Όλοι τίμησαν τον «Εθνάρχη»!

Κάτω από τη φωτογραφία του ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του την πολιτική ζωή της χώρας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, ο πρωθυπουργός, οι κυβερνητικοί του εταίροι, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν αιχμές για το σήμερα, επικαλούμενοι (όλοι) τον Κ. Καραμανλή και κυρίως τις δύο περιόδους που ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με τον κόσμο να βρίσκεται ακόμη και στους διαδρόμους της κεντρικής αίθουσας του Μεγάρου Μουσικής, οι κ. Αχιλλέας Καραμανλής και Πέτρος Μολυβιάτης υποδέχονταν τους προσκεκλημένους τους και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι στην εκδήλωση έδωσε το παρών σχεδόν το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Όλοι οι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, σχεδόν το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, επιφανείς επιχειρηματίες, εκδότες, καθώς και ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Το «Π» ήταν εκεί και στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός φυσικά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος και Χρήστος Σαρτζετάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Κώστας Σημίτης, Κων/νος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Γρίβας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Απόντες ήταν το ΚΚΕ -που δεν εκπροσωπήθηκε-, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς και η Χρυσή Αυγή, που καταγράφεται εκτός του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

Στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν -όπως προβλεπόταν άλλωστε- οι εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Οι συζητήσεις μεταξύ τους, πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», αν και η εκδήλωση καθυστέρησε σχετικά να αρχίσει, ήταν μετρημένες. Ενώ πίσω από τα θετικά λόγια που όλοι είπαν για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ορατές οι διαφορές που χωρίζουν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέχεια στο «φλερτ» με το «καραμανλικό μπλοκ» της ΝΔ, διαχώρισε τον Καραμανλή της περιόδου ’55-’63 από εκείνον της περιόδου ’74-’80 και έδωσε έμφαση στα «όχι» που είπε ο ιδρυτής της ΝΔ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά αργότερα από τον πρωθυπουργό. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς απάντησε ευθέως ότι η πορεία του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης ήταν ενιαία πολιτικά, χαρακτήρισε δε «μίζερη» την προσέγγιση εκείνων που τη διαχωρίζουν και έδωσε έμφαση στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και στην επιμονή του στις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε με την ομιλία του να βάλει όρια μεταξύ εκείνων που ο ίδιος θεωρεί «όψιμους υποστηρικτές» του έργου του Καραμανλή και της ΝΔ και παράλληλα να μεταφέρει -με «όπλο» την πολιτική πορεία του ιδρυτή του κόμματός του- τη συζήτηση στο σήμερα. «Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή», είπε χαρακτηριστικά, «τον τιμούν σήμερα οι κάποτε αντίπαλοί του. Στα λόγια τουλάχιστον. Γιατί το έργο του, φοβάμαι, πολλές φορές εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, επιχείρησε να διαχωρίσει τη ΝΔ του Κ. Καραμανλή από τη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ριζοσπαστικό στον συντηρητισμό του» και χώρισε σε δύο κεφάλαια την πολιτική του διαδρομή: προδικτατορικά και μετά τη μεταπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού επισήμανε ότι «οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προ πολλού και οριστικά καταστεί κοινό εθνικό κτήμα», αναφέρθηκε -εμμέσως- στον ΣΥΡΙΖΑ και στις επιθέσεις που ο ίδιος έχει δεχθεί. «Ο πολιτικός αντίπαλος», σημείωσε, «δεν είναι εσωτερικός εχθρός, κοινωνικά μισητός, ηθικά απαξιωμένος, εθνικά απόβλητος. Η πατρίδα μας είχε υποστεί έναν κατά κυριολεξία εμφύλιο πόλεμο, μια μακρά μετεμφυλιακή ένταση, μια δικτατορία και δεν είχε ούτε περιθώρια ούτε διάθεση να ζήσει καταστάσεις μετωπικής σύγκρουσης και οιονεί εμφυλίου πολέμου. Στην υπέρβαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής». Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας ότι «η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης είναι τεράστια: για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της πολιτικής διαδρομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, τον καθηγητή Αντώνη Μακρυδημήτρη, τον δημοσιογράφο Γιάννη Μαρίνο, τον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελο Δεληβορριά και τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητή Λουκά Τσούκαλη.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ