα τελευταία χρόνια κάναμε ένα τεράστιο άλμα προς τα πάνω, χωρίς να θεμελιώσουμε σκαλοπάτια. Γκρεμιστήκαμε. Σήμερα δεν ισχύει τίποτα από όσα ξέραμε. Αλλάζουν κάθε μέρα τα φορολογικά νομοσχέδια. Η νέα τάξη πραγμάτων λέγεται σύγχυση και πέντε πλούσιες οικογένειες στον πλανήτη από αυτήν τη σύγχυση θα γίνουν πλουσιότερες. Κάνει κουμάντο μια μικρή μερίδα στη μεγάλη μερίδα, που είναι ζαλισμένη και δεν ξέρει πού πάει. Όταν δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει, νιώθεις ανασφαλής. Η αλληλεγγύη που ευαγγελίζονται τα ΜΜΕ και οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για μένα είναι ύποπτα. Με κατάκλεψαν και μετά μου λένε μοιράσουν. Ας μοιράσει πρώτα ο σταθμός που κάνει διαφήμιση, η Πολιτεία που έχει υποχρέωση, ο πλούσιος που έχει εκμεταλλευτεί την κοινωνία, η Εκκλησία που έχει τεράστια περιουσία που δεν της ανήκει. Οι πολιτικοί δεν έχουν δικαίωμα πια να μιλούν, αλλά να εργαστούν. Τέρμα η ασάφεια.

// Γιατί είστε εναντίον του χριστιανισμού;
Λάθος κάνεις. Δεν είμαι εναντίον του Ιησού. Εγώ είμαι μαζί του. Μέγας επαναστάτης. Αυτοί που τον πρεσβεύουν ανά τους αιώνες έχουν κάνει τη μέγιστη ζημιά, από τους Σταυροφόρους μέχρι τους βρετανούς αποικιοκράτες. Χριστιανός είναι αυτός που πάει στην εκκλησία και κάνει εμπόριο ανθρώπων στις κλινικές; Πλάκα κάνουμε; Θα ήθελα, τέλος, μέσα από αυτήν τη συνέντευξη να αποτίσω ελάχιστο φόρο τιμής στον επαναστάτη Ούγκο Τσάβες, τον αμέσως επόμενο από τον Φιντέλ Κάστρο, που και οι δύο αντιστάθηκαν στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας δικτατορίας. Και επειδή τους χαλούσαν την πιάτσα, έπαθαν και οι δύο καρκίνο. Τυχαίο;

***

Οι μετανάστες είναι βιαστές της πατρίδας μας…

// Ήρθαν και οι μετανάστες αυξήθηκε και η ανεργία, χάσαμε τον μπούσουλα…
Συγγνώμη που σε διακόπτω. Δεν είναι μετανάστες, είναι βιαστές της πατρίδας μου. Όταν οι δικοί μου έφυγαν μετανάστες στη Γερμανία, εφάρμοζαν τους νόμους της χώρας. Εδώ, η Ελλάδα έγινε ξέφραγο αμπέλι και ήρθε κάθε καρυδιάς καρύδι. Αυτοί είναι λαθρομετανάστες. Μπήκαν στο σπίτι μας χωρίς να μας ρωτήσουν. Έσπασαν την πόρτα. Μπήκαν εκβιαστικά. Αλλά είναι και αυτό μέσα στο σχέδιο της αλλοτριώσεως των λαών. Περνάμε περίοδο σύγχυσης. Αυτός είναι ο επιτάφιός μας. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πάει. Και ας λένε ότι είμαι κατά των μεταναστών. Εμένα απλώς δεν μ’ αρέσει να βλέπω γύρω μου επαίτες και καταθλίβομαι, γιατί όλοι αυτοί έχουν έρθει με σύγχρονο δουλεμπόριο.


Σχολιάστε εδώ