Συναγερμός για τα «φέσια» στη ΔΕΗ

Η «τρύπα» στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, λόγω της αδυναμίας πολλών καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, έγινε αίφνης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα και την «τρόικα», η οποία ζητεί επιτακτικά από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η «τρόικα» ενημερώθηκε ότι μέσα σε ένα δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) τριπλασιάσθηκε το ποσό των οφειλών προς τη ΔΕΗ που βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση. Ενώ στα τέλη του 2012 είχαν μειωθεί τα «φέσια» αυτής της κατηγορίας στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, στα τέλη Φεβρουαρίου ξεπερνούσαν τα 750 εκατ. ευρώ! Συνολικά, βέβαια, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ είναι πολύ υψηλότερες (σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΕΝΟΠ, το ποσό υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ).

Πάντως, κυβέρνηση και «τρόικα» έχουν σημάνει συναγερμό για τις «τρύπες» στο ενεργειακό σύστημα, που απειλούν να φέρουν τη χώρα και πάλι (είχε συμβεί και πέρυσι) στα όρια του μπλακ άουτ, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ μεταφέρονται στη ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και, ακολούθως, στον βασικό της προμηθευτή, τη ρωσική Gazprom, με συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω ο ομαλός εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο.


Σχολιάστε εδώ